Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Autofokus w D300

Zaobserwowałem dziwne zjawisko w czysetce:
    Autofokus po naciśnięciu spustu migawki do połowy działa jakby z opóźnieniem.
    Tzn. proces ostrzenia rozpoczyna się dopiero po chwili od naciśnięciu spustu.
    I nie ma znaczenia, jaki tryb pól ostrości wybieram - automatyczne, dynamiczne czy pojedyncze.

Być może mam coś poustawiane nie tak, a być może to jest zachowanie normalne.
    W F100 rozpoczęcie ostrzenia rozpoczyna się idealnie w chiwli naciśnięcia spustu do połowy - widać zauważalnie różnicę.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć o co może chodzić?
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Zaobserwowałem to w grudniu 2007 roku w egzemplarzach na półce - w porównaniu do D200 - oczywiście subiektywne odczucie.
    Jeśli opóźnienie nie jest duże, choć dla każdego może to co innego znaczyć to sytuacja standardowa. Ten typ tak ma No ewentualnie poza jakąś usterką którą może mieć Twój egzemplarz, ewentualnie szkło może być przytarte wewnętrznie i silnik ma co robić więc sie namyśla
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 26-08-2008 o 20:57

Domyślnie

Nie, na pewno nie wina szkla. Podpinalem rozne - AF-S i ze srubokretem. Wszedzie tak samo. Jak juz ostrzyc zacznie, to idzie mu sprawnie, bez zgrzytow i trafia w punkt. Tylko zaczyna pozno... no coz, trzeba sie przyzwyczaic w takim razie. Nie wydaje mi sie tez, zeby to byla usterka. Nie wyglada na taka. Raczej cos w ustawieniach czegos (gdybanie...), albo wlasnie w urodzie tego modelu.
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Ja nie odczuwam różnicy w porównaniu z d200, ale dopuszczam też myśl, że to wina mojej gruboskórności. Z uwag technicznych, jedyna jak mi przychodzi do głowy, to wyłączyć blokadę śledzenia ostrości, która może programowo działać nieco inaczej niż w innych aparatach.

Domyślnie

Co masz na myśli pisząc "wyłączyć blokadę śledzenia ostrości"? Czy śledzenie ostrości może być w jakiś sposób "aktywne" w trybie S autofokusa?
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Teoretycznie nie, ale jest to jedyna funkcja, która może miec bezpośredni wpływ na aktywację AF, przynajmniej tak mi się wydaje. Generalnie ja tego opóźnienia nie odczuwam, stąd przypuszczenie, ze może to wina jakiegoś ustawienia... lub wady produktu.
    Muszę poczytać na innych forach. A co do tej blokady, to błędy w oprogramowaniu czasem się zdarzają .

Domyślnie

Ja to opóźnienie wyczuwałem od samego początku użytkownia D300.
    Jednak ignorowałem to "wawiając sobie", że tak ma być.
    Niedawno wziąłem jednak do ręki F100 - ewidentnie widać różnicę. Nie jestem aptekarzem, nie postrzegam takich kwestii w kategoriach milisekund.
    Po prostu wyraźnie odczuwalne jest opóźnienie ostrzenia od momentu naciśnięcia spustu migawki do połowy.
    Co do błędów w oprogramowaniu - jestem programistą. Wiem coś o błędach w oprogramowaniach...

Tyle, że jeśli byłby to błąd w sofcie - objawiałby się równo u wszystkich. Więc ktoś w tym wątku pewnie dałby znać, że "mam to samo".
    www.jswierad.pl

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    (..)
    Co do błędów w oprogramowaniu - jestem programistą. Wiem coś o błędach w oprogramowaniach...

Tyle, że jeśli byłby to błąd w sofcie - objawiałby się równo u wszystkich.
    I tu - panie programisto - nieprawda Błąd może pojawić się przy konkretnych specyficznych ustawieniach aparatu, włącznie z datą, kątem ustawienia i numerem seryjnym aparatu, więc może jesteś jedyny :P

Domyślnie

No nie no. Nie wpadajmy w paranoję. Co ma ustawienie daty lub numer seryjny do działania AF. A jeśli ma - należy wymienić skład programistów w Nikonie
    Zgadzam się, że soft może działać różnie w zależności od ustawień aparatu - ale w czymś takim jak aparat fotograficzny przetestowanie wszystkich kombinacji nie jest chyba wielkim problemem. Tak naprawdę to wariacje kombinacji są tam skończone i łatwe do przetestowania.

Zresztą to już zakrawa na dyskusję akademicką, których raczej staram się nie prowadzić.

Ale dziękuję za podpowiedzi.
    Sprawdzę działanie af po przestawieniu daty i zmianie kąta położenia aparatu.
    www.jswierad.pl

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    No nie no. Nie wpadajmy w paranoję. Co ma ustawienie daty lub numer seryjny do działania AF. A jeśli ma - należy wymienić skład programistów w Nikonie
    (..)
    Zresztą to już zakrawa na dyskusję akademicką, których raczej staram się nie prowadzić.
    Ale dziękuję za podpowiedzi.
    Sprawdzę działanie af po przestawieniu daty i zmianie kąta położenia aparatu.
    Sprawdź

A tak poważniej, czytam to, co piszesz o swoim D300, czytałem, że wrócił niedawno z serwisu, może... może masz faktycznie felerną sztukę?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów