Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: 20-35

MariuszF
    Gość

Domyślnie 20-35

Dzien Dobry. Widze, ze temat 20-35 juz jest obecny - ale chcialbym zadac konkretne pytanie.

Jak zachowuje sie ten obiektyw na 2.8 i pelnej klatce ?
    Mocno rzucaja sie w oczy nieostrosci na brzegach, rogach kadru ?
    znam troche analogiczna Tokine wiec moze ktos potrafi porownac nikkora do tokiny ?

Dziekuje i pozdrawiam, Mariusz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszF Zobacz posta
    Dzien Dobry. Widze, ze temat 20-35 juz jest obecny - ale chcialbym zadac konkretne pytanie.

Jak zachowuje sie ten obiektyw na 2.8 i pelnej klatce ?
    Mocno rzucaja sie w oczy nieostrosci na brzegach, rogach kadru ?
    znam troche analogiczna Tokine wiec moze ktos potrafi porownac nikkora do tokiny ?

Dziekuje i pozdrawiam, Mariusz.
    Absurdalne porównanie Nikona z Tokiną - sorrry za mocne słowa, ale Nikkor 20-35 to jeden najlepszych zoomów jakie kiedykolwiek wypuścił Nikon. należy on do tej samej linii co, Nikkor 28/1,4 oraz 85/1,4
    na bazie tego obiektywu powstał Nikkor 17-35 - choć niektórzy uważają że stary był lepszy.

Domyślnie

Ja z reguły domykam go do 4 mniej więcej, ale na 2.8 jest przywoicie. Nawet bardzo, biorąc pod uwagę, że to zoom.
    A w ogóle to mogłeś pytać w tamtym wątku o starych zoomach - tam też zadawane były konkretne pytania.
    pozdrawiam
    - Żadnych kontaktów seksualnych
    - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
    - Nie, to byłby seks oralny - poprawił go Rincewind.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Po pierwszym ślubie z tym zoomem (20-35) utwierdziłem się, że to był najlepszy mój zakup sprzętu Nikona od długiego czasu. Nawet zakres ogniskowych mimo, że ani długo ani szeroko bardzo mi przypasował. Nie wiem czy trafił mi się taki egzemplarz, ale jest wprost masakrycznie ostry. Zamkiętym na F4 ludzi się nie da focić po prostu za detalicznie rysuje. Bardzo fajny plastycznie, - nie jak stałka, nie jak tani zoom taki jakiś fajny obrazek robi. Ostrzejszy zdecydowanie od egzemplarzy Nikkora 17-55 z którymi miałem styczność. Prawie cały ślub tam gdzie trza było użyć zooma obelciałem na otwartym szkle, dla eksperymentu i z ciekawości. Kurde nawet AF mi nie pudłował. Czym mnie Nikon jeszcze zaskoczy
    Chyba kupię drugi na zapas.

ps.
    jedyna mała wada to, że ostrzy z dość dłużej odległosci chyba z 80 cm- chciało by się bliżej no cieżki jest .
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 10-09-2008 o 21:05

Domyślnie

Robin, już dawno temu pisałem że AF20-35 jest ostrzejszy i równiejszy na całej powierzchni niż AFS17-55. Gdyby nie te AC to byłoby super szkiełko.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Robin, już dawno temu pisałem że AF20-35 jest ostrzejszy i równiejszy na całej powierzchni niż AFS17-55. Gdyby nie te AC to byłoby super szkiełko.
    Jeszcze tego problemu nie doświadczyłem. Sporo kadrów za to robiłem w pomieszczeniu i tu znów zaskoczenie . Dystorsja naprawdę znikoma ufffff
    oczywiście jak na moje dzisiejsze wymagania
    Gdzieś czytałem, ale mało jest testów i opisów tego szkła, że jest ostrzejszy od 17-35, czy to prawda ? Warto by porównać.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 11-09-2008 o 08:48

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Nikkor 20-35/2.8 ma się tak do Nikkora 17-35/2.8 jak Nikkor 28-70/2.8 do Nikkora 24-70/2.8.
    N 17-35/2.8 jest wyraźnie lepszy od starego N 20-35/2.8, co nie znaczy, że staruszek jest zły. Przy cenach poniżej 2tys. pln to dobry wybór.

Pozdrawiam

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Normalnie nie może być prawdą, że jest ostrzejszy obiektyw niż 20-35
    Zapłaciłem 1800zł plus 50zł przesykła kurierska, długo polowałem na szkiełko w takim stnie czasem się pojawiają, ale często zajechane są bo pewnie przez tzw. PROFI były użytkowane.

ps.
    teraz w interfoto mają ładną sztukę-chyba
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 11-09-2008 o 11:56

Domyślnie

Teraz sie zacznie szal na to szkielko - weszla pelna klatka, a szerokokatny zoom 2.8 ponizej 2000 to nie lada gratka (cziki-cziki, rymy składam jak sam Mickiewicz Adam, yo! ). Dobrze, ze pomyslalem o tym szybciej
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

haha a ja już go miałem jako standard do DX jakiś czas temu
    - Żadnych kontaktów seksualnych
    - To znaczy, że mamy o tym nie rozmawiać? - upewnił się kierownik studiów nieokreślonych.
    - Nie, to byłby seks oralny - poprawił go Rincewind.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów