Close

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 111

Domyślnie

Kurcze, czegoś nie rozumiem...
    Mam jak widać D80, używam go sporo w sporcie (np. żużel, kosz, nożna..). Nie mogę narzekać na AF i w sumie w tej materii niewiele więcej mi trzeba.
    Jak wiadomo AF w D300/700/3 jest bardzo zaawansowany, przy przepychankach między-systemowych podkreśla się jego przewagę nad konkurencję. Czyli musi być dobry (???).
    A tu czytam, że trzeba go poznać, że działa "specyficznie", że trzeba stosować jakieś triki by było OK....
    Bardzo możliwe, że D700 będzie moją kolejną puszką po D80. Czy mam się obawiać, że będę miał z nim problemy? Z jednej strony niby wiem, ze jest super-hiper, a z drugiej przeraża mnie co o nim czytam... Czy w trybie 11 pól będzie on porównywalny z tym, który znam z D80? (51 do niczego nie jest mi potrzebne)

Domyślnie

A po co Wam dali na korpusie przycisk AF-ON? Jeśli robicie na AF ciągłym, to wywalcie ustawianie ostrości ze spustu i korzystajcie tylko z przycisku AF-ON.

Jeśli ustawiacie ostrość za pomocą spustu, to robicie zdjęcia znacznie wolniej niż by można było je robić, bo trzeba ten cholerny spust przytrzymać w położeniu pośrednim aż body złapie ostrość, a to może trwać. I niestety często jest kiszka z dobrego kadru, bo od pomysłu na fotkę, do zadziałania migawki upłynął tak długi czas, że kadr diabli wzięli, a obiektu już nie ma.

AF-ON jest właśnie po to (oczywiście między innymi po to), żeby tego unikać. Wciskacie AF-ON i AF zaczyna śledzić obiekt (bez wciskania spustu do połowy), a wy obserwujecie ten obiekt w wizjerze, kontrolujecie co się dzieje, kadrujecie jak chcecie i jest OK. Po takim przekadrowaniu z przyciśniętym AF-ON aparat samoczynnie zmienia punkty AF, więc nie trzeba już o tym myśleć. Jeśli uznacie, że kadr jest odpowiedni, to bardzo szybko wciskacie spust, bez kombinowania, bez zatrzymania w środkowym położeniu, czyli jak najszybciej. Parametry ekspozycji się szybko dobiorą (to są ułamki sekund), o ile nie były ustawione wcześniej (tryb M), ostrość jest już ustawiona, bo AF-ON ciągle działa, więc migawka zadziała natychmiast. Jeśli trzeba zrobić kilka zdjeć, to szybko zwalniacie spust i można go natychmiast wcisnąć ponownie - bez odczekania na ponowne ustawienie ostrości.

Warto spróbować. Ale o czym ja piszę? To są przecież podstawy.
    Jacek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

A co do wspomagania AF-a, to niezwykle skuteczny jest czerwony iluminator w lampie (ja mam SB-900). Łapie ostrość na gładkiej białej ścianie w mroku! Zawsze i bezbłędnie, po prostu 100% skuteczności.

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Czy w trybie 11 pól będzie on porównywalny z tym, który znam z D80? (51 do niczego nie jest mi potrzebne)
    51 działa super w trybie 3D tracking. Ostatnio się tym bawiłem w połączeniu z długim czasem blokowania AF i to naprawdę działa. Nie jest może rewelacyjnie szybko i precyzyjnie, ale mocno ułatwia ostrzenie na ruchomych obiektach. Myślę, że w przyszłych puszkach ilość pól AF będzie się zwiększać właśnie z powodu rozbudowy 3Dtrackingu.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 26-09-2008 o 11:38
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Domyślnie

Z cyklu jak szybko weryfikowac ostrosc na zdjeciu. Standardowo przycisk wybieraka kierunkowego przy przegladaniu zdjec ustawiony jest na 'wlaczanie podgladu miniatur on/off'. funkcja f2. Jesli ustawimy go w trybie przegladania zdjec na 'zoom on/off' i wybierzemy srednie powiekszenie, to po wcisnieciu wybieraka przy przegladaniu zdjec bedzie nam cropowal do 1:1 na uzywanym w czasie wykonywania zdjecia punkcie ostrosci.

Domyślnie

Dzisiaj testowałem autofocus na wysokim iso w korytarzu.
    Wziąłem jasnopomarańczową piłeczkę pingpongową i zacząłem toczyć ja po podłodze.
    Autofocus z namierzaniem działał w 100 %
    Nie do zajechania D70, jakiś KIT, RAW i DxO11
    Lumix GH5, 12mm Leica Summilux 1.4, 200-800mm Leica, Zhiyun Crane 3-Axis

Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Jak wiadomo AF w D300/700/3 jest bardzo zaawansowany, przy przepychankach między-systemowych podkreśla się
    Kija tam zaawansowany . Dorwałem się wczoraj do F100 tam śrubokręt to dopiero zaawansowany AF, te z tych nowych korpusów to żarcik jakiś. Wałek z F100 tak kręci stalkami, że normalnie zdziwienie bierze. Muszę sobie kiedyś kupić ten aparat

Domyślnie

a1.priorytet w trybie AF-C: spust+ostrość zmienić na samo ostrość - taką opcje probowałaś ?

sry jeśli się powtarzam ale jakoś całości nie przebrnąłem bo coś wam się dyskusja odjechała od tematu :P
    FX / DX + ultra szeroko przy 2,8 oraz całkiem wąsko też 2,8
    Photone.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Promachos Zobacz posta
    a1.priorytet w trybie AF-C: spust+ostrość zmienić na samo ostrość - taką opcje probowałaś ?
    A czy to co pomoze to duzo zalezy od sytuacji. Z cytowanego przeze mnie madrego zrodla o opcji
    spust + ostrosc pisza tak:

Shutter activated on release, but in the Continous release shooting method the shooting speed slows
    slightly to help focus when subject is dark or there is low contrast under AF sensor. The premise
    is that camera doesnt have enought mirror-down time between shots, especially at the high frame
    rate and that in low light/contrast situations the AF sensors arent as reliable with short looks at
    the subject (mirror has to be down for AF system to aquire data). Hence in those situations this
    option is try to fix the problem by making camera pause slightly between shots if the subject is
    dark or the subject low in contrast.

Brzmi to madrze i w sumie jesli nie zalezy nam na maksymalnej szybkosci fotografowania jest to
    dosc sensowne ustawienie.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 30-09-2008 o 22:22

Domyślnie

tak ale z tego wynika, ze moga byc nieostre fotki - ja z serii golabka łażacego po bruku mialem 9/10 nieostrych fotek przy tym ustawieniu i gripie na 8fps - poprostu nie zdarzył nastawić w akurat tym przypadku - Dlatego też ja wolę mieć opcję "ostrość" i wtedy też słyszę i widzę jak działa AF w takich warunkach i jak szybko robę fotki ostre - jak to jest 1 fps to wiem, że pewnie 3-4 nieostre bym zrobił w międzyczasie na innym ustawieniu. To oczywiście nie jest recepta na wszystko, ale jeśli nie weźmie się tego pod uwagę to nieostre fotki mogą wystąpić i dziwić.
    Jeśli nie zależy mi na siłę na posiadaniu fotek, nieważne czy idealnie ostrych to wiadomo, że tamta opcja jest ok. Poprostu trzeba wiedzieć jak to działa i ustwaiać świadomie godząc się na rezultaty ( np na to że zrobimy wiecej fotek ale odpadnie troche nieostrych, albo mniej fotek - za to wszystkie ostre - tylko nie uchwycimy np momentu wysadzenia sie terrorysty pod pałacem prezydenckim, bo akurat za szybko skubaniec jechał na motorynce i nawet za nieostrą fotę byśmy zgarnęli milion bugsow, a tak to lipa... sry za żart. ) Nie wiem czy wystarczająco jasno to przedstawiłem :P
    Ostatnio edytowane przez Promachos ; 01-10-2008 o 22:10
    FX / DX + ultra szeroko przy 2,8 oraz całkiem wąsko też 2,8
    Photone.pl

Domyślnie

a z ciekawosci... jak masz ustawione u siebie a4 ?

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów