Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Zooming?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Bo nie istnieje technika fotograficzna, która by rozostrzyła i poszarpała tylną część auta (w magiczny sposób zostawiając cień tegoż nietkniętym), oraz naniosła na tło mazie o przebiegu niezgodnym z ruchem samochodu.
    faktycznie, ten cien.. myslalem, ze chodzi Ci glownie o rozszarpanie samego tylu auta
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    faktycznie, ten cien.. myslalem, ze chodzi Ci glownie o rozszarpanie samego tylu auta
    Rozszarpanie oczywiście najbardziej daje po oczach, tym bardziej, że wykonano je na cztery raty. A że przy okazji zapomniano o cieniu, to kolejna sprawa.

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienie i pomoc, miło jest poczytać kogoś kto wie o czym pisze.
    Pozdrawiam.
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Rozszarpanie oczywiście najbardziej daje po oczach, tym bardziej, że wykonano je na cztery raty. A że przy okazji zapomniano o cieniu, to kolejna sprawa.
    zaciekawilo mnie to po prostu, bo mi tez czesto ktos zarzucal szoping przy podobnym zdjeciu, w ktorym rozszarpany jest glownie tyl auta. Co prawda warunki byly zupelnie inne, ale efekt podobny.
    Tokina 12-24@24, iso 500, 1/10s, f4, zdjecie robione w nocy na nieco oswietlonej ulicy w Chicago. PS to curvy i crop.
    Ostatnio edytowane przez ArtX ; 13-10-2008 o 14:00
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Zmiana ogniskowej podczas naświelania wygląda jakoś tak:

Jest zawsze jakiś punkt centralny (wyznaczany przez oś optyczną obiektywu) i te wszystkie "rozmazania" rozchodzą się we wszystkich kierunkach od tego punktu centralnego, albo do tego punktu centralnego, w zależności od tego, w którą stronę kręcimy zoomem. Może oczywiście dojść do tego jakieś poruszenie i wtedy te "rozmazania" mają jeszcze inne dziwne kształty, ale zawsze widać tendecję do zbiegania się ich w jakimś określonym punkcie zdjecia. Więcej przykładów kręcenia zoomem podczas naświetlania zdjęć macie w tym wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread...hlight=zagadka. Warto też zwrócić uwagę, że moje zdjęcia robione są na czasach około 1 sekundy, a nie 1/30 sekundy, bo w tak krótkim czasie, świadome przekręcenie zooma jest raczej trudno wyobrażalne.

Na zdjęciu tego pojazdu tło nie jest zniekształcone tak, jak przy zoomowaniu, ale podobnie do tego, co się dzieje podczas zwykłego panoramowania, czyli te "rozmazania" są w przybliżeniu równoległe (z uwzględnieniem niewielkich efektów śledzenia przez AF). Ale ostry cień autka wskazuje na to, że zostały zrobione, mówiąc dyplomatycznie, nieco później niż zdjęcie.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 13-10-2008 o 14:22
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Warto też zwrócić uwagę, że na moje zdjęcia robione są na czasach około 1 sekundy, a nie 1/30 sekundy, a w tak krótkim czasie, świadome przekręcenie zooma jest raczej trudno wyobrażalne.
    Teoretycznie da się zrobić tego typu zdjęcia - ale z oczywistych względów wymaga to dopalania lampą, no i efekt za cholerę nie będzie wyglądał tak, jak na przykładzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoMichal Zobacz posta

zostało skrytykowane za całkowity brak dynamiki.
    Kolega powiedział że w takich sytuacjach zdjęcia wykonujemy techniką ZOOMING (?!)

I moje pytanie... co to takiego jest ten ZOOMING? bo nie potrafię znaleźć tego w internecie
    Jestem przekonany, że Twój kolega pomylił pojęcia i uzył ZOOMING zamiast PANNING, co jest niczym innym jak panoramowaniem, jak już wcześniej inni grupowicze wspomnieli.

Pozdrawiam, clusca

Domyślnie

ciekawe efekty w motoryzacji można osiągnąć także przy pomocy tzw rig'a, z tym że nigdzie nie mogłem znaleźć żadnej instrukcji jak takowy przyrząd zmontować i użytkować, podejrzewam że fotka jest robiona z drugiego jadącego równolegle samochodu i stąd taki efekt.. ale czy mam rację? znalazłem gdzies takie rigi na przyssawkę do kupienia, ale one były chyba do jakiś lekkich kamer.. nie powiesiłbym na tym aparatu jadąc samochodem 40km/h

a tu przykładowe foto
    http://www.fotografia.bydgoszcz.pl/c...ate=&location=
    D70s, Nikkor 18-70G, Quantuum 300Ws, SB-900, blenda 5w1
    niby to ludzie mówią, że najlepiej się rozmawia przy kawie, czy piwie, ja jednak jestem zdania że najlepiej rozmawia się przy aparacie

"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów