Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Zooming?

Domyślnie Zooming?

Na jednym forum foto, moje zdjęcie

zostało skrytykowane za całkowity brak dynamiki.
    Kolega powiedział że w takich sytuacjach zdjęcia wykonujemy techniką ZOOMING (?!)
    i podał przykład

I moje pytanie... co to takiego jest ten ZOOMING? bo nie potrafię znaleźć tego w internecie
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoMichal Zobacz posta
    Na jednym forum foto, moje zdjęcie

zostało skrytykowane za całkowity brak dynamiki.
    Kolega powiedział że w takich sytuacjach zdjęcia wykonujemy techniką ZOOMING (?!)
    i podał przykład

I moje pytanie... co to takiego jest ten ZOOMING? bo nie potrafię znaleźć tego w internecie
    to co Twój kolega określił mianem "zooming" to panoramowanie, czyli po prostu śledzenie poruszającego się obiektu, tak aby zarejestrować ostry obiekt wraz z rozmazanym (poruszającym się) tłem

PS to jego zdjęcie jest absolutnie wspaniałym przykładem jak tego nie robić
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Erie, a może chodziło mu o zmianę ogniskowej przy zbliżającym się obiekcie? Z drugiej strony ciekaw jestem jakiego czasu musiałby wtedy użyć...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Erie, a może chodziło mu o zmianę ogniskowej przy zbliżającym się obiekcie? Z drugiej strony ciekaw jestem jakiego czasu musiałby wtedy użyć...
    pewnie tak, ale czy istnieje coś takiego jak ZOOMING?
    czy kolega sam sobie wymyślił taką nazwę?
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    jeśli tak, to przykład pokazywany na zdjęciu nr 2 jest nieodpowiedni, bo tam jest panoramowanie, aczkolwiek może i faktycznie zmieniał dodatkowo do tego ogniskową obiektywu - niemniej jednak samo zdjęcie jest marnie wykonane i pokazywanie go komuś jako wzór trochę bez sensu jest
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 13-10-2008 o 12:48 Powód: lit.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Jest coś takiego jak ten cały "zooming", jest też panoramowanie. Natomiast to co pokazał ten mądrala, to śmierdzi Photoshopem na ćwierć mili, więc niech ci nie p.... głodnych kawałków.
    Zoomingiem wykonanie tego typu zdjęcia to jest oczywista niemożliwość. Zoomingiem można sobie conajwyżej zrobić dynamiczne zdjęcie kupy.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 13-10-2008 o 12:47 Powód: pis.

Domyślnie

swoją drogą, zwykłemu przecietnemu kowalskiemu - nie zawsze podoba się "panoramowanie"
    Pierwsze co mówi "Ale to zdjęcie jest nieostre"

Często podoba im się zdjęcie "zamrożone", które jest po prostu wyraźne.

Trzeba uważać z panoramowaniem - by nie przesadzić. Rozmyć ładnie tło, ale jednocześnie zachować ostrość.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 13-10-2008 o 17:13 Powód: pis.
    | D80 | T17-50 |SB 800 |

Domyślnie

Zooming jako pojęcie w fotografii mz istnieje (choćby w książce B.Petersona spotkałem się z takim nazewnictwem), ale jak już napisał np Erie - na pewno nie jest to ten przypadek. Proponuję koledze posłać np tego linka. Może przestanie mylić pojęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Natomiast to co pokazał ten mądrala, to śmierdzi Photoshopem na ćwierć mili
    a czemu tak sadzisz? Nie mowie ze zdjecie jest dobre, tylko pytam.. tak z ciekawosci
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    a czemu tak sadzisz? Nie mowie ze zdjecie jest dobre, tylko pytam.. tak z ciekawosci
    Bo nie istnieje technika fotograficzna, która by rozostrzyła i poszarpała tylną część auta (w magiczny sposób zostawiając cień tegoż nietkniętym), oraz naniosła na tło mazie o przebiegu niezgodnym z ruchem samochodu.

Ogólnie jest to tak niezdarnie zrobione, że opowiadanie o jakimś zoomingu rozbawiło mnie do łez.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 13-10-2008 o 13:40

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów