Close

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 111

Domyślnie

a4: Normalna
    FX / DX + ultra szeroko przy 2,8 oraz całkiem wąsko też 2,8
    Photone.pl

Domyślnie

Czy można to uzależnić od trybu pracy AF ??

C - ostrość na AF-ON
    S - ostrość na AF-ON + spust migawki ??

Domyślnie

Promachos - a4 na off - standardowo ustawione opoznienie autofokusa w trybie ciaglym jest zbyt duze IMHO.

Mont - nie da sie. Ja z kolei pracuje wylacznie w trybue AF-C z ostroscia pod AF-ON. I trybu ciagly mam tak jak
    chce, a np. tryb single z przekadrowaniem robisz ustawiajac ostrosc af-onem tam gdzie chcesz, puszczasz,
    przekadrowywujesz i robisz fotke.

W ogole to fajnie byloby jakby sobie mozna zrobic dwa banki nazwijmy je wlasinie C i S i one by sie automatycznie
    zmienialy w czasie zmiany trybu AF.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 03-10-2008 o 13:12

Domyślnie

ja mam na normal i używam w 99% AF-C na środkowym ustawieniu AF - znaczy przekadrowuje mi sam (no czasami mu się nie trafi dobrze co jest troche irytujące - ale wtedy jednak przełączam sobie na AF-S i przekadrowuję tak jak chce) Normal mi starcza bo jak trzeba to naciskam poprostu jeszce raz spusta do wyostrzenia w inne miejsce i wtedy też resetuje mi się punkt na środkowy. Takie tam przyzwyczajenie - może niezbyt dobre ale ważne, że działa. W większosci robie malo ruchliwe sceny więc to się sprawdza. Muszę spróbować opcję tylko z AF-ON tak jak piszesz i zobaczyć jak to mi się będzie w praktyce sprawować całe szczęście, że tata dostał w spadku d200 i nie będzie za często narzekał, że nie wie jak tym moim gratem fotkę zrobić
    FX / DX + ultra szeroko przy 2,8 oraz całkiem wąsko też 2,8
    Photone.pl

Domyślnie

z tym a4 na normal to radze uwazac. bo dzieki temu przy szybko ruszajacych sie obiektach mozesz miec polowe
    albo wiecej zdjec minimalnie nieostrych (szczegolnie jak bedziesz robil cos szklami przy duzej dziurce)

a4 to ustawienie opoznienia po jakim autofocus w trybie ciaglym ma reagowac na ruch czy tez zmiane ostrosci obiektu... idea opoznienia jest taka, ze np. fotografujesz mecz i zawodnika gdzies daleko i przez ulamek sekundy
    cos ci np przebiegnie przed obiektywem... i chodzi o to, zeby on na takie chwilowe zaklocenia nie reagowal

to jest z jednej strony dobre, ale z drugiej jesli np. fotografujesz w trybie af-c statyczny obiekt, ktory
    ma sie ruszyc, np. siedzacy kot, ktory za chwile poderwie sie do skoku, albo cokolwiek innego co jest statyczne
    a za chwile ma byc w ruchu, to autofocus na ten ruch zareaguje z opoznieniem takim jaki ustawisz w tej opcji.

jednym slowem im wieksze opoznienie, tym autofocus pozniej reaguje na nagle zmiany ostrosci obiektu

dlatego imho najbezpiecznie zaczac od ustawienia tej opcji na off (zeby af nie czekal w ogole), a jesli stwierdzisz
    ze af jest zbyt czuly w danej sytuacji to to opoznienie mozesz zwiekszyc. odwrotne podejscie - czyli dajesz opoznienie
    duze - i je zmniejszasz zdecydowanie zwieksza ci odsetek zdjec w tego typu sytuacjach ktore moga sie nie udac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    ...... a4 to ustawienie opoznienia po jakim autofocus w trybie ciaglym ma reagowac na ruch czy tez zmiane ostrosci obiektu... idea opoznienia jest taka, ze np. fotografujesz mecz i zawodnika gdzies daleko i przez ulamek sekundy
    cos ci np przebiegnie przed obiektywem... i chodzi o to, zeby on na takie chwilowe zaklocenia nie reagowal

to jest z jednej strony dobre, ale z drugiej jesli np. fotografujesz w trybie af-c statyczny obiekt, ktory
    ma sie ruszyc, np. siedzacy kot, ktory za chwile poderwie sie do skoku, albo cokolwiek innego co jest statyczne
    a za chwile ma byc w ruchu, to autofocus na ten ruch zareaguje z opoznieniem takim jaki ustawisz w tej opcji. ....
    Może jednak jeszcze raz przeczytaj instrukcję w części dotyczącej tego parametru. Dokładniej. Tam jest mowa o "nagłych, dużych zmianach odległości" do śledzonego obiektu. To rzeczywiście dotyczy chwilowego przesłaniania obiektu przez inny poruszający się obiekt (z naciskiem na "inny"). Twojego kota to nie dotyczy, bo tam nie ma "nagłych, dużych zmian odległości", bo nic go nie przesłania. Twój kot nie może przemieścić się nagle (skokowo). Twój kot może się przemieścić bardzo szybko (może zbyt szybko dla układu AF), ale jego ruch jest nadal ciągły, a nie skokowy - nawet jeśli ten kot wykona skok w bok.
    Jacek

Domyślnie

Teoretycznie to sie wszystko zgadza co piszesz, natomiast koledzy na forum dpreview pisali o tym m.in. tak:

"Changes to the autofocus algorithms made it more likely that you'll want to use shorter settings than Normal,
    at least in any Continous release shooting mode. Depending upon your other autofocus settings, a large jump in focus distance between shoots (e.g. fast moving subject) sometimes throws the camera off unless you shorten this setting. So, if you are shooting in either Continous release shooting method, consider not using this default for this function. I say "consider" because I've experienced mixed results. Sometimes I want it short, sometimes longer, but the results don't seem to be perfectly predictable."

Czyli z tego co pisza koledzy wynika, ze to poznienie czasem jednak glupieje i nie jest do konca przewidywalne.
    Z moich eksperymentow - porosilem kolege, zeby wlazil mi przed kadr w rozny sposob - wynika, ze opcja off jest
    baardzo szybka, natomiast juz nastepna wartosc ma to opoznienie juz sporawe, tzn. myslalem ze roznica miedzy off
    a niski bedzie wieksza.

I stad tez moim skromnym zdaniem lepiej jednak celem poznania aparatu zaczac od off i zobaczyc jak bedzie sie
    zachowywal w roznych sytuacjach bez zadnego opoznienia, gdzie mamy teoretycznie jakis staly punkt wyjscia,
    a pozniej patrzec o ile zwieksza sie opoznienie, jak wchodzimy o drabinke wyzej.. Zaczynajac poznawanie aparatu
    od standard zaczynamy od pewnej niewiadomej, ciezkiego do okreslenia punktu odniesienia. A tak skoro wiemy jak
    AF zachowuje sie bez opoznien bedzie nam duzo latwiej zauwazyc ewentualne roznice i dostosowac je do swoich
    wymagan.

Nie trzeba wielkiej filozofii zeby wychwycic roznice, wystarczy poprosic w domu zeby ktos machal na reka lub czyms
    z rozna predkoscia przed obiektywem, gdy mamy ustawiony focus na cos odleglejszego. Roznice miedzy zachowaniem
    opcji beda latwe do wychwycenia.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 04-10-2008 o 16:52

Domyślnie

Jeszcze raz powtarzam:

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A po co Wam dali na korpusie przycisk AF-ON? Jeśli robicie na AF ciągłym, to wywalcie ustawianie ostrości ze spustu i korzystajcie tylko z przycisku AF-ON.

Jeśli ustawiacie ostrość za pomocą spustu, to robicie zdjęcia znacznie wolniej niż by można było je robić, bo trzeba ten cholerny spust przytrzymać w położeniu pośrednim aż body złapie ostrość, a to może trwać. I niestety często jest kiszka z dobrego kadru, bo od pomysłu na fotkę, do zadziałania migawki upłynął tak długi czas, że kadr diabli wzięli, a obiektu już nie ma.

AF-ON jest właśnie po to (oczywiście między innymi po to), żeby tego unikać. Wciskacie AF-ON i AF zaczyna śledzić obiekt (bez wciskania spustu do połowy), a wy obserwujecie ten obiekt w wizjerze, kontrolujecie co się dzieje, kadrujecie jak chcecie i jest OK. Po takim przekadrowaniu z przyciśniętym AF-ON aparat samoczynnie zmienia punkty AF, więc nie trzeba już o tym myśleć. Jeśli uznacie, że kadr jest odpowiedni, to bardzo szybko wciskacie spust, bez kombinowania, bez zatrzymania w środkowym położeniu, czyli jak najszybciej. Parametry ekspozycji się szybko dobiorą (to są ułamki sekund), o ile nie były ustawione wcześniej (tryb M), ostrość jest już ustawiona, bo AF-ON ciągle działa, więc migawka zadziała natychmiast. Jeśli trzeba zrobić kilka zdjeć, to szybko zwalniacie spust i można go natychmiast wcisnąć ponownie - bez odczekania na ponowne ustawienie ostrości.

Warto spróbować. Ale o czym ja piszę? To są przecież podstawy.
    Nie robi się zdjęć szybkich obiektów z wykorzystaniem spustu do ustawiania AF. Ustawianie AF w spuście trzeba wyłączyć. Jeśli to zrobisz, to trzymając stale wciśnięty AF-ON wymuszasz ciągłe śledzenie obiektu, niezaleznie od pomiarów światła i wykonywania zdjęć. Możesz nawet lekko przekadrować (oczywiście, jeśli obiekt nie wyjdzie poza obszar czujników AF). Jeśli AF raz "złapie" ostry obiekt, to go nie zgubi (nie powinien zgubić) od czasu puszczenia AF-ON, niezależnie od wielokrotnego przyciskania spustu. Problem z AF w spuście polega na tym, że każda próba zrobienia kolejnego zdjęcia jest związana z nowym cyklem ustawiania ostrości. Pomiędzy jednym, a drugim zdjęciem może minąć trochę czasu, obiekt zmieni położenie, więc AF będzie musiał wszystko rozpoczynać od nowa. Przycisk AF-ON umożliwia to, że puszczając spust po zrobionym zdjęciu nie przestajesz śledzić obiektu, a ponowne wciśnięcia spustu mogą następować w dowonych momentach. Za pomocą AF w spuście tego nie zrobisz (chyba, że będzie to seria bez puszczania spustu).
    Jacek

Domyślnie

Z calym szacunkiem, ale co to ma do rzeczy ??? Bo mam wrazenie, ze sie rozminelismy w rozmowie. Ja tu pisze wylacznie o tych jak zachowuje sie ciagly autufocus w zaleznosci od roznego ustawienia opcji custom a4, czyli jak dziala opoznienie gdy nam cos przeleci przez kadr... o tym jak mi sie wydaje rozmawialismy w poprzednich postach.

Natomiast co do tego co piszesz... osobiscie uzywam ustawienie ostrosci tylko przez AF-ON w kazdym trybie.

Uzywalbym ostrosci pod migawka w trybie Single, gdyby dalo sie w Nikonie ustawic tak, ze przelacznie AF z Single na
    Continous zmienialo mi jednoczesnie caly bank ustawien i jednoczesnie dalo sie zamapowac AF-On pod jakas custom
    funkcje. Wtedy w AF Single zrobilbym sobie ostrosc pod migawka, a AF-ON pod cos zamapowal. No ale sie nie da.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 04-10-2008 o 17:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Z calym szacunkiem, ale co to ma do rzeczy ??? Bo mam wrazenie, ze sie rozminelismy w rozmowie. Ja tu pisze wylacznie o tych jak zachowuje sie ciagly autufocus w zaleznosci od roznego ustawienia opcji custom a4, czyli jak dziala opoznienie gdy nam cos przeleci przez kadr... o tym jak mi sie wydaje rozmawialismy w poprzednich postach. .....
    No dobrze, ale jak się ma do tego ten przykład z kotem, który sobie siedział i nagle skoczył,a zdjęcia wyszły ci mało ostre bo parametr a4 był źle ustawiony?

Parametr a4 dotyczy tylko problemu przysłaniania obiektu, jeśli ten obiekt jest śledzony, czyli wtedy, gdy jest wciśnięty AF-ON lub spust do połowy. Jeśli śledzisz obiekt i przysłoni go coś innego, to przez określony czas układ AF może to coś ignorować i nie przestawiać ostrości na to coś. Oczywiście, jeśli to, co przysłania gdzieś sobie ucieknie, AF musi ponownie złapać ostrość na tym obiekcie, który śledził przed przysłonięciem. Jeśli obiekt, który śledziłeś porusza się szybko, to takie ponowne łapanie ostrości może trwać krótką chwilę - to chyba jest oczywiste. AF może próbować go śledzić podczas przysłonięcia za pomocą innych punktów, ale cudów nie ma. Parametr a4 określa czas, przez jaki AF nie interesuje się obiektami przysłaniającymi. Ale jeśli puścisz spust i przycisk AF-ON, to parametr a4 nie ma już żadnego znaczenia, bo AF nie śledzi żadnego obiektu, a ponowne przyciśnięcie AF-ON lub spustu do połowy rozpoczyna całą zabawę od początku.

Może wyjaśnij te magiczne problemy z parametram a4, bo nie bardzo rozumiem z czym masz problem.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 04-10-2008 o 18:41
    Jacek

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów