Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Jaka drukarka?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Jaka drukarka?

Witam,

jaką polecilibyście drukarkę do fotografii z naciskiem na zdjęcia czarno-białe; do formatu A4.

Przede wszystkim liczy się efekt finalny w postaci wygenerowanego obrazu (najwyższa jakość) aczkolwiek dostępność papieru i wkładów też jest istotna.

Pzdr, Piotr
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Nie podałeś w jakiej cenie a więc zaproponuję Epson Pro 3800 jeśli za droga to R2400, lub R2880 do czarno białych rewelacja,jeśli zamierzasz sporo drukować to tylko pierwsza propozycja jest dla Ciebie. W papiery zaopatruję się w tym sklepie http://www.epson-store.de/cp/lp/cont...ategory/papers
    wysyłają z Niemiec gratis, od wpłaty dwa dni i papier jest na miejscu
    Pozdrawiam

Domyślnie

Tak sie zastanawiam nad sensem kupowania drukarki A4. Czy zdjecia wydrukowane na plujce (nawet 6-kolorowej) sa lepsze niz odbitki? No i jak to wyglada z kosztami?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tak sie zastanawiam nad sensem kupowania drukarki A4. Czy zdjecia wydrukowane na plujce (nawet 6-kolorowej) sa lepsze niz odbitki? No i jak to wyglada z kosztami?
    Ja używam 8 kolorowej są lepsze na 100% od tego co dostawałam z labu, jak czekałam na odbitki to cała w nerwach co tym razem dojdzie (a zamawiałam sporo $), nawet zrobiłam test wysłałam do kilku labów które oferowały profile to samo zdjęcie nie dość że z każdego przyszło inne to w żaden sposób nie pasowały do tego co oferował ich profil w podglądzie z symulacją papieru dla danego labu myślę że te profile to robią albo raz na rok albo wcale, w końcu kupiłam 3800 i jestem zadowolona wiem że to co pokazuje softproofing będzie na papierze na początku miałam problem z cieniami ale po pomocy Czornyja i jeszcze jednej osoby doszłam do ideału
    Jeśli chcesz mogę ci wysłać prubkę podeślij tylko plik
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    ..... nawet zrobiłam test wysłałam do kilku labów które oferowały profile to samo zdjęcie nie dość że z każdego przyszło inne to w żaden sposób nie pasowały do tego co oferował ich profil w podglądzie z symulacją papieru dla danego labu myślę że te profile to robią albo raz na rok albo wcale,.....
    Pozdrawiam
    na temat labów i ich sumienności dotyczącej robienia profili była mowa na ostatnim szkoleniu prowadzonym przez Czornyj'a. Po prostu obsłudze nie chce się.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    na temat labów i ich sumienności dotyczącej robienia profili była mowa na ostatnim szkoleniu prowadzonym przez Czornyj'a. Po prostu obsłudze nie chce się.
    Nie wiem nie byłam ale chętnie bym posłuchała jeśli ktoś nagrał to proszę o kontakt. A wracając do labów dzięki takiej obsłudze niedługo stracą większość klientów którym zależy na jakości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    Ja używam 8 kolorowej są lepsze na 100% od tego co dostawałam z labu, jak czekałam na odbitki to cała w nerwach co tym razem dojdzie (a zamawiałam sporo $), nawet zrobiłam test wysłałam do kilku labów które oferowały profile to samo zdjęcie nie dość że z każdego przyszło inne to w żaden sposób nie pasowały do tego co oferował ich profil w podglądzie z symulacją papieru
    Roznice nad jakimi sie zastanawiam, nie maja nic wspolnego z kolorami. Mam to szczescie, ze to co dostaje z labu -- jest zarowno w kolorystyce, kontrascie, itd. zbiezne z tym co mam na monitorze. W tej materii nie mam na co narzekac. Chodzi mi bardziej o to, czy nie ma roznic na poziomie detali, przejsc tonalnych, itd. Zdaje sobie sprawe, ze nowe technologicznie drukarki z 6, czy 8-mioma kolorami, drukujac na dedykowanym papierze, to nie jest to co 10-letni Epson w trybie econo na papierze ksero. Niemniej czy jest faktycznie lepiej niz na poprawnej odbitce z labu, biorac pod uwage takze koszty tej zabawy? Bo tak prawde mowiac nic lepszego nie jestem w stanie sobie wyobrazic, poza oczywiscie formatem. Dlatego wlasnie zastanawiam sie nad ogolnym sensem kupowania drukarki A4. Bylbym osikany majac do dyspozycji na wlasnosc -- maszyne drukujaca 70 cm z roli, z dobrym papierem i 8 kolorami, ale A4? Chodzi mi o sens. Faktycznie nie spotkalem sie jeszcze z tym, zeby miec zwalone odbitki z labu, a co za tym idzie -- zastanawiac sie nad alternatywa. W moim pojeciu sens zakupu drukarki do zdjec, jest wtedy, kiedy oczekujemy duzo wiekszych rozmiarow niz to, co moze zaoferowac lab.
    Oczywiscie tak sobie tylko pop...lam -- w zaden sposob nie probuje odwiesc autora watku od jego decyzji czy chociazby planow.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Roznice nad jakimi sie zastanawiam, nie maja nic wspolnego z kolorami. Mam to szczescie, ze to co dostaje z labu -- jest zarowno w kolorystyce, kontrascie, itd. zbiezne z tym co mam na monitorze. W tej materii nie mam na co narzekac. Chodzi mi bardziej o to, czy nie ma roznic na poziomie detali, przejsc tonalnych, itd. Zdaje sobie sprawe, ze nowe technologicznie drukarki z 6, czy 8-mioma kolorami, drukujac na dedykowanym papierze, to nie jest to co 10-letni Epson w trybie econo na papierze ksero. Niemniej czy jest faktycznie lepiej niz na poprawnej odbitce z labu, biorac pod uwage takze koszty tej zabawy? Bo tak prawde mowiac nic lepszego nie jestem w stanie sobie wyobrazic, poza oczywiscie formatem. Dlatego wlasnie zastanawiam sie nad ogolnym sensem kupowania drukarki A4. Bylbym osikany majac do dyspozycji na wlasnosc -- maszyne drukujaca 70 cm z roli, z dobrym papierem i 8 kolorami, ale A4? Chodzi mi o sens. Faktycznie nie spotkalem sie jeszcze z tym, zeby miec zwalone odbitki z labu, a co za tym idzie -- zastanawiac sie nad alternatywa. W moim pojeciu sens zakupu drukarki do zdjec, jest wtedy, kiedy oczekujemy duzo wiekszych rozmiarow niz to, co moze zaoferowac lab.
    Oczywiscie tak sobie tylko pop...lam -- w zaden sposob nie probuje odwiesc autora watku od jego decyzji czy chociazby planow.
    Zasadniczo problem jest taki, że za bardzo nie ma naprawdę fachowych drukarek A4. Jeśli jednak chodzi o dobrą pluję w A3, to ma w stosunku do labka kilka zalet:
    - większa kontrastowość
    - możliwe uzyskanie większego nasycenia barw (większy gamut)
    - możliwość uzyskania lepszych B&W o neutralnych szarościach
    - większa gama nośników, formatów (np. możliwość wykonywania panoram)
    - co do poziomu detalu, to mz. sprawa jest do pominięcia, bo i tak na normalnych odbitkach poziom detalu jest zadowalający, a z lupą nikt normalny powiększeń nie ogląda. Ale też powinno dać się uzyskać lepsze rezultaty
    - duża powtarzalność i przewidywalność uzyskiwanych rezultatów
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-10-2008 o 13:10

pebees
    Gość

Domyślnie

Czornyj, a ja przy okazji zapytam:
    1. Jaki jest koszt wydruku, z takiej A3? Powiedzmy całej formatki A3?
    2. Czy takie drukarki drukują od brzegu do brzegu, czy jednak zostawiają margines?
    3. Czy to A3 jest wzdłuż czy w poprzek? Albo inaczej, czy są takie drukarki (które, za ile), co mają te A3 w poprzek, czyli realnie można wydrukować A2?
    4. Czy któreś z tych drukarek są wybitnie preferowane do bw, a do koloru niekoniecznie, i odwrotnie? I jeśli tak, to które?
    5. Czy są jakieś automaty/kreatory/cośtam w ten deseń, które pozwalają wybrać powiedzmy 10 obrazków do wydruku na tym A3 tak, by rozłożyć je równomiernie i jak najbardziej optymalnie?
    6. Daj kilka rzeczy na minus, w stosunku do labu (pomijając koszty wydruku).

To tak na szybciutko, i jak najbardziej poważnie pytam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Czornyj, a ja przy okazji zapytam:
    1. Jaki jest koszt wydruku, z takiej A3? Powiedzmy całej formatki A3?
    2. Czy takie drukarki drukują od brzegu do brzegu, czy jednak zostawiają margines?
    3. Czy to A3 jest wzdłuż czy w poprzek? Albo inaczej, czy są takie drukarki (które, za ile), co mają te A3 w poprzek, czyli realnie można wydrukować A2?
    4. Czy któreś z tych drukarek są wybitnie preferowane do bw, a do koloru niekoniecznie, i odwrotnie? I jeśli tak, to które?
    5. Czy są jakieś automaty/kreatory/cośtam w ten deseń, które pozwalają wybrać powiedzmy 10 obrazków do wydruku na tym A3 tak, by rozłożyć je równomiernie i jak najbardziej optymalnie?
    6. Daj kilka rzeczy na minus, w stosunku do labu (pomijając koszty wydruku).

To tak na szybciutko, i jak najbardziej poważnie pytam.
    1. Zależy od drukarki i tego co się drukuje, ale jest on b. wysoki. Sam tusz wyjdzie z 5-10 zł (lekko licząc).
    2. Bez marginesu
    3. Zadruk ponad 30cm na szerokość, oczywiście są modele o szerszym zadruku (acz droższe)
    4. Do B&W preferowane są drukarki z rozbieloną czernią (np. Epson K3). Tak się szczęśliwie składa, że do koloru też są świetne
    5. Nie wiem, zawsze drukuję z PS
    6. Zajmują dużo miejsca na biurku
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-10-2008 o 13:44

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów