sorry za off ale musze zapytac:
messer co chcesz zasugerowac swoim podpisem? wykaz szczera intencje...prosze.
Szukaj
sorry za off ale musze zapytac:
messer co chcesz zasugerowac swoim podpisem? wykaz szczera intencje...prosze.
raszplum raszpalinelium antinazizmum plum
Może...
Ale nie dramatyzujmy. Kwestia tego autofokusa nie jest jakoś bardzo uciążliwa, da się z tym żyć i fotografować!
Po prostu jest zauważalna różnica pomiędzy D300 a F100, stąd moje zastanowienie się nad tą sprawą.
Nawet, jeśli mój egzemplarz jest jakiś chorowity to z powodu tego autofokusa na pewno nie zamierzam wysyłać go do serwisu
Zasugerować? Przecież jest wprost napisane.
Na tym forum (zresztą nie tylko tym) panuje "moda", czy jakby to można inaczej nazwać, na wpisywanie w podpis całego sprzętu fotograficznego jaki się posiada. Łącznie z modelem plecaka i długością paska.
Mnie się natomiast wydaje, że to trochę naciągane. Po co to robić? Wydaje mi się, żę zasadniejszym było by podawanie tam linków do swoich galerii fotograficznych, na przykłąd (i niektórzy tak właśnie robią).
No i tyle.
Swoją drogą - rzeczywiście offtopicznie.
I jeszcze mi się przypomniało takie powiedzonko:
"I na co sprzętu kupa, jak fotograf d***"
Zenitem też można robić wyśmienite zdjęcia. Ale o tym przecież wszyscy dobrze wiemy, prawda?
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 28-08-2008 o 22:55 Powód: łączenie wielokrotnego wpisu
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
oj jest ich tamie mnóstwo, że nie wiem czy to proste. Popatrz sobie na ilośc opcji w menu, podepnij lampę błyskową w róznych trybach, obiektywy szerokokątne, teleobiektywy, z chipem i bez itd. Za każdym razem przećwicz wszystkie opcje menu. To gigamtyczna robota. Bierz pod uwagę, ze następuje zmiana działania niektórych trybów pracy nawet gdy zmieniona jest odleglość do obiektu, albo gdy jest używany bardzo szeroki kąt (wyłacza się automatycznie wspomaganie podświetlania AF)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wydaje mi się, że ktoś pisał o "spowolnieniu" działania D300 po ustawieniu 14-to bitowego przetwarzania - sprawdzałeś to może u siebie?
Tak, sprawdzałem. Nie mam włączonego przetwarzania 14-bit. Więc nie tu tkwi szkopuł sprawy.
www.jswierad.pl
Wydaje mi sie ze nie masz racji, ale do czego zmierzam. Uwazam ze bardzo dobrze ze ludzie w podpisie umieszczaja sprzet ktory maja w posiadaniu, a to dlatego ze wiele razy dostawalem na priv wiadomosci typu: jak sie dane szkielko sprawuje, czy plecak pomiesci to i to, czy glowica do statywu ma to i tamto... itp. Mysle ze to pomocna informacja dla innych. NIe traktowal bym tego jako przechwalanie sie. Sam wiele razy pytalem o sprzet w stopce, wiedzac ze dany forumowicz go uzywa...
Pozdrawiam i sorki za OT.
No i świetnie, że są ludzie (jesteś przykładem), którzy nie traktują tego w kategoriach snobizmu i przechwałek.
Niemniej spotkałem się kilkukrotnie z innym podejściem... a to irytujące.
Ale moment: Ten wątek jest o AF w D300 i tego się trzymajmy.
Inaczej pebees się zdenerwuje i nas wszystkich wyrzuci z forum![]()
www.jswierad.pl
Popieram kolege Charmside - to nie snobizm a ułatwianie życia innym użytkownikom forum. Zawsze można komuś wysłać na priva pytanie jak dany sprzęt się sprawuje. Sam miałem kilka takich pytań i sam też pytałem o to kilku użytkowników.
Co do AF w D 300. Nie zauwazyłem jakis specjalnych opóźnień, (poprzednio miałem d 70 s).
Byc moze kwestia tego że lustra cyfrowe w ogóle ciut wolniej reagują niż analogowe ??? (aczkolwiek takich porównan nie przeprowadzałem). W jakiś testach (bodajze na optyczne) coś tam wyszo że d 300 jest mininalnie wolniejszy niż d 200 (ale to zapewne w zwiazku ze zwiększona liczbą pól AF w stosunku do poprzednika)
D 300, N 80, Nikon 50 1,8D, Nikon 70-300 VR ED IF G (4-5,6) Nikon 18-70 IF G (3,5-4,5), Nikon 105 VR IF ED (2,Macro, SaBinka 600
http://www.boaedon.pl
Też na to wpadłem - sprawdzic z mniejszą ilością pól AF. Przeprowadzę testy i dam znać, czy jest różnica.
www.jswierad.pl
Skontaktuj się z nami