Szukaj
No az tak to chyba nie. Po prostu trzeba podejsc do puszki z respektem, nie na zasadzie, ze skoro robilismy czyms zdjecia to teraz wszystko znamy i umiemy. Ilosc roznych opcji i podpopcji do ustawienia w takiej puszce jak D300,
D700 lub D3, chocby w przypadku wspomnianego tu AF powoduje, ze tak naprawde biorac po raz pierwszy tego
typu puszke trzeba sie nauczyc aparatu na nowo i nie chodzi tu o przeczytanie instrukcji, gdzie masz napisane, ze opcja X-5 zmienia ilosc pol AF z 5 na 10 - bo to mozna przeleciec w jeden wieczor, tylko trzeba nauczyc sie jak te
5 lub 10 pol sie w roznych sytuacjach sprawuje.
Duzo cenniejsza od manuala a la help bylaby instrukcja typu. AF w tym trybie lubi jak obiekty ruszaja sie przod/tyl
a srednio dziala jak biegaja na boki, w takiej sytuacji lepiej uzyc X. I tak dalej...
Eh. Jasne, ze nie kadruje się żadnym polem. Taki skrót myślowy...
Wyjaśnie: Aparat ustawiony w tryb Single AF, wybrane centralne pole autofokusa. Kadrujemy ujęcie tak, aby w tym polu znalazł się obiekt, który ma być ostry (na który AF aparatu ma ustawić ostrość), po czym przemieszczamy aparat z zablokowanym AF (trzymając np. spust migawki do połowy) tak, aby przekadrować ujęcie bez zmiany autofocusa.
I oczywiście, że można w ten sposób używać AF, również w D300/700/3 itp... z tą jednak różnicą, że te modele dają wiele innych możliwości wykorzystania AF i warto z nich korzystać bo są efektywne.
Po prostu się czepiacie![]()
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
A ja dalej nic nie kumam z tego fokusa. Poproszę kolegę w takim razie o prywatną lekcje tych mozliwości, bo po ostatniej "robocie" to rece mi opadły. DLa mnie to on chodzi w caly świat (GŁÓWNIE PRZY SZYBKICH AKCJACH W GORSZYCH WARUNKACH ŚWIETLNYCH). Rozumiem ze to moja niewiedza, ale w takim razie proszę HEL!!!p!!!
Ostatnio edytowane przez ratpaw ; 26-09-2008 o 00:48
"Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
Znawca odnaleziony.
Niestety jak warunki są ciężkie to jest bardzo ciężko robić zdjęcia akcji. Ja znów się uczepię tej kręgielni. No bo i ciemno i ludzie się ruszają, rzucają tymi kulami, zmieniają swoją odległość od fotografującego dość często i szybko. Podobne warunki (choć lepsze) panują zapewne na halach sportowych. tam z kolei zawodnicy poruszają się troche szybciej. W każdym razie podstawa to krótkie czasy - 1/250 okazywała się wystarczająca. Obiektyw 85/1.4 daje radę ale jest ciężko. Punkty AFa sa za małe - być może pomógłby tryb z rozszerzonym polem AFa przy adaniu dynamicznego ruchu. (Czyli by ostrość śledził nie na maleńkim punkcie AFa, ale na otaczającej go grupie). Muszę jeszcze poeksperymentować. Ważna jest sprawa priorytetu - eśli ustawimy priorytet ostrości, to niesamowicie zwalnia nam szybkostrzelność. D700 próbuje ustawić ostrość bardzo precyzyjnie - a to mus trwać w takich koszmarnych warunkach. Zatem tutaj znów przydałoby się powiedzieć mu, że ostrość z grubsza ustawiona jest wystarczająca. Wtedy natomiast, zdarzy nam się spudłować. O wiele lepiej było z 50/1.4. Nie wiem dlaczego, ale wydaje się, że o wiele łatwiej było tę ostrość ustawić. Szerszy kadr może też zrobił swoje (mniejsza prędkość kątowa? Inne dopasowanie rozmiaru punktu AFa do namierzanej części ciała zawodnika?). Opcji zatem jest sporo, niewiadomych jeszcze więcej. Już ktoś pisał - ten układ ma duże możliwości, ale trzeba go dokładnie poznać. Ja nie jeszcze nie czuję się na siłach by kogokolwiek uczyć jak go używać. UWAGA: spróbuj ostrzyć manualnie! Wbrew pozorom jest to wykonalne, nawet dla szybkich akcji może być skuteczniejsze. Problem podstawowy to głębia ostrości, która jeśli jest niewielka, jest też jednocześnie sprawczynią problemów z automatycznym pomiarem ostrości zapewne.
Ustawienie opcji o której piszę, to "Dynamiczny wybór pola ostrości" przypisywany pod działanie klawisza funkcyjnego+poketło (z menu 'info'). To będzie mój kolejny test i podejrzewam, że to ustawienie może mieć też znaczenie w Twoim przypadku.
Nie chce tu zabrzmiec jak tani akwizytor, ale jak tylko Thom Hogan wypusci swoj manual do D700 i ktos zna angielski radze kupic i przeczytac. Wlasnie mam tu 700 stronicowego PDFa dla D300 i ilosc informacji, ktore facet tam zawarl jest kapitalna, nie jest to opis, ze ten przycisk robi to, ale dokladne analizy i informacje jak np. zachowuja sie konkretne tryby pomiaru swiatla, przy takim trybie AF itd. Jak mierzy 3D Matrix w roznych okolicznosciach, co robi dobrze a co zle, wyczerpujacy praktyczny opis zachowania AF etc. etc. Naprawde swietnie napisane.
Witam!
W temacie AF D700 polecam: http://www.kenrockwell.com/nikon/d700/af-settings.htm
Moze byc pomocne.
Pozdro
McE
Skontaktuj się z nami