Close

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 111

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No dobrze, ale jak się ma do tego ten przykład z kotem, który sobie siedział i nagle skoczył,a zdjęcia wyszły ci mało ostre bo parametr a4 był źle ustawiony?
    a4 ma tu znaczenie dlatego, ze algorytm AF rozroznia jedynie obiekt na ktorym mam ustawiony ostrosc od tego ktorym nam cos przeslonil, a nie wie o ktory obiekt nam chodzi. i biorac naszego nieszczesnego kota na tapete. jesli zalozmy sledzimy naszego kota 9 cetralnym czujnikami i on nam nagle skoczy do przodu jednoczesniej uciekajac chwilowo poza kadr, to w tym czasie af zacznie lockowac cos innego co bedzie mial pod tymi czujnikami (czyli miejsce w ktorym byl kot - w zaleznosci od ustawienia a4 z wiekszym lub mniejszym opoznienie). i teraz jesli nam ten sam kot nam wskoczy do kadru blizej niz byl to staje sie dla czujnikow af obiektem przeslaniajacym tamto ustawienie ostrosci (w miejscu z ktorego wczesniej skoczyl) i zanim af sie nam nim zacznie lockowac na blizszym kocie mija nam chwila czasu ustawiona opcja a4.

po prostu jak gonimy za obiektem ktorym na uciekl i autofocus nam myszkuje, to gdy obiekt o ktory nam chodzi wpadnie nam do kadru i jest blizej niz odleglosc na ktorej myszkujemy af interpretuje go jako ten blizszy obiekt i stosuje na nim opoznienie z a4. wlacznie a4 na off eliminuje czy przyspiesza nam opoznienie af w takiej sytuacji.

teraz jasne ?

a co do ustawienia a4 na standard jako default przez Nikona mam o tyle zastzezenia, ze moze w fucnkjonalnego punktu widenia
    na dzien dobry moze to miec sens, natomiast srednio wplywa na poznanie zachowania aparatu w roznych sytuacjach. moim zdaniem
    do nauki lepsze jest podejscie "naucz sie jak pracuje autofocus bez zadnych opozniej, a pozniej dodaj opoznienia i zobacz co sie zmienilo". ze wzgledu na staly i przewidywalny w 100% punkt wyjscia do dalszych porownan / dalszej nauki. latwiej porownac
    stala warto ze zmienna, niz dwie rozne zmienne wartosci.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 04-10-2008 o 19:30

Domyślnie

No to mów tak od razu. Nie śledzisz tego samego kota, tylko innego kota - tak "myśli" AF i czeka, aż się ten stary kot znów pojawi tam gdzie był wcześniej. Trzeba pilnować, żeby ci ten kot nie uciekł nie tylko z kadru, ale z obszaru czujników AF. To jest ewidentny błąd fotografa, a nie błąd układu AF. Aparat działa prawidłowo i przewidywalnie. Jeśli tak się stanie, to trzeba natychmiast puścić przycisk, ponownie "wycelować" w kota i wcisnąć przycisk ponownie. Aparat szybko złapie ostrość i zacznie śledzić tego "nowego" kota. Zrobi to nieazleżnie od tego, co masz ustawione w parametrze a4. Jak to łatwo przenosić odpowiedzialność za błędy fotografa, na aparat, który nie może się bronić.

Problem z kotem zniknie wtedy, gdy Nikon wprowadzi do puszki rozpoznawanie uśmiechu kota, ale to pewnie w małpkach i w kompaktach.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 04-10-2008 o 20:34
    Jacek

Domyślnie

Wczoraj miałem okazję nareszcie wypróbować D700 w boju z N70-200/2,8AF-S, subiektywnie AF pracuje nieco gorzej niż w D300.
    Jest ciut wolniejszy i częściej się gubi. No i trzeba będzie filtr ochronny ściągnąć bo mam wrażenie, że 70-200/2,8 na pełnej dziurze winietuje
    Za to hala, w której bez Sabinki nie było co D300 z torby wyciągać, okazała się rajem dla nowego cudeńka
    Auto ISO (przeważnie 2500-3200) i w trybie M f2,8 i 1/250s.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-10-2008 o 12:23 Powód: lit.

Domyślnie

Ja bym jednak wzial poprawke, ze mimo podobienstw masz nieco inne pokrycie kadru czujnikami w D300 i D700, takze pewne przyzwyczajenia z D300 moga sie tu nie sprawdzac, bo wyjdziesz poza zakres czujnikow np.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Wczoraj miałem okazję nareszcie wypróbować D700 w boju z N70-200/2,8AF-S, subiektywnie AF pracuje nieco gorzej niż w D300. Jest ciut wolniejszy i częściej się gubi.
    Może to zasługa tego, że AF w d700 jest precyzyjniejszy.

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    No i trzeba będzie filtr ochronny ściągnąć bo mam wrażenie, że 70-200/2,8 na pełnej dziurze winietuje .
    to nie ma nic wspólnego z fitrem. Ściągnięcie go nic ci nie pomoże.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to nie ma nic wspólnego z fitrem. Ściągnięcie go nic ci nie pomoże.

czyli ten "typ" tak ma ??

Domyślnie

tak
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Acha, dodam jeszcze jedną uwagę, doyczącą AFa, bo nie jestem pewny czy już padła (chyba tak). Jacek_Z powiedział, że AF w D700 jest precyzyjniejszy. Ja powiem tak: on jest czasem zbyt precyzyjny! A dokładniej prędkość łapania ostrości w stosunku do prędkości ustawiania ostrości jest za duża. Po prostu szkło czasem mi nie nadąża w słabych warunkach. Nie wiem czy też tak macie, ale bywa to czasami męczące, gdy AF próbuje ustawić co do milimetra ostrość na obiekcie, który w kółko zmienia swoje położenie względem nas. To trochę kwestia ustawień oczywiście i okoliczności, ale jest to zauważalna różnica w stosunku do np. D80. Co prawda D80 być może wcale by nie ustawił (w takiej ciemnicy) ostrości - nie robiłem testów porównawczych.

Domyślnie

Ja nie mam jakiś obserwacji co do szybkości AF (czy jest np szybciej czy wolniej od D300), ja nie używam AF w trybie dynamicznym AF-C, a w AF-S - mnie interesuje jedynie precyzja, nie szybkość. D700 jest najprecyzyjniejszy.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja nie mam jakiś obserwacji co do szybkości AF (czy jest np szybciej czy wolniej od D300), ja nie używam AF w trybie dynamicznym AF-C, a w AF-S - mnie interesuje jedynie precyzja, nie szybkość. D700 jest najprecyzyjniejszy.
    A zauważyłeś może, czy ta precyzja zależy od używanych szkieł? Nie mówię oczywiście o FF/BF, tylko o szkłach precyzyjnie ustawionych do body (czy body do szkieł). Np czy silniczek swm daje jakąś zauważalną różnicę?
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów