Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Jaka drukarka?

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    Jeszcze jedna Trwałość, z labu już po kilku latach moje odbitki zaczynają żółknąc nie wspominając tych z lat 80
    A po kilku latach wydruki Ci nie wyblakły/zżółkły? Szczególnie te z lat 80-tych?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    A po kilku latach wydruki Ci nie wyblakły/zżółkły? Szczególnie te z lat 80-tych?
    Napisałam że o tych nawet nie wspominam bo kolorystyka tych zdjęć jest już do niczego niepodobna
    Najmniej na kolorystyce tracą te w albumach jeśli nie ma dostępu światło.
    Ostatnio edytowane przez Antonina ; 07-10-2008 o 13:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Czornyj, a ja przy okazji zapytam:
    1. Jaki jest koszt wydruku, z takiej A3? Powiedzmy całej formatki A3?
    2. Czy takie drukarki drukują od brzegu do brzegu, czy jednak zostawiają margines?
    3. Czy to A3 jest wzdłuż czy w poprzek? Albo inaczej, czy są takie drukarki (które, za ile), co mają te A3 w poprzek, czyli realnie można wydrukować A2?
    4. Czy któreś z tych drukarek są wybitnie preferowane do bw, a do koloru niekoniecznie, i odwrotnie? I jeśli tak, to które?
    5. Czy są jakieś automaty/kreatory/cośtam w ten deseń, które pozwalają wybrać powiedzmy 10 obrazków do wydruku na tym A3 tak, by rozłożyć je równomiernie i jak najbardziej optymalnie?
    6. Daj kilka rzeczy na minus, w stosunku do labu (pomijając koszty wydruku).

To tak na szybciutko, i jak najbardziej poważnie pytam.
    1. Zależy od drukarki i tego co się drukuje, ale jest on b. wysoki. Sam tusz wyjdzie z 5-10 zł (lekko licząc).
    2. Bez marginesu
    3. Zadruk ponad 30cm na szerokość, oczywiście są modele o szerszym zadruku (acz droższe)
    4. Do B&W preferowane są drukarki z rozbieloną czernią (np. Epson K3). Tak się szczęśliwie składa, że do koloru też są świetne
    5. Nie wiem, zawsze drukuję z PS
    6. Zajmują dużo miejsca na biurku
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-10-2008 o 13:44

Domyślnie

Co do 5 jest epson print plugin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    Napisałam że o tych nawet nie wspominam bo kolorystyka tych zdjęć jest już do niczego niepodobna
    Pebeesowi chodzilo raczej o to, ze niewiele raczej mozesz powiedziec o blaknieciu wydrukow. Jesli nie wyblakly po roku, nie znaczy, ze wytrzymaja np. kolejne 3. U mnie wisi troche odbiotek na scianie od okolo 3-4 lat i nie widzie najmniejszego sladu zanikania jakiegokolwiek koloru. Aczkolwiek czesto obserwuje cos takiego na wydrukach... Najpierw stopniowo znika zolty, pozniej czarny, i zostaje piekne g... zlozone z magenty i cyanu. Oczywisice mowie o wydrukach wystawionych na dzialanie swiatla -- niemniej blakna -- predzej czy pozniej.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Pebeesowi chodzilo raczej o to, ze niewiele raczej mozesz powiedziec o blaknieciu wydrukow. Jesli nie wyblakly po roku, nie znaczy, ze wytrzymaja np. kolejne 3. U mnie wisi troche odbiotek na scianie od okolo 3-4 lat i nie widzie najmniejszego sladu zanikania jakiegokolwiek koloru. Aczkolwiek czesto obserwuje cos takiego na wydrukach... Najpierw stopniowo znika zolty, pozniej czarny, i zostaje piekne g... zlozone z magenty i cyanu. Oczywisice mowie o wydrukach wystawionych na dzialanie swiatla -- niemniej blakna -- predzej czy pozniej.
    A no nie wiem jak będzie z wydrukami za kilka lat, ale myślę że na 100% będzie to lepiej wyglądać, jak będzie inaczej to znajdę ten temat i za kilka lat wszystko skoryguję na dzień dzisiejszy nic mnie nie przekona do powrotu do labu . co do kosztów nie są dużo większe w porównaniu z labem teraz korzystam z drugiego kompletu pojemników 80ml po wyczerpaniu zakładam system stałego zasilania napełniać będę z 4800 220ml koszty jeszcze spadną
    Pozdrawiam

Domyślnie

Czytając powyższe przekonujące argumenty do formatu A3 (zawsze można puścić A4) skłaniałbym się do Epsona R2400.

O tejże wg Scotta Kelby'ego autora książki "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej":

"Nigdy nie zdarzyło mi się testować drukarki, której wydruki można byłoby choć w przybliżeniu porównać do jakości oferowanej przez R2400 [...] Kolorowe wydruki z R2400 są niesamowite, lecz chyba największą zaletą tej drukarki jest jakość wydruku w czerni i bieli."
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Czytając powyższe przekonujące argumenty do formatu A3 (zawsze można puścić A4) skłaniałbym się do Epsona R2400.

O tejże wg Scotta Kelby'ego autora książki "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej":

"Nigdy nie zdarzyło mi się testować drukarki, której wydruki można byłoby choć w przybliżeniu porównać do jakości oferowanej przez R2400 [...] Kolorowe wydruki z R2400 są niesamowite, lecz chyba największą zaletą tej drukarki jest jakość wydruku w czerni i bieli."
    Miszczu widać mało drukarek testował. Porównywalne są HP B8850/9180 i Canon 9500.
    http://www.photo-i.co.uk/Reviews/pri...gs/page_1.html

A Epsonka R2400 została zastąpiona modelem 2880.
    http://www.photo-i.co.uk/Reviews/pri...80/page-1.html

Zwykle polecam wszystkim hapki - bo są tanie (szczególnie B8850) i mają największe pojemniki.
    http://www.photo-i.co.uk/Reviews/int...50/page-1.html
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-10-2008 o 16:49

Domyślnie

Fajna stronka i fajne drukarki, tylko nie wiem czemu obrazków niet

Dzięki Czornyj.

Aha, miszcza wziąłem pierwszego z brzegu
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Robiłem niedawno porównanie odbitek z mojego ulubionego fotolabu z zamówionymi gdzie indziej wydrukami atramentowymi A4 (te same zdjęcia) i zdecydowanie bardziej podobały mi się odbitki z labu. Zaletą wydruków był natomiast papier, gruby, szorstki, miły w dotyku, nie plastikowy. Zapewne gdy drukuje się samemu można wiele dopracować, ale to zajmuje czas. Jeśli chodzi o koszt, to za wydruki zapłaciłem mniej więcej dwa razy tyle co za odbitki z labu.
    D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
    Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów