Witam,
Wiem, że było napisane już sporo o obiektywach do makro, czytałem trochę tego, ale opinie bywały sprzeczne, więc mimo wszystko zapytam, a jednocześnie dopytam o kilka innych spraw.
Otóż noszę się z zamiarem zakupu obiektywu do makrofotografii i moje pytanie podstawowe to jaki obiektyw wybrać (ew. jaką jego wersję najlepiej) i dlaczego właśnie ten? Zaznaczam tutaj, że czynniki ekonomiczne są dla mnie bardzo ważne, toteż... chciałbym kupić raz, a dobrze. Innymi słowy jeśli będzie to konieczne, to jestem w stanie z ciężkim sercem odłożyć zakup i np. dozbierać jeszcze trochę grosza przez parę miesięcy
Na pewno z czasem chciałbym dodawać jakieś wynalazki do takiego obiektywu, interesują mnie możliwie duże powiększenia. W tym momencie zależałoby mi też, by owe szkło dobrze współgrało np. z pierścieniami (btw co polecacie? standardowo kenko z przeniesieniem wszystkiego, co możliwe?).
Rozumiem, że po dodaniu pierścieni zmaleje odległość ostrzenia. Czy mógłbym zawczasu prosić o jakiś przepis/link do tegoż jak wyliczać można sobie różne parametry (GO, minimalna odległość ostrzenia) po dodaniu pierścieni/soczewek i z uwzględnieniem po drodze cropa (DX)?
Z powyższego względu i chęci zachowania jako takiego dystansu przy fotografowaniu to pewnie wybierałbym spośród ogniskowych z okolic 90-105mm (ale się nie upieram przy niczym). Dodam, że szkło będzie podpinane do D80, jeśli to ma znaczenie.
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki co warto kupić/do czego dozbierać![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami