hehehe Poema widze zyjesz w nieswiadomosci, wiec ja Cie uswiadomie.
Tak - zwykly standardowy deszcz mogl spowodowac zawilgocenie wnetrza aparatu, co z kolei moglo doprowadzic do korozji takich miejsc jak styki czy odsłonięte ściezki na plycie glownej aparatu. I obojetnie czy byl to huragan 4 kategorii, czy zwykla mzawka - wystarczy ze kropla wody dostala sie nie tam gdzie trzeba - i nieszczescie gotowe.
Dziwisz sie, ze nie potrafia odpowiedziec na pytanie ile to bedzie kosztowac? Nie ma sie co dziwic - jak kazdy chyba kulejacy serwis w tym kraju musza konsultowac sie z producentem - zapewne na zasadzie maili ze zdjeciami, sugestiami i uwagami. Ponadto - co z tego, ze powiedza Ci, ze np. padla plyta glowna aparatu, i jej koszt wynosi powiedzmy 500 pln? Nic Ci to nie daje, bo rozmontowanie, przelozenie i ponowne zmontowanie aparatu to roboczogodziny. A za kazda sie placi. A skad taki serwisant moze wiedziec, co go czeka po zdemontowaniu plyty glownej? A moze woda dostala sie takze na inne elementy i az slychac jak sie miedz utlenia? Skad biedaczysko serwisant ma wiedziec, ze usuniecie sladow zalania, porzadne wyczyszczenie i konserwacja aparatu zajmie mu tyle a tyle godzin, skoro nie wie nawet co na niego w puszcze siedzi, a nawet jak wie, to nie wie ile czasu spedzi nad doprowadzeniem tego do ladu?
Ja wiem, ze terminy to jakas parodia, ja wiem, ze ludziom ktorzy w zyciu na serwisie nei pracowali sie to w glowach nie miesci. Ale to jest praktyka codzienna - i nie tylko u mnie w firmie, nie tylko w nikonie, ale tak samo canon, olympus, storz... Nic nie poradzisz, mozesz tylko przyjac taktyke nekania wroga - dzwonic po kilka razy dziennie, meczyc pytaniami "czy juz" itp. to moze wypchna Twoja maszyne szybciej z serwisu. I nie dziw sie ze usluga moze przekroczyc cene nowej sztuki - praca i czesci kosztuja. No i trzeba spojrzec prawdzie w oczy - rzadko co dzisiaj jest robione tak, zeby mozna to bylo tanio i dobrze naprawic. Niestety - ale to wlasnie skutek sytuacji, w ktorej lustrznaka kosztuje owe 1500 PLN...
Mam nadzieje ze przebrnelas i czegos sie dowiedzialas z mojej wypowiedzi.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami