Close

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 111
    skoana
    Gość

Angry D700 problemy z AF

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem D700, jest jednak jednak jedna kwestia która wzbudza mój niepokój, wszyscy zachwycają się prawie idealnym autofokusem, ja natomiast mam przykre wrażenie że jest delikatnie mówiąc ździebko mulasty. (odsetek ostrych zdjęć jest gdzieś na pograniczu 40-50% gdy łapię szybką akcję) Cobym do niego nie zakręciła, a mam kilka obiektywów (np. 50mm 1.4), zachowuje się podobnie, działa a owszem, nie wariuje nawet przy stosunkowo ciemnej stopiątce, ale dużo wolniej niż te same obiektywy z innymi moimi korpusami (F100, D80 ). próbowałam różnego rodzaju ustawień, ale w zasadzie nie widzę różnicy w szybkości reakcji. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co biega? Może ja za dużo od niego wymagam, może nie wiem co i gdzie ustawić (D700 jest dużo bogatszy w różne wariacje od korpusów których dotychczas używałam), no bo na razie nie biorę pod uwagę że mogłam trafić na wadliwy egzemplarz. Czytam tą instrukcję i czytam a włosy mam jakby coraz bardziej blond.

Domyślnie

U mnie ustawianie ostrości w szkłach ze śrubokrętem jest bardzo szybkie. Szybsze niż w D70s (z tym samym szkłem). Zasuwa aż miło, nawet byłem mocno zdziwiony różnicą w prędkości pomiędzy starą a nową puszką (oczywiście na korzyść D700).

Nie wiem co ci moge doradzić, bo podpinałaś różne szkła do tego korpusu i efekt ten sam. Spróbuj jeszcze z innymi korpusami i szkłami...
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skoana Zobacz posta
    Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem D700, jest jednak jednak jedna kwestia która wzbudza mój niepokój, wszyscy zachwycają się prawie idealnym autofokusem, ja natomiast mam przykre wrażenie że jest delikatnie mówiąc ździebko mulasty. (odsetek ostrych zdjęć jest gdzieś na pograniczu 40-50% gdy łapię szybką akcję) Cobym do niego nie zakręciła, a mam kilka obiektywów (np. 50mm 1.4), zachowuje się podobnie, działa a owszem, nie wariuje nawet przy stosunkowo ciemnej stopiątce, ale dużo wolniej niż te same obiektywy z innymi moimi korpusami (F100, D80 ). próbowałam różnego rodzaju ustawień, ale w zasadzie nie widzę różnicy w szybkości reakcji. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co biega? Może ja za dużo od niego wymagam, może nie wiem co i gdzie ustawić (D700 jest dużo bogatszy w różne wariacje od korpusów których dotychczas używałam), no bo na razie nie biorę pod uwagę że mogłam trafić na wadliwy egzemplarz. Czytam tą instrukcję i czytam a włosy mam jakby coraz bardziej blond.
    Spróbuj:

1. wyłączyć śledzenie 3D
    2. ograniczyć ilość pól AF do 11

Nie wiem jak w D700 - ale w D300 przyspieszało to znacząco pracę AF.

pozdrawiam
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Powodow moze byc mnostwo, od ustawien aparatu poprzez tego czym i jak robisz zdjecia.

Moze napisz na poczatek jak masz postawiane wszystko zwiazane z AF, pozniej jak robisz zdjecia to sprobujemy
    cos poradzic.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    1. wyłączyć śledzenie 3D
    BTW
    Jak pojawił się D300 i D3 pisano, że śledzenie 3D będzie świetne do sportu (np. koszykówki).
    Jeśli jednak AF z włączoną tą funkcją jest wolny to jak to ma się sprawdzać w sporcie, gdzie potzeba jednak bardzo szybkiego AF... ?

Domyślnie

W trybie 3D jesli AF zalockuje sie na jakims obiekcie, to jesli aparat trzymamy nieruchomo, a obiekt sie przejmieszcza czujnik AF wedruje za obiektem. Zlaozmy ze ustawiamy ostrosc na czlowieka na centralnym punkcie AF i ten przemiesci nam sie w kadrze na bok, to aktualnie uzywany czujnik AF bedzie nam sie automatycznie przesuwal wraz z obiektem i dziala to bardzo dobrze.

Natomiast moze dla kolezanki problem wynika z ustawienia custom a4 - Blokada sledzenia ostrosci - ktory to wg
    opisu dziala tak "gdy nastapi nagla zmiana odleglosci od fotografowanego obiektu, aparat czeka okreslony czas
    (dlugi, normalny lub krotki) przed skorygowaniem informacji o odleglosci od obiektu. Zapobiega to zmianie ustawienia
    ostrosci w sytuacji, gdy obiekt zostaje na krotko przesloniety przez inne przedmioty przemieszczajace sie przez kazdr".

Jak sie te opcje wylaczy i ustawi AF w trybie ciaglym to aparat koryguje ostrosc non stop wprowadzajac nikropoprawki nawet jak kadrujemy statyczna scene.

IMHO za duzo tu zmiennych zeby stwierdzic co jest nie tak, czy problem tkwi w kolezance czy aparacie.

skoana
    Gość

Domyślnie

3D zostawiłam na wstępie faktycznie bo byłam ciekawa tego wynalazku, a z ograniczaniem pól..... mam 11, tak na zdrowy rozum wydawało mi się, że w ten sposób będzie szybszy, nie widzę jednak różnicy. Przy wyłączonym 3D faktycznie jakby mu to płynniej idzie ale myślałam że to ustrojstwo będzie mi pomagać przy reportażu a nie przeszkadzać. Korpus jest kobylasty dla mojej małej ręki, ciężki jak pieron z gripem, więc manewrowanie jeszcze przy "dźojstiku" kiedy łapię akcję jest dla mnie nie lada wyczynem.

ustawienia:
    a1.priorytet w trybie AF-C: spust+ostrość
    a3. 51punktów(śledzenie3D)
    a4. blokada śledzenia ostrości: normalna
    a8. AF11
    coś jeszcze jest istotne?

Jak mam opisać jak robię zdjęcia
    szybko
    chodzi Ci o rodzaj fotografii jakim się zajmuję? czy o to w jaki sposób naciskam spust?

Domyślnie

Ja bym przedstawil a4 na off albo minimalna - patrzy moj opis wyzej, im szybsza dynamiczniejsza fotografia, tym mniejsza zwloka, najlepiej off.

opcja a3 to tryb dzialania gdy masz wybierak trybu autofokusa ustawiony w srodkowym polozeniu

a8 to z kolei z ilu punktow masz sobie wybierac recznie punkt AF, ktory chcesz uzywac, w wszystkich 51, czy tylko 11
    - z dzialaniem AF-C nie ma bezposredniego zwiazku

przede wszystkim a4 na off i mozesz poprobowac zmieniac tryby w a3 (wybierak punktow ostrosci, ten na tylnej sciance nad info w srodkowym polozeniu)

rozumiem ze z przodu przestawilas tryb AF na "C" ?

jak fotografowalem kotka ktory mi biegal przed obiektywem to pierwszy raz wiecej niz polowe zdjec mialem nieostrych w AFC, zarznelo je opoznienie z a4

A Thom Hogan o trybie nauki AF z D300/700/D3 pisze tak, polecam uwadze pierwsze i ostatnie zdanie

Be prepared to completely forget how you used to set autofocus on previous Nikon DSLRs and prepare to take considerable time figuring out how to optimize your use of the new system. I'll have much more to say in my eBook, but here's the learning approach that I think works best:

* Start with Single Area, Single Servo and mostly stationary subjects. Practice with both centered and off-centered subjects and observe how the system does (or doesn't) respond in these situations.
    * Next, turn on Continuous Servo and work with moving subjects. You'll note that this works with subjects moving in line with you, not so much with subjects moving across the frame.
    * Make a big jump and go to Auto Area, Single Servo. Here you're trying to see how the camera's auto detection works (you'll see the sensors used in the viewfinder). It's critical to see if Auto Area is going to work for you, as you don't have many other choices beyond it and Single Area. Pay careful attention to what things Auto Area gets right and what it gets wrong. You're later going to use Auto Area for those things that it does well.
    * Again, turn on Continuous Servo. Now the system will deal with moving subjects. Compare the results you get here with what you got in the last step, again looking for what works.
    * Finally, you need to explore the Dynamic Area AF options with Continuous Servo. Start with 51 points with 3D tracking, which is a lot like Auto Area. The difference is that you're controlling the initial AF starting point, which means that you can give the camera hints to fix the things that it got wrong with straight Auto Area. If you work with many moving objects or moving objects that are smaller than the autofocus sensor area, consider switching to 9-point or 21-point patterns. With these options, you're restricting the amount away from the initial autofocus sensor the camera can move. I found these options to be particularly useful with sports where more than one body is in the frame and I wanted to follow focus on just one player, though less useful than they are on the D300 where the autofocus sensing area covers a bigger portion of the frame.

By the time you've completed that progression of testing, you should have a good idea about what things work for which subjects. Which brings me to my point: more so than any previous Nikon camera, I find myself changing autofocus settings more often with the D3 (and D300) than ever before. There's no "does it all" setting you're going to dial in and forget with this system.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 19-09-2008 o 15:06

skoana
    Gość

Domyślnie

a4 mam teraz na off.
    wybierak był na środku. Z tymi zmianami już kombinowałam. Bardzo Ci dziękuje za lekcję po angielsku, chwytam sens choć mój angielski pozostawia wiele do życzenia [uproszczając: zapomnij o tym co było w starych korpusach i testuj aż ogarniesz jak to działa] no i słuszność.

Domyślnie

nie ma sprawy. generalnie w tym temacie, jak ktos ma znajomosc jezyka i drobne w postaci 50 dolcow to polecam
    manual do d300 (wkrotce dla d700) Thoma Hogana (www.bythom.com). Generalnie to jest jakby instrukcja obslugi
    aparatu tyle ze napisana przez praktyka, gdzie obok przelacznik X robi costam mamy jeszcze dokladnie opisane jak
    i co sie zachowuje przy fotografowaniu, co w przypadku np. takich funkcji jak ten autofocus ma duze znaczenie,
    bo manual fabryczny niewiele sie rozni w tym zakresie od helpa wbudowanego w aparat.

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów