Close

Strona 90 z 96 PierwszyPierwszy ... 40808889909192 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
    Od d90 odciąga mnie osobisice kręcenie filmów choc z pewnoiścia czasami bym korzystał z tej opcji. Ja jednak jestem zdania że kamera do filmów aparat do fotek.
    A w jaki sposób funkcja filmowania wpływa negatywnie na funkcję fotografowania? Naciskanie przycisku LV nie jest obligatoryjne.

I tak doszedłem do wniosku że jeśli już zmianiać puszke to w moim przypadku będzie to d300 lub jego następca.
    Nie trzeba proroka by przewidzieć, że następca d300 będzie kręcił filmy (wzorem 5D mk2 może to być FullHD).
    Sam nie byłem (i wciąż nie jestem) entuzjastą np. LV, ale są sytuacje, kiedy może się przydać. Podobnie jest z kręceniem klipów.

Domyślnie

Ja powoli przymierzam się do wymiany mojego leciwego już D50, początkowo myślałem o D90 ale w sumie coraz bardziej zastanawiam się nad... D200 W zasadzie rzadko wychodzę poza ISO 400 (krajobraz, architektura) więc nad pięknym ISO 6400 mi nie zależy.
    , Mamiya RZ 67 PRO II, Nikon F 90X, D300, 10 kg szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zielin Zobacz posta
    śmieszne jest to ze zawsze jak wychodzi nowa pucha pojawiają się 2 obozy prostujących - pierwszy krzyczy ( z prędkością 10 postów na sekunde ) ze jednak puszka nie taka dobra żeby wymieniać swoją a drugi ze trzeba koniecznie wymienić bo nowa puszka to nowa i basta. jedni i drudzy mają hopla na punkcie sprzetu. ...ja tez mam.

Ja chyba nie jestem w żadnym obozie - nie uważam, że D80 to kiepska pucha, nie uważam też, że D90 nie jest godny polecenia w porównaniu z D80.
    Osobiście chciałbym mieć D90, ale jak wyważyłem za i przeciw to odechciało mi się - D80 musiałbym pchnąć za jakieś 1200-1300 góra (choć ma dopiero 5 miesięcy i 2000 fotek), dołożyć jakieś 1500 PLN do D90 - w zamian dostałbym lepsze używalne ISO, podobno lepiej działający Matrix (choć ten w D80 opanowałem), więcej funkcji (pomijam LV i filmiki) - na razie daję sobie spokój, kupię sobie jakieś tele lub/i lampkę (bądź nic) i bedę robił fotki.
    W moim przypadku pocieszający jest fakt, że za mojego nowego D80 dałem jakieś 900 PLN (zestaw z 16-85VR za 2600 PLN w promocji dla klientów ING)
    MISTER
    ------------------------------------

df
    Gość

Domyślnie

Jestem już po następnym prawie tysiącu zdjęć i co mogę praktycznego powiedzieć o D90.
    1. D-Lighting jednak nie jest dobrą rzecza w każdej sytuacji. Jest doskonały, ale w dobrych warunkach oświetleniowych.
    Jak jest mało światła i są wysokie czułości, to powoduje zwiększenie szumu wyciągając szczegóły z cienia, jednocześnie lekko niedoświetlając scenę, aby zadbać o nie przepalenie świateł.
    2. Korekcja światła zastanego ustawiana w menu nie działa tak samo, jak korekcja ustawiana za pomocą przycisku korekcji. Ta w menu wpływa tylko na naświetlanie ze światłem zastanym
    i nie dodaje się do ewentualnych korekcji lampy błyskowej.
    3. Nie za bardzo przekonuje mnie automatyczny WB - czasem twarze wydają się lekko zażółcone (dziwne, bo robione z lampą na wprost).
    Ostatnio edytowane przez df ; 05-10-2008 o 21:22

Thumbs up

Witam Was wszystkich serdecznie.Fotografią zacząłem się interesować od ponad półtora roku.Moją pierwszą lustrzanką jest Nikon D40... Nie umiem tak dobrze robić nim zdjęć jeszcze na ustawieniach manualnych,ale mam nadzieję się nauczyć.Zastanawiam się nad kupnem jednak D90 z jakąś dobrą optyką i lampą.Chcę się zając fotografią bo mnie to naprawdę kręci.Chodzę nawet do szkoły policealnej o kierunku Fototechnika.Może polecilibyście mi jakieś obiektywy do tego aparatu?(fotografia ślubna,makro,akty,portrety) Z góry dziękuję za wysłuchanie,i zaznaczam że jestem tutaj po to aby się czegoś nauczyć.O większości rzeczy o jakich piszecie nie mam pojęcia nawet... ;/
    Pozdrawiam

P.S - Czekam na jeszcze więcej informacji o D90

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert1602 Zobacz posta
    Ja swojego D80 nie zamienię na D90 ani też D300, ponieważ nie widzę takiej potrzeby, ewentualnie dokupię sobie drugie zapasowe body i będzie nim na pewno D80. Body nie robi zdjęć ono je tylko rejestruje, więc moja rada jest taka - KUPUJCIE JASNE I DOBRE SZKŁA to tyle w tym temacie.

Pozdrawiam
    A co poradzisz osobie, która potrzebuje trochę szybszej w serii niż te 3,5kl/s? drugie D80 i na przemian robić nimi zdjęcia? D300 chyba będzie tu lepsze
    Czytam to forum, czytam też wątki o zmianie sprzętu na wyższe modele, tak de facto D90 do D80 nie jest za bardzo korzystny przy wymianie, ale D300 zamiast D80 już jak najbardziej. A wypowiedzi, że D80 na D90, to chyba jakaś paranoja (1500PLN to zbyt wiele, jak na tak niewiele różnic).
    D300s/N24-70/N80-200/N50f1.8/SB900/MF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekfoto.pl Zobacz posta
    3. Nie za bardzo przekonuje mnie automatyczny WB - czasem twarze wydają się lekko zażółcone (dziwne, bo robione z lampą na wprost).
    Dokładnie ten sam problem obserwuję u Siebie. Lampa na wprost a twarze jak po dziwnym solarium.
    Tu kilka przykładów http://www.flickr.com/photos/norbert...7607755955770/
    Norbert - D90, SB-600, N18-200 VR, N50 1,8f, Tamron 10-24, Sigma 70-200 f2,8
    iPod Blog www.ipod.info.pl
    Galeria na Flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uszko1986 Zobacz posta
    Witam Was wszystkich serdecznie.Fotografią zacząłem się interesować od ponad półtora roku.Moją pierwszą lustrzanką jest Nikon D40... Nie umiem tak dobrze robić nim zdjęć jeszcze na ustawieniach manualnych,ale mam nadzieję się nauczyć.Zastanawiam się nad kupnem jednak D90 z jakąś dobrą optyką i lampą.Chcę się zając fotografią bo mnie to naprawdę kręci.Chodzę nawet do szkoły policealnej o kierunku Fototechnika.Może polecilibyście mi jakieś obiektywy do tego aparatu?(fotografia ślubna,makro,akty,portrety) Z góry dziękuję za wysłuchanie,i zaznaczam że jestem tutaj po to aby się czegoś nauczyć.O większości rzeczy o jakich piszecie nie mam pojęcia nawet... ;/
    Pozdrawiam

P.S - Czekam na jeszcze więcej informacji o D90
    Moja rada - zostań na razie przy D40, kup jakiś przyzwoity obiektyw, lampkę SB600 lub 800 i rób fotki, dużo czytaj - po prostu ćwicz.
    To, że kupisz D90 nie spowoduje, że staniesz się z dnia na dzień fotografem
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

To ja dopiszę na szybko co mnie cieszy, a co smuci w D90.
    źle umieszczona klapka od karty pamięci, a dokładnie jej nacięcia powoduje dziwne odczucie (jakby się piasek wcisnął) na poduszce palca wskazującego (u jego podstawy),
    słabszy profil przy kciuku lewej ręki przez co aparat z większym obiektywem chce "wylatać"
    fajny jest wyświetlacz w porównaniu z d70s oczywista
    muszę się przyzwyczaić do przycisków "szybkiego dostępu" gdyż rozmieszczenie jest inne niż w 70.
    Menu do przyzwyczajenia, ale już po kilku dniach bardziej mi odpowiada, no i brak swojego menu (chyba że nie doczytałem, bo w ogóle nie czytałem instrukcji )
    słabsza bateria, po kilkudziesięciu zdjęciach zaczyna tracić kreskę (chyba że się jeszcze uformuje)

to tak na gorąco, co będzie później zobaczymy.

Pzdr
    D600 , N50/1,4 , , To16-28/2,8 , N24-70/2,8 , N28-300 , S70-200/2,8 , N70-300, S150-500 , itd...

Ludzie marzą o Aniołach, ja miałem jednego Krabbika w ramionach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zetec Zobacz posta
    To ja dopiszę na szybko co mnie cieszy, a co smuci w D90.
    źle umieszczona klapka od karty pamięci, a dokładnie jej nacięcia powoduje dziwne odczucie (jakby się piasek wcisnął) na poduszce palca wskazującego (u jego podstawy)
    nie zauważyłem

Cytat Zamieszczone przez Zetec Zobacz posta
    no i brak swojego menu (chyba że nie doczytałem, bo w ogóle nie czytałem instrukcji )
    jest
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Strona 90 z 96 PierwszyPierwszy ... 40808889909192 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów