Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: prosze o rade

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Mały poręczny i szybki - świetna lustrzanka dla kobiety.
    co to znaczy lustrzanka dla kobiety? ma być mniej czarna? zielona?
    wiele pań tutaj robi świetne zdjęcia D300, D80, D200... to aparaty nie dla nich?
    nie wiem o co kaman.

odnosząc się do wątku. aparat jak aparat. jak się nauczysz to zrobisz dobre fotki i będziesz zadowolona.
    najgorszy w całym tym "sprzęcie" jest kitowy obiektyw, w tym przypadku naprawdę kitowy. ma duże aberacje chromatyczne. zbyt duże. ale jesli dokupisz inne obiektywy, to spokojnie dasz radę.

nie ma potrzeby kupowania D60. za ta cenę kupisz D40+obiektyw. dolożysz trochę i kupisz obiektyw z silnikiem.
    do sportu jak znalazł.
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 08-09-2008 o 18:11
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonnatus Zobacz posta
    co to znaczy lustrzanka dla kobiety? ma być mniej czarna? zielona?
    wiele pań tutaj robi świetne zdjęcia D300, D80, D200... to aparaty nie dla nich?
    nie wiem o co kaman.

odnosząc się do wątku. aparat jak aparat. jak się nauczysz to zrobisz dobre fotki i będziesz zadowolona.
    najgorszy w całym tym "sprzęcie" jest kitowy obiektyw, w tym przypadku naprawdę kitowy. ma duże aberacje chromatyczne. zbyt duże. ale jesli dokupisz inne obiektywy, to spokojnie dasz radę.

nie ma potrzeby kupowania D60. za ta cenę kupisz D40+obiektyw. dolożysz trochę i kupisz obiektyw z silnikiem.
    do sportu jak znalazł.
    A czy aparat dla kobiet od razu musi byc kolorowy ?? Wybacz, ale chyba ulegasz stereotypom...
    Miałem na myśli, że D40 jest mały i dobrze leży w kobiecej dłoni - te zazwyczaj są mniejsze niż męskie. Oczywiście kobiety używają też D3, czy Canona Mark III. Ale koleżanka zakładająca wątek napisała wyraźnie, że zależy jej na mobilności sprzętu.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

tak zalezy mi na tym żebym nie musiała tachac w plecaku na górską wyprawe sprzetu który wazy cale mnostwo..

a tak btw skoro ten kitowy obiektyw jest dosłownie taki kitowy to moze lepiej gdybym kupiła samo body a obiektyw jakis inny? jakąs sigme może?

Domyślnie

Kup samo body i używany 18-70 za 400-500zł ...
    ja mam taki obiektyw, i jestem bardzo zadowolony
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monija Zobacz posta
    tak zalezy mi na tym żebym nie musiała tachac w plecaku na górską wyprawe sprzetu który wazy cale mnostwo..
    E to trza było tak od razu. W takim razie ani D80, ani D40
    Kup kompakt!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    A czy aparat dla kobiet od razu musi byc kolorowy ?? Wybacz, ale chyba ulegasz stereotypom...
    Miałem na myśli, że D40 jest mały i dobrze leży w kobiecej dłoni - te zazwyczaj są mniejsze niż męskie. Oczywiście kobiety używają też D3, czy Canona Mark III. Ale koleżanka zakładająca wątek napisała wyraźnie, że zależy jej na mobilności sprzętu.
    jezeli z moich pytań do Ciebie wyciągasz wniosek o moim punkcie widzenia na daną sprawę, to gratuluje...
    to ja Ciebie pytałem na czym ta domniemana rola aparatu dla kobiet miałaby polegać, na innym kolorze? nie rozumiem...
    nie ja więc ulegam stereotypom, tylko Ty drogi Kolego - nawet tego nie zauważając - pisząc o jakimś "kobiecym aparacie".
    proponuję czytać ze zrozumieniem i nie wciskać czytelnikom dziecka w brzuch.

znam kobiety, które wolą tachać D70s albo D300 bardziej niż kompakty, które z całą pewnością lepiej leżą w kobiecej dłoni... stad mój głos przeciw takim stereotypowym uproszczeniom.

ja mam małe dłonie, a robię D300 i uważam ten aparat za ********** mobilny. dlatego go kupiłem.
    zapewniam też, że D300 świetnie leży w kobiecej dłoni.

doedytuję:
    D40 - waży 540 g + obiektyw
    D300 - waży 825 g + obiektyw

rzeczywiście różnica. weźmie dezodorant mniej i po sprawie
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 08-09-2008 o 19:11
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    E to trza było tak od razu. W takim razie ani D80, ani D40
    Kup kompakt!
    Złośliwiec!

Domyślnie

W Media D60 z 18-55VR kosztował 1499zł... więc myślę że warto do niego dołożyć - chociaz ze wzgledu na obiektyw
    Nikon D80 + case&tripod Vanguard
    Nikkor 18-55/3.5-5.6 VR | Nikkor 70-210/4 | Nikkor 50/1.4
    SanDisk SDHC 2x4GB Extreme III | Nikon SB-800 | Nokia N82 and Nokia E55 in future

Domyślnie

Ileż teorii tutaj.. szczególnie ta o kitowości kita ze względu na jego aberracje, których akurat w tym modelu jak na lekarstwo (18-55 GII lub VR - wersja G nie jest już dostępna na rynku pierwotnym), poza tym to wada z którą najłatwiej sobie poradzić.. ..no ale jeśli pyta kobieta, to trza błysnać
    monija powiedz Ty lepiej ile chcesz na tą zabawę przeznaczyć kasy na sam start, będzie zdecydowanie łatwiej coś powiedzieć. Wg mnie i D40 i D60 to świetny wybór na początek. Niejednemu znajomemu poleciłem i po pysku jeszcze nie oberwałem, niemniej różnica cenowa jest w tej chwili tak niewielka, że bierz spokojnie D60, choćby dla samego odkurzacza. Na rynku nie znajdziesz samego korpusu, więc i tak kupisz z kitem, który optycznie nie jest wcale taki zły.. ..i zostaw go sobie póki nie dojdziesz do wniosku, że Ci nie wystarcza. Z tego co mówisz i tak nie będziesz z niego często korzystać, bo skupisz się na czymś z dłuższą ogniskową -> portret czy siatkówka. Do jednego i drugiego docelowo potrzebujesz jansnego szkła i przy każdej z opcji będziesz korzystać z niego inaczej. Niemniej takie szkło to minimum 2-3tys zł, więc na początek polecam D60 z kitami 18-55GII + 55-200 VR.. i ten drugi choć ciemnawy to optycznie też da Ci sporo satysfakcji, choć podczas siatkówki będziesz musiała troszkę inaczej się ustawić i skupić na kadrach mniej dynamicznych.. ..no cóż, coś kosztem czegoś
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

monija

jezeli ktos CI mowi zebys nie kupowala danego modelu bo ".. robi kiepskie zdjecia" to od razu zignoruj taka rade, mysle ze juz wiesz ze to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf, jak fotograf jest dupa to zaden aparat nie pomoze to po 1.

po drugie skoro zaczynasz przygode z lustrzankami to na szczescie dzisiaj masz dostep do amatorskich lustranek typu entr-level dla kazdego (wspomniane d40), kiedys tego nie bylo i lustrzanka = drogo! dzis to juz przeszlosc

dlatego jak na poczatek doradzam Ci zakup lustrzanki Nikon d40 z kitowym obiektywem 17-55 VR, jezeli duzo cwiczysz w fotografowaniu tzn czesto wybierosz sie na fotograficzne łowy, po paru tygodniach sama zauwazysz czy kitowy obiektyw nadaje sie do Twoich potrzeb, wtedy proponuje myslec o innych szklach ale nie rob tego bez zapoznania sie z aparatem i jego mozliwosciami

w Internecie jest wiele dobrych i zlych opinii nt kitowych obiektywow, natomiast trzeba brac pod uwage to ze nie mozna mieszac rozpoczynania przygody z DSLR z rozwojem w fotografii, to troche tak jakby mieszac kurs na prawo jazdy z doskonaleniem techniki jazdy

jezeli chodzi o d60 to jest to d40 + kilka gadzetow ktore maja wartosc tylko na papierze, w rzeczywistosci obsluga i ergonomia aparatu (a wiec to co sie najbardziej liczy) nie zostaly zmienione/ulepszone/poprawione w stosunku do d40, a wiec skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?

dlatego proponuje nie przejmowac sie ogolnymi opiniami o sprzecie tylko pragmatycznie podejsc do tematu (typu: nawet jak mi sie znudzi to nie bede zalowala wydanej kasy... ; a wielu ludziom sie nudzi fotografia jezeli jest oparta na czystym gadzeciarskim podejsciu
    Ostatnio edytowane przez KrzysztofS ; 10-09-2008 o 15:08
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów