Close

Strona 33 z 47 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 470

Domyślnie

pn; jesteś przekonany że pozamiata ? Myślsz że na reporterskim rynku zagrozi d3/d700 ? ja nie sądzę... w studiu z pewnością tak. Ale powszechnie wiadomo, że nikon testował d3x z 24.4mpix matrycą. Myślisz że jeśli uzna że jego sytuacja rynkowa jest zagrożona nie wsadzi jej do d800/d900 i nie zrobi 5dmk2 konkurencji większą ilością pikseli ? Przestańmu już z tym zamiataniem, bo obe firmy mają podobną pozycję i nikt nikogo ostatecznie nie zamiecie...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    .. Myślsz że na reporterskim rynku zagrozi d3/d700 ? ...
    to nie o reporterkę z tym body (5D MK2) chodzi
    ja nie sądzę... w studiu z pewnością tak. Ale powszechnie wiadomo, że nikon testował d3x z 24.4mpix matrycą. Myślisz że jeśli uzna że jego sytuacja rynkowa jest zagrożona nie wsadzi jej do d800/d900 i nie zrobi 5dmk2 konkurencji większą ilością pikseli ?..
    a co z konkurencją do 1Ds (kolejnego z modeli) ? Na polu studyjnym to nikon daje ciała jak na razie, więc nie da się pisać o zagrożeniu nikona na tym polu, bo tu nikon sromotnie przegrywa, a nie lideruje. Nawet wypuszczenie D3x będzie w praktyce oznaczało dopiero zrównanie się z canonem 1Ds MK3, chocby nie wiadomo jakie bajery D3x posiadał, to w studiu są one nieistotne. Tak naprawde to body studyjne= dobra matryca o wielu Mpx. Popatrzcie sobie jakie to bajery mają aparaty średnioformatowe. Żadnych. nawet D90 je bije na głowę pod każdym względem. Za wyjątkiem matrycy oczywiście.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Najlepiej byloby zeby ludzie zaczeli zamiatac swoimi zdjeciami, bo o gadzety to ja sie nie martwie

Specyfikacja 5dII jest najs, ale to C wiec i tak nie zmienie sprzetu bo mnie najzwyczajniej w swiecie nie stac dlatego wole robic foty niz sie martwic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Najlepiej byloby zeby ludzie zaczeli zamiatac swoimi zdjeciami, bo o gadzety to ja sie nie martwie
    czego sobie i wszystkim życzę, bo o graty przestałem się zupełnie martwić po D3.
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...... Na polu studyjnym to nikon daje ciała jak na razie, więc nie da się pisać o zagrożeniu nikona na tym polu, bo tu nikon sromotnie przegrywa, a nie lideruje. ....
    To może jeszcze napisz jaki procent rynku fotograficznego stanowi fotografia studyjna o jakiej piszesz. Jaki procent sprzedanych lustrzanek cyfrowych pracuje w studio i na dodatek ma więcej nić 15 mpix (nie liczymy tu cyfrowego średniego formatu, bo on jest na rynku i każdy może sobie go kupić kiedy tylko chce). Może 0.01%, bo więcej chyba nie. To tak dla zachowania zdrowych proporcji w tej dyskusji na temat różnych zastosowań marginalnych.
    Jacek

Domyślnie

Nie przeczę temu co piszesz, ale z tego co napisał Paweł wynika jakby nikon był liderem w puszkach studyjnych i musiał wypuszczać dopiero odpowiedź na przyszłego canona. A tak nie jest.
    Co do tego ile lustrzanek pracuje w studiu. W Polsce, ale i nie tylko u nas, lustrzanki małoobrazkowe dominują w studiu. Średni format to rzadkość. Ci co siedzą w systemie canona mogą mieć lustrzankę o jakiej piszesz - powyżej 15 Mpx. Fakt, jest tak droga, że nie jest popularna. Ale to tez po części wina braku konkurencji. Ci co siedzą u nikona - nie mogą miec lustrzanki powyżej 15 Mpx, bo nie ma takiego modelu. Zresztą ona też będzie droga i też nie będzie popularna. Ale by ich ceny pospadały, to pierw w ogóle musza zaistnieć.
    Każdy fotograf i tak ma mały obrazek. Kupowanie drugiego systemu - średnioformatowego (obiektywy itd) to droga inwestycja, a większośc prac da się zrobić małym obrazkiem. Taniej wyjdzie kupno nawet bardzo drogiego body małoobrazkowego, do którego się ma obiektywy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie przeczę temu co piszesz, ale z tego co napisał Paweł wynika jakby nikon był liderem w puszkach studyjnych i musiał wypuszczać dopiero odpowiedź na przyszłego canona. A tak nie jest.
    Jacek, chyba źle mnie zrozumiałeś (albo ja się nie jasno wyraziłem). napisałem tylko że 5D mk2 niespecjalnie pozamiata d3 czy d700 nawet jak będzie miał te 21mpix. Bo właśnie bliżej mu będzie do studia niż do reporterki. A myślę że on bardziej zdopinguje do nikona do pokazania 24mpix aparatu niż smark3, bo tak jak napisał JK, rynek na ten ostatni jest skromy ale na wysokorozdzielczego i sporo tańszego 5dmk2 i ewentualnie konkurencyjnego dla niego nikona (d800/d900), z racji niższej ceny - znacznie większy.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

a mi się wydaje, że nowy 5d będzie puchą uniwersalną - do reporterki i do studia, chociaż nie będzie miał wyśrubowanej ilości klatek na sek (jak mark3 czy d3) i ilości pikseli (jak smark3). wydaje mi się, że będzie to dobry kompromis.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StruceL Zobacz posta
    chociaż nie będzie miał wyśrubowanej ilości klatek na sek (jak mark3 czy d3) i ilości pikseli (jak smark3)
    na temat ilości tych pikseli masz pewność?
    opis w fazie przygotowań ...

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Może 0.01%, bo więcej chyba nie. To tak dla zachowania zdrowych proporcji w tej dyskusji na temat różnych zastosowań marginalnych.
    rozmawiamy w tym moemncie o segmencie semipro i pro (5dII, d700 i wyzej)... sugerujesz ze zaledwie promil tych puszek jest wykorzystywancyh w studio? sprzet srednioformatowy w kazdymz wiekszych miast polski da sie policzyc na palcach reki. w mniejszych nie ma go w ogole. wez teraz spojrz w dowolnym empiku czy innym sklepie z gazetami na okladki. ile z tych gazet to gazety stricte reporterskie? rzeklbym ze niewiele. a gdzie sie robi wszelkie reklamy? na stadionie czy w studio? i czym sie je robi? komorka? czy raczej jakas typowo studyjna lustrzanka?
    wiec nastepnym razem jak palniesz taka glupote napierw pomysl .. bo jesli fotografia studyjna jest fotografia marginalna to skad te wszystkie watki "jaki kupic sprzet do nowego studio? jakie lampy w plener ? jak doswietlic modelke?" i raz na kwartal nowy producent lamp ?

napisałem tylko że 5D mk2 niespecjalnie pozamiata d3 czy d700 nawet jak będzie miał te 21mpix. Bo właśnie bliżej mu będzie do studia niż do reporterki. A myślę że on bardziej zdopinguje do nikona do pokazania 24mpix aparatu niż smark3, bo tak jak napisał JK, rynek na ten ostatni jest skromy ale na wysokorozdzielczego i sporo tańszego 5dmk2 i ewentualnie konkurencyjnego dla niego nikona (d800/d900), z racji niższej ceny - znacznie większy.
    Pawle - tak jak napisal Jacek - nikon byl i jest daleko w tle za canonem jesli chodzi o fotografie studyjna .. przez pare lat ciezko bylo wyciagnac obrazek lepszy niz z 5d. i mowie to z wielkim zalem do nikona. dopiero d3 to puszka ktora staje na wysokosci zadania i da sie zniej wyciagnac troche wiecej .. ale z kolei d3 w studio spisuje sie srednio (choc w reporterce znakomicie) a brak iso 100 moze go nie dyskwalifikuje ale powaznie obniza studyjna przydatnosc. tym bardziej ze nikon nie zbilzyl sie do smarka3 i jelsi wyjdzie 5dII ze specyfikacja jw to znow bedzie placz i lament.pomijajac fakt ze jesli nowy 5d bedzie mial takie parametry to pewnie w niedlugm czasie pokaze sie 1dsmark4 z matryca duzo wieksza. pytanie tylko czy zrobia to na matrycy FF czy pojda krok wyzej - bylaby to prawdziwa rewolucja i nie lada konkurecja dla puszek sredniego formatu. co prawda PhaseOne wypuscil bodajze 60mp matryce ale takie 38mp w puszce maloobrazkowej z matryca wieksza niz 24x36 i iso 50 byloby wspanialym rozwiazaniem. tyle tylko ze nagle okazaloby se ze nikon zamiast 1-2 puszki do tylu jest w plecy o duzo wiecej
    szczerze moiwac zaczynam powatpiewac w d3x na photokinie. jak zapowiedza premiere d3x na luty a puszka pojawi sie w cerwcu t moze sie okazac ze to troche pozno.
    podobny manewr miala minolta z wypuszcezniem d7d . odwlekali odwlekali i w koncu sprzedali sie sony
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 30-08-2008 o 19:05

Strona 33 z 47 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów