ktoś podnosił kwestię potrzeby dużej głębokości wciśnięcia spustu w body, by zadziałało. Podobno przycisk w gripie MB-D10 reaguje szybciej niż przycisk w body i to niektórych denerwuje.
Szukaj
ktoś podnosił kwestię potrzeby dużej głębokości wciśnięcia spustu w body, by zadziałało. Podobno przycisk w gripie MB-D10 reaguje szybciej niż przycisk w body i to niektórych denerwuje.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ja również uważam, że lepiej umieszczać w podpisie posiadany sprzęt, by móc pomagać innym forumowiczom i być przy tym posądzanym o snobizm, niż nie pomagać i szydzić z innych
co do działania AF w D300, to grube nieporozumienie porównywanie go z analogowym F100; poza tym opóźnienie to odczucie bardzo subiektywne![]()
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Dobra - wydaje mi się, że w takim razie można zamknąć wątek, przenieść do archiwum, czy coś. Chyba więcej nic sensownego nie uda się ustalić, a dyskusja nt. mojej sygnaturki może się nigdy nie skończyć...
Wnioski:
Porównywanie D300 z F100 jest grubą przesadą i nie ma się co dziwić, że AF działa inaczej.
Opóźnienie kręcenia obiektywem przy naciskaniu spustu migawki do połowy jest odczuciem subiektywnym, więc nie ma sensu o tym dyskutować.
Lepiej w sygnaturce umieszczać linijki ze sprzętem niż nie umieszczać, bo to pomaga innym i nie jest snobizmem.
Dzięki za cenne wskazówki i uwagi w temacie, pozdrawiam.
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Pozdrawiam Pietrus
D500|D300|D70|Lumix DCM-FZ1000|N50|N18-70|N18-200VR|N70-300ED|Tamron 150-600 G2|SB800|SanDisk Extreme PRO 64GB|Sony XQD 64GB|
Postęp to 1000 kroków do przodu i 999 do tyłu, szybkość reakcji na spust zawiodła mnie nawet w D3, i zaczyna on ostrzyć zauważalnie wolniej(niezależnie od użytego obiektywu) nawet od analogowego F90X którym też focę, o rakiecie F5 i F100 nie wspomnę, fakt - w D3 jest 51 pól, rozbudowany system śledzenia, ale w najprostszych i najmniej wymagających warunkach, przy środkowym polu, bez zaprzęgania super inteligentnych algorytmów ustawiania/śledzenia ostrości, cyfrówki ostrzą DUŻO(można to zauważyć, wyczuć, a i czasem może to wkurzyć w reporterce) wolniej od topowych analogów, mało użytkowników ma o tym pojęcie bo dla wielu pierwszą lustrzanką jest cyfrówka, która w porównaniu do kompaktów pod względem układu AF to i tak rakieta
No _nareszcie_ ktos potwierdza moje odczucia.
Czyli to nie jest tak, ze Messerowi sie zdawalo.
I mozesz miec racje: Byc moze to tak jest, ze nikt juz nie pamieta jak dziala AF w analogach. Porownywanie AF w kompakcie z tym w lustrzance jest nieporozumieniem. Porownywanie jednak cyfrowego lustra z analogowym lustrem juz predzej.
Trzeba sie po prostu przyzwyczaic.
Tak samo, jak trzeba bylo przyzwyczaic sie do ekranu LCD z tylu korpusu...
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Cóż... na pocieszenie w tym kłopocie pozostaje fakt, iz jest Was przynajmniej dwóch. Na zagranicznych forach znalazłem chyba jescze jednego człowieka z tym problemem, choć przyznam, że bardzo wnikliwie nie szukałem, więc do tego stanowicie gremium międzynarodowe
. Może macie nadreaktywne sensory w opuszkach palców... Przepraszam, absolutnie nie chcę z tego drwić, bo być może problem istnieje, niemniej tak mnie skusiło
.
ps
Zapomniałem jeszcze o robinie, ale On jak wiadomo jest znanym i gotowym na wszystko pogromcą d300...
już przestaję...
Ostatnio edytowane przez jakubs ; 01-09-2008 o 22:56
A z tym trudno się nie zgodzić, ale właściwie to chyba dotyczy większości towarów z wbudowanymi zaawansowanymi technologiami, dopóki są nowością - płaci się głównie za ciekawość... no i trochę za snobizm... a tylko w minimalnym stopniu za realizację potrzeb.
Mam pytanie odnosnie af. Jak miałem d50 miałem ustawiony af na af-s i ostrzenie punktowe robiłęm zdjecia biegnacemu psu i zdążałem złapac ostrosc i zrobic zdjecie tak zeby pies był ostry. Teraz mam d300 i za cholere nie potrafie zrobic ostrego zdjecia na tych samych ustawieniach. Jedyne co daje rade to af-s i af dynamiczny. Cos ze mną nie tak czy z aparatem??
никон
Skontaktuj się z nami