Szukaj
Oglądając ostatnie minuty tego materiału promocyjnego Canona (gdzie mówi się jak rewolucyjny jest to pomysł i jak zmieni to przyszłość fotografii) przypomniała mi się scena z "L'amour tout court" - filmu o Bressonie, gdzie tenże siedzi bodajże w paryskiej Bibliotece Narodowej, przeglądając i sortując kolekcję swoich zdjęć (chyba dla Fundacji Mesnil). W pewnej chwili oburza się: "Damn it! Let things age. We are supposed to be young, dynamic, aggressive - it's all modern-world crap. Hurray for idleness and old age!"
...w tym wszystkim też o pewien konserwatyzm chodzi. I nie ma co się oburzać, że nie każdy skacze pod sufit na myśl o takim rozwoju narzędzi fotograficznych.![]()
Z innego wątku wiesz poniekąd, że jestem raczej konserwatystą i tradycjonalistą. Idąc powyższym tropem dalej możnaby powiedzieć, że narzędzia fotograficzne skończyły się gdzieś na przełomie 20 i 21 wieku. Obecne wytwory starzeją się moralnie w przeciągu dwóch lat, a maksimum po czterech - pięciu lądują jako niechciane graty na aukcjach za grosze...
Tryb video, jeśliby się zastanowić, wcale nie upada tak daleko od trybów tematycznych (wiem, że trochę naciągam)
Ja się nie oburzam, mnie tam ten tryb ani ziębi ani grzeje tak samo jak obecność kółka z trybami tematycznymi nie czyni 5D gorszym od D700 (czy też przeznaczonym dla mniej zaawansowanej grupy użytkowników, co mogłyby te tryby sugerować*). Powtórzę raz jeszcze - tryb video w niczym nie ogranicza wspaniałych parametrów tej lustrzanki i nadal jest to w pełni funkcjonalny, w pełni wartościowy aparat fotograficzny.
Ufff...![]()
mnie się to videofilmowanie podoba![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Pewnie. Osobiście uważam, że masz rację (także muszę się podpisać gdzieś pod umiarkowanym konserwatyzmem, a w tej sytuacji: już 'ni-ziębizmem'). Scenę przytaczałem raczej pod kątem 'ogólniejszym', nie partykularnym. Bo właśnie taki raptowny rozwój (jednak ten tryb video uderzył ludzi bardziej niż programy tematyczne, choć kto wie jak to było dawniej?...
) może odsłaniać podobny konflikt pomiędzy typowymi konserwatystami a zwolennikami - czasami wręcz fascynatami - zmian.
Ale zaraz ze sprzętowych nowin zrobi nam się filozoficzna dysputa o pryncypiach.![]()
![]()
d300 mb-d10 n16-85 n50/1.4ais n55/2.8 n70-200 mf055xprob+488, sb-900
wlasne gniotowanko
uff... wreszcie doczekalem sie i obejrzalem ten film Laforeta.
jestem pod duzym wrazeniem wizji faceta. tego, ze majac niewiele czasu opracowal swietny pomysl,
zorganizowal niemale przedsiewziecie logistyczne i je pieknie zrealizowal, inwestujac w to wlasna kase.
i nie ma watpliwosci, ze wygral na tym grand slam, bo jego nazwisko, jesli jeszcze komus bylo nieznane,
dzis jest na ustach praktycznie wszystkich osob w branzy. naprawde, wielkie brawa dla goscia za wizje
i za swietna realizacje pomyslu.
sam film... mam to "nieszczescie", ze moj monitor jest 1920x1200 i to wideo jest po prostu... "male"...
prezentuje sie fajnie, ale chcialbym to sciagnac i wrzucic powiekszone, zeby poogladac szczegoly.
sama zawartosc filmu... jest dobrze dopasowana pod katem sprzedania Canonowi jako reklama, bo pokazuje
bajeranckosc wynalazku - plytka GO dlugich lensow, szal ultra-szerokich ujec i piekna jakosc w zastanym
swietle. mysle, ze krecil to z gory z przeznaczeniem na sprzedanie Canonowi...
co do tematu filmow 5d mkII... to jest fajny pomysl i cos, co Canon bedzie (slusznie) upychal reklamowo.
bo ma potezny potencjal marketingowy i jak rzadko co ostatnio, jest nowym ficzerem, ktory Canon, nawet jesli
nie byl pionierem, to jako pierwszy zrobil porzadnie i na nim nakreci reklame i przebije sie do swiadomosci
klienta masowego.
a czy to bedzie uzyteczne? mysle, ze dla osob, ktore kupuja ten sprzet przede wszystkim do robienia zdjec,
bedzie to okazjonalnie uzywany ficzer. pewnie czesciej niz przycisk reklamowy dzialu drukarek w Canonie,
ale nie spodziewalbym sie poki co jego ogromnej popularnosci. moze z czasem, jak swiadomosc mozliwosci
filmowania w DSLR przebije sie do fotografa...
osobna kwestia jest atrakcyjnosc tego korpusu dla innych osob. dla sympatykow krecenia filmow to moze
byc zupelnie atrakcyjna opcja.
bylo nie bylo, sama funkcje trzeba raczej rozpatrywac w kategorii dodatku. natomiast reklamowo, nie mam
watpliwosci, powinna byc przez Canona zabita do nieprzytomnosci. zaplacic kase kilku innym pasjonatom
i pozwolic ludziom wymieniac sie linkami do powstalych filmikow. taniej i skuteczniej niz reklamy na stadionach
czy w prasie...
z innej beczki... te sceny z lecacym helikopterem o zachodzie slonca... odlotowy pomysldoslownie i w przenosni...
![]()
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
akustyk, to video jest pomniejszone bodajże do 1/4 rozdzielczości. Inaczej ważyło by koło 300Mb.
Sam chciałbym to zobaczyć na swoim 26 calowym monitorze![]()
Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com
Ponieważ zacząłem to marudzenie, dodam dla pożądku, że jestem liberałem. Mimo to rozwiązania 5 w 1, a nawet 2 w 1 mnie nie kręcą.![]()
X-T10, XF35, XF18-55, MK320
Dla mnie bomba, żeby jeszcze serie robił odrobinę szybciej, bo mimo wszystko potrzebuję zdjęć, a nie filmów![]()
Skontaktuj się z nami