Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: prosze o rade

Domyślnie

Mam D40 i robi bardzo ładne zdjęcia. Nie wiem kto Ci nagadał głupot że tak nie jest. To bardzo fajny sprzęt. Mały poręczny i szybki - świetna lustrzanka dla kobiety. Szczerze polecam. Jak dla mnie najlepszy współczynnik ceny do możliwości w tej klasie.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

a co sądzicie o tym d60?
    a no i jeszcze jedno pytanie gdybym sie zdecydowała na d40 to pewnie od razu z kitowym... ale jakie radzilibyście kupic jeszcze do tego szkła?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monija Zobacz posta
    a co sądzicie o tym d60?
    a no i jeszcze jedno pytanie gdybym sie zdecydowała na d40 to pewnie od razu z kitowym... ale jakie radzilibyście kupic jeszcze do tego szkła?
    zalezy co chcesz fotografować
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

zalezałoby mi na siatkówce.. a oprócz tego chciałabym popróbować z portretami i makro.. potzrebowałabym czegoś uniwersalnego.. może do tego kitowego AF-S 18-55 mm warto było by dokupić Nikon AF-S DX VR 55-200mm?
    Ostatnio edytowane przez monija ; 08-09-2008 o 16:57

Domyślnie

Siatkówka na dworze, czy halowa ?? Jak halowa to polecałbym coś jasnego... Np Sigma 50-150/2.8 EX HSM ale to kwestia 2000... więc może na początek Sigma 70-300 APO AF-motor?

Co do D60 nie dokładałbym... To D40 z większą matrycą i dodanymi bajerami zwiększającymi funkcjonalność.. Bajery może przydatne, ale na pewno nie konieczne.
    Ostatnio edytowane przez coroner ; 08-09-2008 o 17:01

Domyślnie

Bierz D60 + jakiś nawet kitowy obiektyw z VR a potem zobaczysz co Ci będzie potrzebne .Minimalnie droższy od D40 ale ma trochę więcej przydatnych opcji:czyszczenie matrycy,10 Mpix,czujnik zbliżenia oka do wizjera,więcej opcji ustawień wyświetlacza itp.Przy zmianie ustawień wyświetlają się informacje jakie zmiany dana funkcja powoduje.Dla początkującego amatora przydatna opcja przynajmniej na początku.Zdjęcia wyjdą Ci takie jak Ty zrobisz a nie aparat.Jak ktoś nie umie to mu każdy aparat będzie przeszkadzał w fotografowaniu nawet D40.Sam mam D40 ale jak go kupowałem D60 był poza moim zasięgiem no i lampę w zestawie dostałem.
    Ostatnio edytowane przez pixel-x ; 08-09-2008 o 17:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pixel-x Zobacz posta
    Bierz D60 + jakiś nawet kitowy obiektyw z VR a potem zobaczysz co Ci będzie potrzebne .Minimalnie droższy od D40 ale ma trochę więcej przydatnych opcji:czyszczenie matrycy,10 Mpix,czujnik zbliżenia oka do wizjera,więcej opcji ustawień wyświetlacza itp.Przy zmianie ustawień wyświetlają się informacje jakie zmiany dana funkcja powoduje.Dla początkującego amatora przydatna opcja przynajmniej na początku.Zdjęcia wyjdą Ci takie jak Ty zrobisz a nie aparat.Jak ktoś nie umie to mu każdy aparat będzie przeszkadzał w fotografowaniu nawet D40.
    czyszczenie matrycy, czy 10mpix jest argumentem dla amatora do zakupem droższego aparatu?
    dla mnie na pewno nie!
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monija Zobacz posta
    chcialabym móc wykorzystywać ją wszędzie, zmieniając ewentualnie tylko szkła.. móc wziąśc aparat na górska wyprawe czy też np na mecz siatkówki.. zalezalo by mi równiez na przystępnej cenie, gdyż jak wspominałam to dopiero poczatek mojej przygody z lustrzanką i potrzebuje takiego sprzętu na którym mogłabym sie czegoś nauczyć..
    D40 Od razu napiszę, że ten aparat to również moja pierwsza lustrzanka, więc specem nie jestem. Rzeczywiście 40-ka jest leciutka i poręczna. Do nauki to świetny sprzęt. Moim zdaniem jego możliwości są wystarczające dla kogoś, kto do tej pory posługiwał się kompaktem. Menu nie przytłacza i można sobie je spokojnie opanować. Cena przystępna. A zdjęcia... Cóż, pierwsze były dramatyczne, teraz są coraz ładniejsze Często na tym forum użytkownicy przypominają, że to fotograf robi zdjęcia, a nie aparat i warto o tym pamiętać. Osobiście nie żałuję zakupu. Gdybym miała dzisiaj kupić aparat, też wybrałabym D40, a ewentualny nadmiar gotówki przeznaczyłabym na ciut lepszy obiektyw.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoMichal Zobacz posta
    czyszczenie matrycy, czy 10mpix jest argumentem dla amatora do zakupem droższego aparatu?
    dla mnie na pewno nie!
    Otóż to.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoMichal Zobacz posta
    dla mnie na pewno nie!
    Mówimy o wyborze między D40 a D60.Różnica teraz naprawdę minimalna w zależnosci od obiektywu.D60 18-55 VR ok 1700.D40 bez VR ok.1300.Jeżeli ta różnica jest aż tak istotna to oczywiście polecam D40 tani i bardzo dobry no i w miarę rozwoju zainteresowań i potrzeb obiektywy.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów