Close

Strona 57 z 95 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 950

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    hehe... no i powoli okazuje się, że wszystkim zależy głównie na videofilmowaniu Ja na szczęści pozbawiony jestem tych ciągot... Tak jak pisałem fajnie by było gdyby to w moim body było, ale jako dodatek. Może kiedyś będzie to dla mnie ważniejsze, może kiedyś nikon też coś takiego zaoferuje.
    Nawiasem mówiąc, zazdroszczę osobom które potrafią jednocześnie myśleć "fotograficznie" i "filmowo"... dla mnie zrobienie dobrego zdjęcia jest już wyzwaniem a co dopiero nakręcenie przy tym materiału filmowego...
    Pawle - to nie tak - głównie robię zdjęcia, głównie podczas wyjazdów w bliższe lub dalsze miejsca - w 95% poświęcam czas na robienie fotek i choć nie robię zaczajek na ptaki to na niektóre ujęcia potrafiłem czekać 12 czy nawet grubo ponad 24 godziny albo leźć w to samo miejsce 4 razy o różnych porach dnia i nocy. Właśnie wtedy najczęściej rezgynowałem z zabierania kamery video bo uważałem ją za mikry dodatek do zdjęć. I to właśnie wtedy funkcjonalności video brakowało mi najbardziej, jak lazłem na Tikal o pónocy z całym sprzętem + latarki do oświetlania (był nów i kompletnie było czarno) to o kamerze nawet nie pomyślałem a wiem, że materiał byłby zajefajny.

Więc nie dlatego, że chcę kręcić filmy to kupię C5D mkII - właśnie na odwrót - ponieważ ich kręcić nie chcę ale są momenty które chciałbym mieć w postaci video.

Angole mówią "less for more" - rób mniej by osiągnąć więcej. Z Ameryki środkowej przywieźliśmy 12h materiału video, do tej pory obrobiłem pierwszą godzinę - bo mi się nie chce tego ruszać. Z video w aparacie przywiózłbym pewnie ze 2 godziny i juz dawno miałbym zmontowany film. A poza tym nie podoba mi się obraz gdzie właściwie wszysstko i zawsze jest w GO - takie są kamerki poziomu konsumenckiego.

Więc pewnie mam tak samo jak ty - jako dodatkowa funkcjonalność - tylko tyle i aż tyle.

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow Zobacz posta
    ... lazłem na Tikal o pónocy z całym sprzętem + latarki do oświetlania (był nów i kompletnie było czarno) to o kamerze nawet nie pomyślałem a wiem, że materiał byłby zajefajny.

A poza tym nie podoba mi się obraz gdzie właściwie wszysstko i zawsze jest w GO - takie są kamerki poziomu konsumenckiego.
    Grzegorzu, dopisz jeszcze kilka słów o jakości obrazu - abstrahując od GO - jaką generują "tanie" kamerki konsumpcyjne do kilku tysięcy zł w takich warunkach oświetleniowych... bo dla mnie to katastrofa i nadają się one wyłącznie do filmowania w środku słonecznego dnia...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    Ciekawe jak to cale LV i filmowanie wplywa na zuzycie matrycy i umieranie pikseli....
    Przyłączam się do pytania. Ktoś obeznany może na nie odpowiedzieć?

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow Zobacz posta
    Więc nie dlatego, że chcę kręcić filmy to kupię C5D mkII - właśnie na odwrót - ponieważ ich kręcić nie chcę ale są momenty które chciałbym mieć w postaci video.
    Coś w tym jest.

PS. Kolegów nikoniarzy uspokoję. Nikon jako pierwszy zaprezentował body z opcją filmowania. D90. Nie zrobił tego, by temat porzucić. Zapewne już w kolejnej puszcze będzie movie mode na poziomie tego z 5D MkII.

PS.2 Marketing, to potęga. Dał w body, które w znacznym stopniu trafi do rąk zarabiających na fotografii funkcję, która dla fotografującego jest drugorzędnej wagi i wywołał histerię. Tym samy zamknął dyskusję nad stareńkim i niewydolnym AF. O jakość fotek również nikt już nie pyta. Przypominam, że miała być miażdżąca dla Ds MkIII.

D700. Na mnie movie mode widać zrobiło mniejsze wrażenie.
    Ostatnio edytowane przez c4mel ; 24-09-2008 o 11:51
    cze.c4mel.project

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Grzegorzu, dopisz jeszcze kilka słów o jakości obrazu - abstrahując od GO - jaką generują "tanie" kamerki konsumpcyjne do kilku tysięcy zł w takich warunkach oświetleniowych... bo dla mnie to katastrofa i nadają się one wyłącznie do filmowania w środku słonecznego dnia...
    No właśnie

W słoneczne dni obraz jako tako, ale przysłona przymknięta bo migawka nie krócej niż 1/2000 więc go jest od 0,3 m do +nieskończoność
    W słabszym oświetleniu - szum i utrata detali wszędzie gdzie ekspozycja odbiega o 3EV w dół to już katastrofa i nie ma tam nic - ale za to głębia ostrości kończy się na 200m

Co do zoomów o krotności 15 to myślę, że wypowiadać się nie trzeba. Zresztą co tu dużo gadać rozmiar martyc w kamerach jest praktycznie identyczny z tymi z małpek - lepiej trochę jest z ostrością bo nie ma szaleństw z rozdzielczością więc tu akurat katastrofy nie ma.

A tu proszę można mieć regulowane ISO, głębie ostrości jak w mega profesjonalnym sprzęcie, ostrość że mucha nie siada, dobrą kontrolę nad WB no i szkła ...

Tak jak pisałem - czekam na posunięcie Nikona - FX z video ale też z działającym afem w trybie video - 2 lata poczekam dłużej nie.

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Grzegorz napisal to co ja chcialem napisac ale sie spoznilem

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow
    Tylko, ze ja nie kupie [a chcialbym] bo mnie nie stac ale mysle, ze ten poglad bedzie bliski wielu osobom.

5dmkII to piekna maszynka do podrozy - swietna jakosc foto+swietna jakosc video. Mniej noszenia, wiecej mozliwosci.

U Nikona [wg mnie] najlepszym sprzetem do podrozy aktualnie jest D700 [do ktorego sie bardzo powoli przymierzam, poki co D300 radzil sobie bardzo dobrze], mogliby dorzucic firmware z obsluga video na poziomie 5dmkII i bylbym w niebie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    U Nikona [wg mnie] najlepszym sprzetem do podrozy aktualnie jest D700 [do ktorego sie bardzo powoli przymierzam, poki co D300 radzil sobie bardzo dobrze], mogliby dorzucic firmware z obsluga video na poziomie 5dmkII i bylbym w niebie
    Heheehe... to chyba nie takie "hop-siup", żeby firmware to załatwił... Chyba, że Nikon zostawił sobie w D700 jakąś furtkę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Heheehe... to chyba nie takie "hop-siup", żeby firmware to załatwił... Chyba, że Nikon zostawił sobie w D700 jakąś furtkę
    w 40D wystarczyła zmiana oprogramowania
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    w 40D wystarczyła zmiana oprogramowania
    hmmm... to nie wiedziałem
    Czyli co? Użytkownicy korpusów, które nie kręcą filmów wysyłają do Nikona "prośby"
    Prośby o coś, co jeszcze nie dawno wydawało się wręcz nie do pomyślenia Nie o ISO, nie o lepszy AF, nie o korekte BF/FF ! O filmy !

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo
    Nie o ISO, nie o lepszy AF, nie o korekte BF/FF !
    Bo to juz wszystko mamy... przynajmniej D700 to oferuje oczywiscie film to nie podstawowy parametr przy wyborze aparatu, ale mily dodatek, ktory przyda sie pewnie kazdemu, nawet jesli macie krecic tym swojego psa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Bo to juz wszystko mamy... przynajmniej D700 to oferuje oczywiscie film to nie podstawowy parametr przy wyborze aparatu, ale mily dodatek, ktory przyda sie pewnie kazdemu, nawet jesli macie krecic tym swojego psa
    Zgadzam się, bardzo miły dodatek (szczegolnie po obejrzeniu tego z mk2).
    Jednak dam se łeb uciąć, że nikt nie przypuszczał, że tak szybko będziemy tu dyskutować o filmach..
    Zobacz jak duży % tej dyskusji dotyczy wlasnie filmów w mk2
    Niedawno na hasło "filmy w dslr" wszyscy wybuchali śmiechem lub pukali się w czoło

Strona 57 z 95 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów