Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: serwis

Domyślnie

hehehe Poema widze zyjesz w nieswiadomosci, wiec ja Cie uswiadomie.
    Tak - zwykly standardowy deszcz mogl spowodowac zawilgocenie wnetrza aparatu, co z kolei moglo doprowadzic do korozji takich miejsc jak styki czy odsłonięte ściezki na plycie glownej aparatu. I obojetnie czy byl to huragan 4 kategorii, czy zwykla mzawka - wystarczy ze kropla wody dostala sie nie tam gdzie trzeba - i nieszczescie gotowe.
    Dziwisz sie, ze nie potrafia odpowiedziec na pytanie ile to bedzie kosztowac? Nie ma sie co dziwic - jak kazdy chyba kulejacy serwis w tym kraju musza konsultowac sie z producentem - zapewne na zasadzie maili ze zdjeciami, sugestiami i uwagami. Ponadto - co z tego, ze powiedza Ci, ze np. padla plyta glowna aparatu, i jej koszt wynosi powiedzmy 500 pln? Nic Ci to nie daje, bo rozmontowanie, przelozenie i ponowne zmontowanie aparatu to roboczogodziny. A za kazda sie placi. A skad taki serwisant moze wiedziec, co go czeka po zdemontowaniu plyty glownej? A moze woda dostala sie takze na inne elementy i az slychac jak sie miedz utlenia? Skad biedaczysko serwisant ma wiedziec, ze usuniecie sladow zalania, porzadne wyczyszczenie i konserwacja aparatu zajmie mu tyle a tyle godzin, skoro nie wie nawet co na niego w puszcze siedzi, a nawet jak wie, to nie wie ile czasu spedzi nad doprowadzeniem tego do ladu?
    Ja wiem, ze terminy to jakas parodia, ja wiem, ze ludziom ktorzy w zyciu na serwisie nei pracowali sie to w glowach nie miesci. Ale to jest praktyka codzienna - i nie tylko u mnie w firmie, nie tylko w nikonie, ale tak samo canon, olympus, storz... Nic nie poradzisz, mozesz tylko przyjac taktyke nekania wroga - dzwonic po kilka razy dziennie, meczyc pytaniami "czy juz" itp. to moze wypchna Twoja maszyne szybciej z serwisu. I nie dziw sie ze usluga moze przekroczyc cene nowej sztuki - praca i czesci kosztuja. No i trzeba spojrzec prawdzie w oczy - rzadko co dzisiaj jest robione tak, zeby mozna to bylo tanio i dobrze naprawic. Niestety - ale to wlasnie skutek sytuacji, w ktorej lustrznaka kosztuje owe 1500 PLN...

Mam nadzieje ze przebrnelas i czegos sie dowiedzialas z mojej wypowiedzi.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Cóz jako logistyk mam do czynienia z serwisami i kazdy jest wstanie oszacowac naprawe tylko nie nikon .
    Zalanie o którym piszą w informacji o zabraniu mi gwarancji mogło nastapic z przyczyn nieszczelnosci korpusu i nie mam tu na mysli wodoszczelnosci ,ale aparat powinien umozliwosc mi prace w naszych warunkach atmosferycznych jakim jest deczcz i wilgotnosc powietrza. Zalanie to takze uszkodzone inne czasci jak matówka , migawka itp .
    Widac taka maja metode by nie nparwaic na gwarancji takich rzeczy

pzd
    ag

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poema Zobacz posta
    Cóz jako logistyk mam do czynienia z serwisami i kazdy jest wstanie oszacowac naprawe tylko nie nikon .
    Zalanie o którym piszą w informacji o zabraniu mi gwarancji mogło nastapic z przyczyn nieszczelnosci korpusu i nie mam tu na mysli wodoszczelnosci ,ale aparat powinien umozliwosc mi prace w naszych warunkach atmosferycznych jakim jest deczcz i wilgotnosc powietrza. Zalanie to takze uszkodzone inne czasci jak matówka , migawka itp .
    Widac taka maja metode by nie nparwaic na gwarancji takich rzeczy

pzd
    ag
    Niestety nie masz racji. Wilgotnosc powietrza - owszem, w granicach zawartych w instrukcji obslugi. Np. strona 127 - ostrzezenie, iz aparat nie jest wodoszczelny, i nie wolno go nazaraz na zalaie lub zbyt wysoka wilgotnosc.
    Strona 144 - podana nawet wartosc - 85% wilgotnosci powietrza, z zastrzezeniem, za wyjatkiem kondensacji.
    Czyli - bieganie z lustrzanka po deszczu, w przekonaniu, ze producent "powinien" - blad. Producent nie powinien, powinien uzytkownik - szczegolnie uwazac.

Wiadomo, prawda jest jak zadek - kazdy ma swoj. Ale w tej sytuacji jestes bez szans - skoro serwis stwierdzil ze zalane - to znaczy ze zalane. I sama stwierdzilas, ile rzeczy moglo ulec uszkodzeniu - stad prawdopodobnie brak informacji o kosztach.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

a ja 26 dnia, ubiegłego miesiąca wysłałem aparat na czyszczenie matrycy, wymianę matówki i przeczyszczenie układu wizjera.. pani pięknie zadzwoniła następnego dnia, czy te kilka stów jestem w stanie wyłożyć, ok, zgadzam się.. ale wkurza mnie, że miało to trwać od 2 do 3 tygodni, a w najbliższy piątek będzie miesiąc.. serwis naprawdę sobie żarty stroi.. na szczęście da się już do nich normalnie dodzwonić..
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 02-02-2009 o 01:18 Powód: pis. (Nich->nich)
    d40xnikkor18-55sigma70-300apodgmacro

Domyślnie

co do kosztów przekraczających wartość to chyba w Kodeksie Cywilnym jest, że można się z tego wywinąć tzn jak zrobią bez wiedzy to można nie zapłacić.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

dlatego zaden szanujacy sie serwis nie zrobi bez wyraznej, bardzo czesto pisemnej, zgody wlasciciela sprzetu. I dlatego dosc dlugo trwa wycena - nikt nie moze sobie pozwolic na podanie jakiejs kwoty w sytuacji, kiedy okazac sie moze, ze pozniej dochodzi cos jeszcze i cos jeszcze, i klient zamiast wyceny 300 dostaje fakture na 500.

Domyślnie

ciag dalszy historiii

od momentu yslania faksu w czartek 16 do wczoraj mieli 4 dni robocze nadokonanie wyceny
    dzonie o 10 rano tak bedzie wycena do 15 -zadzwonimy
    15 telefonu brak/16 tez /17 tez/18 serwis dzwoni
    wie podejrzewma ze dopiero po moim telefonie robili kosztorys

wycena naprawy to 740 pln w tym prawie 300 to robicizna
    z informacją :

wymiana elektroniki analogowej ,płyty sterowania, FPC czołowki ,FPC łaczące płyte nalogową i cyfrową,wklejki tylnej scianki ,czysczenie ,test komputerowy .regulacja ,testy .TA( cokowiek to znaczy)\
    Kosztorys wstepny moze ulec zmianie !!!!!!!!!!! ( ciekawe o ile moze ulec zmianie pownien byc jakis procent - bo jeli o 20 % juz pownnam wyrazic zgode)
    robicizna

i co tu czynic ....

Domyślnie

To co naprawiaja:
    elektronika to elektronika.
    FPC to tzw. Flexprint - elastyczne tasmy z nadrukowanymi sciezkami, laczace poszczegolne plyty aparatu ze soba.
    Czyszczenie, test komputerowy, regulacja, testy - belkot serwisowy - zazwyczaj ogranicza sie do wsadzenia czesci do myjki ultradzwiekowej i pozniej sprawdzeniu czy aby na bank dzialaja.
    TA - najprawdopodobniej bezpieczniki, ale nie jestem przekonany.

koszt naprawy to polowa wartosci nowego aparatu... Generalnie do przyjecia. Ja osobiscie bym naprawial. Klauzula, ze kosztors moze ulec zmianie, to standardowa procedura. i znowu - osobiscie nie balbym sie skoku o niewiadomo ile procent. zazwyczaj jest to procent spowodowany zmiana ceny euro. nastaw sie po prostu na 800 pln i juz.

Domyślnie

to jeszcze uczegoolowienie :

wymagane czesci ;
    Main pcb 195pln
    sub base plate unit 2 195pln
    front body fpc unit 50pln
    connection fpc 8pln
    cover rubber 7pln
    lamp window 3pln

Domyślnie

Witam. Potrzebuje adres autoryzowanego lub sprawdzonego serwisu w Lublinie. Mam problem z synchronizacją wbudowanej lampy błyskowej.
    Dzięki

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów