Close

Strona 80 z 96 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Kupując 18-70 niewiele zapłacisz i niewiele, lub nic nie stracisz przy sprzedaży. Szkło chyba najlepsze z kitowych nikkorów. Zawsze może Ci sie spodobać i go zostawisz. Co do 18-200, to tyle jest opinii ilu użytkowników. Miałem na dwa dni i uniwersalnością kładzie wszystko na glebę. światło 3,5 - 5,6 jak sam widzisz szału niema, ale jest VR, wiec można zejść z czasem i używalne wysokie ISO w D90. Wiec chyba niema sie czego obawiać. Test masz tutaj i tutaj.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

bombel
    Gość

Domyślnie

W ten sposób niestety się nie dogadasz. Obiektywnie patrząc 18-200 ma 'większe zbliżenie' jak to się powszechnie mawia niż 18-70, to oczywiste. Samo porównanie numerków Ci to powie. Nikt nie wie też co to znaczy przybliżenie w 'wystarczającym stopniu'. Dla jednego ten stopień będzie wystarczający gdzieś przy 135, dla drugiego mało będzie 400...

Z drugiej strony jest budżet: 18-70 jest sporo tańsze niż 18-200, a jakość optyczną ma niezłą. W dodatku mało traci na wartości, to znaczy przy sprzedaży nie jesteś stratny, a nie ma takiej pewności przy 18-200, które są stosunkowo nowymi szkłami.

Z trzeciej strony, 18-200 jest świetnym szkłem dla początkującego - masz all-in-one: dość szeroko, świetny środek i dość długą końcówkę do robienia wszystkiego na co będziesz miał ochotę w początkowym okresie, aż nabierzesz fotograficznego szlifu. Czytaj - aż zacznie Cię to szkło ograniczać, aż zaczniesz zauważać jego braki w pewnych aspektach.

Z czwartej strony - jeśli nie wpadniesz w czarną dziurę i fotografia nie stanie się Twoim pierwszorzędnym hobby, pochłaniającym masę kasy i czasu i zostawisz sobie aparat i jeden obiektyw - takie 18-200 świetnie się sprawdzi we wszystkich okazjach niedzielnego fotografowania: urlop w Wenecji, imieniny Zbysia, fajne panny na plaży nudystów, pogrzeb sąsiada, ślub sąsiadki, atak terrorystów na sejm polski, piękny zachód nad mogiłą teściowej - i tak dalej...

Z piątej strony, jeśli wpadniesz - z pewnością kiedyś zaczniesz dostrzegać to, że supersoomy nie są szczytem wyczynu i prędzej czy później zaczniesz kupować mniej zoomowate, za to lepsze optycznie szkła, bardziej specjalistyczne, że tak powiem. Wszechstronność na ogól nie idzie w parze z wyczynowością specjalistycznych narzędzi - są lepsze obiektywy do szerokiego kąta, lepsze do środkowych partii i lepsze teleobiektywy. Ale tu masz wszystko w kupie - co wbrew pozorom jest ważną zaletą.

Z szóstej strony (dużo tych stron ) - sam jestem posiadaczem 18-200 i choć znam jego ograniczenia, ani chwili nie żałowałem jego kupna.

Domyślnie

Z siodmej strony...

jesli najdzie cie na filmowanie, trudno o praktyczniejsze szklo od 18-200, szczegolnie w sytuacjach niezaplanowanych.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Dziękuję bardzo za rady.
    Tak jak mówicie wybór nie jest łatwy.
    A nie znacie przypadkiem dat wprowadzenia przez Nikona do sprzedaży obiektywów 17-85 lub 18-200 jako kitów do D90 ?
    Wydaje mi się że wtedy cena znacznie spadnie za zestaw, tak mi się przynajmniej wydaje.

Domyślnie

Marer
    Jezeli kupujesz taki sprzet kup dobry obiektyw..
    Nikon 16-85 DX VR inaczej po prostu z aparatu nie wyciagniesz to co potrafi...
    Do tego stalka 50mm 1.8 kosztuje do 400zl , ze dwa filtry : polaryzacyjny i szara polowke i masz na prawde fajny zestaw na poczatek...

Poza tym kiedy mozemy oczekiwac jakiegos konkretnego testu na temat D90???
    Bo narazie jest wiecej gadania niz faktow.
    Tutaj w UK sie na niego rzucaja ale z reguly ludzie ktorzy nie maja pojecia i lapia sie na reklame. CZekam z niecierpliwoscia bo musze wybrac lustro dla siostry.
    I na polu bitwy zostal D90 lub Fuji S5 pro
    Dziwi mnie ze optyczni jeszcze zrobili testu...
    Ostatnio edytowane przez Atlantyk ; 28-09-2008 o 16:31

Domyślnie

Wiem ze może to nie stosowne pisać na forum nikona lecz cały czas czekając na D90 z kitem 16-85 który pojawi się w listopadzie myślę o canonie 50d ,różnicy cenowej między tymi aparatami za dużej nie ma co za tym idzie przyglądając się parametrom i funkcją odnoszę wrażenie (może mylne) że 50d klasyfikuje d90. Proszę o jakieś sugestie związane z tymi aparatami użytkowników bardziej doświadczonych

Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam bumboo

Domyślnie

Dlaczego niestosownie???
    Ja szanuje Nikony ale inne konkurencyjne firmy takze oferuja czasem ciekawe alternatywy:
    jak np Fuji S5 pro.
    Dla mnie najwiekszy minus Canona to obiektywy, niestety caly czas uwazam ze przy moim budzecie opytka Nikona ma najwiecej do zaoferowania i przede wszystkim dostep do akcesori ktore wraz z czasem bedzie trzeba nabyc.

Domyślnie

Witam wszystkich,
    ja stałem się szczęśliwym posiadaczem D90 dwa dni temu. Jest to moja pierwsza lustrzanka (nie skusiła mnie funkcja robienia filmów . Miałem już kupić D80 ale pojawił się następca i postanowiłem trochę dołożyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bumboo Zobacz posta
    Wiem ze może to nie stosowne pisać na forum nikona lecz cały czas czekając na D90 z kitem 16-85 który pojawi się w listopadzie myślę o canonie 50d ,różnicy cenowej między tymi aparatami za dużej nie ma co za tym idzie przyglądając się parametrom i funkcją odnoszę wrażenie (może mylne) że 50d klasyfikuje d90. Proszę o jakieś sugestie związane z tymi aparatami użytkowników bardziej doświadczonych

Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam bumboo
    Tu masz porównanie obu modeli.
    http://www.dpreview.com/reviews/comp...os50d&show=all

Rozmawiałem ostatnio z jednym znajomym z roboty. Ogólnie zwolennik i stary użytkownik Canonów (ostatnio zakupił pełna klatkę). Popatrzył, porównał i na podstawie samych "suchych" danych stwierdził, że Nikon powinien być lepszy. Dodatkowo cena też przemawia na + dla Nokina.

Domyślnie

no i jest, D90 zakupiony. Niestety dziś zauważyłem dwa hoty w jeden chyba dead pixel
    Szpetnie go widać czerwony widoczny praktycznie bez względu na iso i długość naświetlania.
    Sprzedawca mówił, że jakby co to do 3 dni można wymienić na inny egzemplarz, mam nadzieję, że nie ściemniał i jutro załatwimy sprawę...

Strona 80 z 96 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów