Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: D60 - bateria

Domyślnie

Hym. Niewiem dlaczego wszyscy chcecie formatowac aku. Dziśejszych aku się nie formatuje to wręcz zabija aku. Formatowało się stare aku cadmowe z powodu efektu pamieciowego. Litoego tego nie mają. Dlatego też wszystkie ładowarki nie mają funkcji rozładuj.
    A w ładowarce do D60 mam wrażenie że po zapaleniu diody aku nie dostaje napięcia< mój domysł bo jest zimny>
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

dokładnie na ten sam pomysł wpadłem, że bateria się już nie nagrzewa - czyli się nie ładuje.

a tak w ogóle, to nie FORMATOWANIE tylko FORMOWANIE

Domyślnie

ja z moja oryginalna bateria w d70 robie bez problemu 500-700 zdjec. bylem na pokazach samochodow to prawi caly czas pstrykalem z lampa i bateria wytrzymala mi 600 zdjec. dla pewnosci kupilem bateria na allegro za 30 zl i wytrzyuje ok 300 zdjec!
    N D80 | N 18-70 f3.5-4.5 | S 70-300 f4-5.6 Macro| N 50 f1.8 | Samyang 8mm | N SB-600 |
    Galeria Zapraszam do ogladania i komentowania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PabloF1fan Zobacz posta
    ja z moja oryginalna bateria w d70 robie bez problemu 500-700 zdjec. bylem na pokazach samochodow to prawi caly czas pstrykalem z lampa i bateria wytrzymala mi 600 zdjec. dla pewnosci kupilem bateria na allegro za 30 zl i wytrzyuje ok 300 zdjec!
    500-700 zdjec - to naprawde sporo!

Sama nie wiem czy ta moja bateria w D60 jest jakas feralna czy po prostu czyszczenie matrycy przy wlaczaniu/wylaczaniu i inne opcje powoduja, ze szybciej pada?
    Hmm, jednak solidna bateria to duzy komfort - zwlaszcza w podrozy, wiec oby uratowal mnie ten zamiennik z all...
    D60 + Nikkor 18-55 VR = oto ja amator

Domyślnie

jak kupujesz zamiennik, to kupuj z jak największą liczbą mAh - im większa, tym lepiej, bo na dłużej wystarczy...teoretycznie

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morena Zobacz posta
    500-700 zdjec - to naprawde sporo!

Sama nie wiem czy ta moja bateria w D60 jest jakas feralna czy po prostu czyszczenie matrycy przy wlaczaniu/wylaczaniu i inne opcje powoduja, ze szybciej pada?
    Hmm, jednak solidna bateria to duzy komfort - zwlaszcza w podrozy, wiec oby uratowal mnie ten zamiennik z all...
    tak to te wszystkie opcje, wylacz, wylacz tez podglad automatyczny, nie grzeb w nim jak nie trzeba i dojdziesz do 800 lub lepiej bez problemu (ustaw też krótkie czasy kiedy co się ma wylączać- są tam takie opcje w menu), jeśłi to nic nie da to coś jest nie tak z akku

edit: kwestia też jak często robisz zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez seth ; 04-09-2008 o 23:13

Domyślnie

Gdzieś już było..
    Włączanie/Wyłączanie sprzętu zużywa więcej energii, niż pozostawienie w stand-by.
    Jeżeli robisz sesję kilka godzin, nie warto aparatu wyłączać. Wyłączać dopiero w momencie kiedy wiesz, że nie będziesz pstrykać - przed schowaniem do torby.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erde Zobacz posta
    jak kupujesz zamiennik, to kupuj z jak największą liczbą mAh - im większa, tym lepiej, bo na dłużej wystarczy...teoretycznie
    Kupilam 1300 mAh, sama jestem ciekawa jak sie spisze. Wiadomo - nie spodziewam sie rewelacji, ale chyba warto miec ze soba druga baterie w razie gdyby oryginalna zawiodla

Cytat Zamieszczone przez seth Zobacz posta
    tak to te wszystkie opcje, wylacz, wylacz tez podglad automatyczny, nie grzeb w nim jak nie trzeba i dojdziesz do 800 lub lepiej bez problemu (ustaw też krótkie czasy kiedy co się ma wylączać- są tam takie opcje w menu), jeśłi to nic nie da to coś jest nie tak z akku

edit: kwestia też jak często robisz zdjęcia.
    Krotkie czasy juz ustawilam, teraz bede jeszcze musiala wylaczyc podglad automatyczny.
    A zdjec nie robie jeszcze za czesto - za to jak juz zaczne, to wychodzi ich sporo (urokliwe poczatki )
    Prawdziwa probe aparat przezyje za 2 tyg., chcialabym przywiezc duzo zdjec z wyjazdu, oby to przetrwal heh.

Cytat Zamieszczone przez digiromek Zobacz posta
    Gdzieś już było..
    Włączanie/Wyłączanie sprzętu zużywa więcej energii, niż pozostawienie w stand-by.
    Jeżeli robisz sesję kilka godzin, nie warto aparatu wyłączać. Wyłączać dopiero w momencie kiedy wiesz, że nie będziesz pstrykać - przed schowaniem do torby.
    Oj, tak mi zalezalo na oszczedzaniu baterii, a tu sie okazuje, ze sama sobie zaszkodzilam
    Faktycznie czesto wylaczalam aparat miedzy robieniem kolejnych zdjec, ale jesli standby jest lepszym wyjsciem, to bede sie od dzisiaj pilnowac

Dzieki wszystkim za praktyczne rady!
    D60 + Nikkor 18-55 VR = oto ja amator

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erde Zobacz posta
    Niestety, w większości przypadków, firmowe 900mAh to wciąż 2x więcej niż Magic Akku 1600mAh.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majcool Zobacz posta
    Niestety, w większości przypadków, firmowe 900mAh to wciąż 2x więcej niż Magic Akku 1600mAh.
    Dokładnie, to wszystko jest w jadnej Chińskiej fabryce robione, i tylko naklejki różne naklejają dla picu. Tak więc po zamiennikach chodźby i pierdzylion tych mAh-ów było, cudów spodziewać się nie należy.
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów