Close

Strona 34 z 47 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 470

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    rozmawiamy w tym moemncie o segmencie semipro i pro (5dII, d700 i wyzej)... sugerujesz ze zaledwie promil tych puszek jest wykorzystywancyh w studio? sprzet srednioformatowy w kazdymz wiekszych miast polski da sie policzyc na palcach reki. w mniejszych nie ma go w ogole. wez teraz spojrz w dowolnym empiku czy innym sklepie z gazetami na okladki. ile z tych gazet to gazety stricte reporterskie? rzeklbym ze niewiele. a gdzie sie robi wszelkie reklamy? na stadionie czy w studio? i czym sie je robi? komorka? czy raczej jakas typowo studyjna lustrzanka?
    wiec nastepnym razem jak palniesz taka glupote napierw pomysl .. bo jesli fotografia studyjna jest fotografia marginalna to skad te wszystkie watki "jaki kupic sprzet do nowego studio? jakie lampy w plener ? jak doswietlic modelke?" i raz na kwartal nowy producent lamp ?
    Z punktu widzenia producentów sprzętu, jest jeszcze bardziej niż marginalna. I to zarówno pod względem zysków, jak też ilości sprzedawanych aparatów. To można rozważać jedynie w kategoriach prestiżu producenta, bo prawdziwą kasę robi się na kompaktach i drobnicy typu D40. Tego jest najwięcej, czy tego chcesz, czy nie. Koncerny żyją z zysku, a nie z urzeczywistniania marzeń niektórych fotografów. Cóż, proza życia.

A odnośnie oceniania tego co jest głupotą, a co nie jest powiem, że tylko trzeba czasem spojrzeć dalej, niż czubek własnego nosa.
    Jacek

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Z punktu widzenia producentów sprzętu, jest jeszcze bardziej niż marginalna. I to zarówno pod względem zysków, jak też ilości sprzedawanych aparatów. To można rozważać jedynie w kategoriach prestiżu producenta, bo prawdziwą kasę robi się na kompaktach i drobnicy typu D40. Tego jest najwięcej, czy tego chcesz, czy nie. Koncerny żyją z zysku, a nie z urzeczywistniania marzeń niektórych fotografów. Cóż, proza życia.
    wg tego co napisales nalezaloby produkowac jedynie kompakty i d40 a koncerny samochodowe powinny produkowac jednie fiaty punto. czy ja gdziekolwiek napisalem ze nikona na d3 czy canon na smarku zarabia kokosy?
    proza zycia wyglad tak ze sa to aparaty podnoszace prestiz marki. a myslisz ze dlaczego kowalski kupuje kompakta nikon a nie canona? bo widzial gdzies na filmie jak ktos robil zdjecia "takim wypasionym nikonem". bo kpujac najprostrza lustrzanke identyfikuje sie z tymi najlepszmi z wysokiej polki.
    byc moze ciezko ci jest zrozumiec ze to topowe modele przyciagaja masowke klientow i wlasnie dlatego te topowe modele nalezy posiadac w ofercie. byc moze ciezko ci to zrozumiec ze nie zadna firma nie prowadzi jzu polityki "maly fiat dla kazdego" tylk przyciaga ludzi topowymi modelami. ale czasy sie zmienily i nalezy do nich przywyknac. to nie jest urzeczywistnianie marzen niektorych fotografow bo ci ktorzy sie tym zajmuja zawodowo z reguly maja w d..ie system jaki fotografuja i spokojnie moga pojsc do konkurencji.amatorzy juz niekoniecznie.

A odnośnie oceniania tego co jest głupotą, a co nie jest powiem, że tylko trzeba czasem spojrzeć dalej, niż czubek własnego nosa.
    napisz mi, bo atakujesz mnie w ten sposob po raz kolejny (gdyby opcja ignoroania dzialala lepiej z przyjemnoscia bym z niej skorzystal) - czy gdziekolwiek napisalem ze nowe amatorskie produkty nikona sa niepotrzebne? czy gdziekwolwien poddalem w watpliwosc sens wypuszczenia ich na rynek? ejsli si ene myle to nie. wskazalem jedynie, ze nikon od dawna ma niezapelniona dziure w pewnym segmencie rynku i d3 jej nie wypelnia. ale ty oczywisce przeciez wiesz lepiej
    jesli sie nie myle to za czubek wlasnego nosa nie wychodzisz wlasnie ty negujac potrzebe innych aparatow niz reporterskie co zreszta wielokrotnie podkreslles, usilujac udowodnic ze nic poza reporterka w fotografii sie nie liczy.
    milo mi ze potafisz skrytykowac samego siebie

Domyślnie

Sailor. Robisz zdjęcia w studio? Potrzebna ci bezkompromisowa jakość? To zainwestuj. Kup odpowiedni sprzęt, czyli średni format - jest tego trochę na rynku. Jak ci nie pasuje średni format, a pasuje Canon, to kup Canona - w końcu to tylko narzędzia pracy. Masz pretensje do świata, że jakiś producent nie chce ci zrobić idealnego aparatu, a nie widzisz, że na rynku są jeszcze bardziej "idealne" rozwiązania - tyle, że drogie. Wiem, wiem. Chcesz dobrze i tanio. Jak każdy. Różnica jest tylko taka, że ty chcesz tego do pracy, a nie do zabawy, jak większość. Słyszałeś o takim słowie jak INWESTYCJA? Słyszałeś o tym, że jak się chce prowadzić firmę i na niej zarabiać, to trzeba zainwestować? Jak masz zbyt na te dzisiątki, megapiskeli, to co stoi na przeszkodzie, żeby kupić coś odpowiedniego? Chyba, że nie masz na to zleceń? Chyba, że się to nie zamortyzuje? Chyba, że ci klienci wcale tych megapikseli nie potrzebują? Chyba, że tak na serio to wystarczy D200, D700, albo D3? Wyobraź sobie właściciela firmy przewozowej, który marudzi, że BMW robi zbyt mało pakowne samochody, zamiast kupić sobie dostawczaka, albo kilka ciężarówek.

Przywołujesz wątki o oświetleniu studyjnym. OK. Poczytaj je spokojnie i policz te, które dotyczą studia profi, studia do pracy, a nie kilku tanich lampek (albo tylko żarówek) do małego M3. Policz te, które dotyczą oświatlania namiotów bezcieniowych do drobnicy typu biżuteria i inne mydelniczki. To też sa studia? Nie. To jest tylko tania zabawa. Ludzie wiedzą, że nie będą na tym zarabiać, więc próbują to zrobić tanio. Chcą się pobawić. Oni też czekają na tego wypasionego studyjnego Nikona za 20 tysięcy? Może trochę realizmu i trzeźwej oceny sytuacji.

A odnośnie atakowania. To nie ja cię zaatakowałem, tylko ty mnie. Już nie pamiętasz? Może ci przypomnę:
    Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    .... wiec nastepnym razem jak palniesz taka glupote napierw pomysl ..
    Zachowujesz się po szczeniacku, bo jak ci brakuje argumentów w dyskusji, to przechodzisz na epitety, ale cóż taki urok internetowego forum.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 30-08-2008 o 20:38
    Jacek

Domyślnie

Peace!!!
    Nikon F-501, Canon 30D

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Sailor. Robisz zdjęcia w studio? Potrzebna ci bezkompromisowa jakość? To zainwestuj. Kup odpowiedni sprzęt, czyli średni format - jest tego trochę na rynku. Jak ci nie pasuje średni format, a pasuje Canon, to kup Canona - w końcu to tylko narzędzia pracy
    mam i uzywam. zarowno jedno jak i drugie. i co w zwiazku z tym? zakazesz mi wypowiedzi na temat jakosc nikona? jego tez uzywam

Masz pretensje do świata, że jakiś producent nie chce ci zrobić idealnego aparatu, a nie widzisz, że na rynku są jeszcze bardziej "idealne" rozwiązania - tyle, że drogie. Wiem, wiem. Chcesz dobrze i tanio. Jak każdy.
    czy gdziekolwiek napisalem ze chce tanio? chce dobrze. w nikonie tego dobrze ma. nawet jesli odpowiednik smarka III bedzie w nikone pare tys drozszy to i tak go kupie. gownie ze wzgledu na przywiazanie do marki

Różnica jest tylko taka, że ty chcesz tego do pracy, a nie do zabawy, jak większość. Słyszałeś o takim słowie jak INWESTYCJA? Słyszałeś o tym, że jak się chce prowadzić firmę i na niej zarabiać, to trzeba zainwestować? Jak masz zbyt na te dzisiątki, megapiskeli, to co stoi na przeszkodzie, żeby kupić coś odpowiedniego? Chyba, że nie masz na to zleceń? Chyba, że się to nie zamortyzuje? Chyba, że ci klienci wcale tych megapikseli nie potrzebują?
    albo nie umiesz czytac ze zrozumeiniem albo nie chcesz zrozumiec co sie pisze.
    gdybym byl nieuprzejmy odpisalbym ze wara ci od moich zlecen i potrzeb moich klientow ale uprzejmie odpowiem ze jesli bys sie odrobine zainteresowal i czytal wypowiedzi ze zrozumeiniem zorientowalbys sie ze zainwestowalem jzu dawno, zarowno w sprzet jak i w klientow ktorzy za jaksc odwdzieczaja sie z nawiazka. co pozwala na zamortyzowanie sprzetu w kwartal. tyle tylko ze ten sprzet nie pochodzi z firmy nikon. niestety
    co do prowadzenia firmy i zarabiania nazdjeciach to mysle ze jestes ostatnia osoba ktora mi o tym powinna mowic
    Chyba, że tak na serio to wystarczy D200, D700, albo D3? Wyobraź sobie właściciela firmy przewozowej, który marudzi, że BMW robi zbyt mało pakowne samochody, zamiast kupić sobie dostawczaka, albo kilka ciężarówek.
    rany .. ty naprwade masz ograniczony tok rozumowania. gdyby canon nie mial smarka moze twoje rozumowanie dalo by sie jakos uzasadnic ale albo nie chcesz albo nie umiesz zauwazyc roznicy miedzy topowymi lustrzankami tej firmy
    Przywołujesz wątki o oświetleniu studyjnym. OK. Poczytaj je spokojnie i policz te, które dotyczą studia profi, studia do pracy, a nie kilku tanich lampek (albo tylko żarówek) do małego M3. Policz te, które dotyczą oświatlania namiotów bezcieniowych do drobnicy typu biżuteria i inne mydelniczki. To też sa studia? Nie. To jest tylko tania zabawa. Ludzie wiedzą, że nie będą na tym zarabiać, więc próbują to zrobić tanio. Chcą się pobawić.
    dalej nie rozumiesz.. duza czesc z tych ludz probuje na tym zarabiac. za ok dwa polowa z nich zainwestuje w rozsadne oswietlenie co wielokrotnie na forum bylo juz widac. a jelsi w studio pakujesz 20-30tys pln to jednak myslisz o puszcze za 20
    bizuteria powiadasz ... wylazi tutaj twoja ignorancja na temat fotografii studyjnej bo akurat zeby zrobic dobre zdjecia bizuterii potrzeba BARDZO DUZO I BARDZO SKOMPLIKOWANEGO swiatla. a i rozdzielczosc wysoka sie przydaje. bo akurat ostatnio na przyklad 21mp z canona bylo ledwo wystarczajace.
    wiec tak - do bizuterii potrzebne sa prawdziwe studia foto.
    Oni też czekają na tego wypasionego studyjnego Nikona za 20 tysięcy? Może trochę realizmu i trzeźwej oceny sytuacji.
    wlasnie - troche realizmu i trzezwej oceny sytuacji. profesjonalna puszka na poziomie 20mp jest w niknie potrzeban od roku. i to nie jest tylko moje pobozne zyczenie. nie kazdy fotograf to reporter ktoremu wystarczy d3. sredni format ma duze ograniczenia, sczegolnie w terenie. pomysl dlaczego w zachodnich agencjach prawie nikt nie fotografuje nikonami? jesli sie wykorzystuje mal obrazek to zawsze jest to canon? udalo sie wymyslic? czy niekoniecznie?

A odnośnie atakowania. To nie ja cię zaatakowałem, tylko ty mnie. Już nie pamiętasz? Może ci przypomnę:
    to byl atak? buahahhaahahah. nazwanie czegos glupota odbierasz jako atak personalny?? ROTFL ...... niestety wiek nie uwalnia od glupoty a podane przez ciebie dane (nie oparte chyba na niczym) byly glupota. wiec nazwalem rzecz po imieniu
    Zachowujesz się po szczeniacku, bo jak ci brakuje argumentów w dyskusji, to przechodzisz na epitety, ale cóż taki urok internetowego forum.
    przepraszam panie profesorze ... szczeniackim nazywasz nazwane czegos glupota skoro ewidentna glupota jest?
    a gdzie tu obrzucanie epitetami ktore mi zarzucasz??? wyluzuj czlowieku albo zrob sobie napar z dziurawca na wieczor bo chyba ci forum szkodzi
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 30-08-2008 o 21:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Co do zawartosci - jak dla mnie to BDB+. Milo pomyslec jakby wygladalo 21Mpix w FF w tej technologii...
    Nie mowiac o 15Mpix .. albo .. 12Mpix!

PS. pn szybki jest ... ;P
    pozdrawiam
    Mirek$

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    szkoda, że właściwie brak więcej mówiących sampli z wyższym iso, ale te np. na iso 800 nie pozwalają sie chyba spodziewać szału w zlych warunkach oświetleniowych

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Szału ni ma, 6400 i 12800 to czułości chyba tylko prospektowe. IMHO Canon zrobił błąd, mogli dać 12 mp w lepszej jakości. Upychanie pikseli na APS-c nie ma juz jak widać sensu. W każdym bądź razie marzenia o jakieś przełomowej technologii matryc, można włożyć póki co na półke pobożnych życzeń. Chociaż i tak lepiej niż to nieszczesne 14 mpix SONY. Miałem trochę obaw że Nikon wstawi tą badziewną matryce do następcy D80, dzięki Bogu - to się nie stało.
    Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 01-09-2008 o 18:52

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Szału ni ma, 6400 i 12800 to czułości chyba tylko prospektowe. IMHO Canon zrobił błąd, mogli dać 12 mp w lepszej jakości. Upychanie pikseli na APS-c nie ma juz jak widać sensu. W każdym bądź razie marzenia o jakieś przełomowej technologii matryc, można włożyć póki co na półke pobożnych życzeń. Chociaż i tak lepiej niż to nieszczesne 14 mpix SONY. Miałem trochę obaw że Nikon wstawi tą badziewną matryce do następcy D80, dzięki Bogu - to się nie stało.
    i tak w końcu pewnie wrzucą więcej.. d400 z 18mpx i jakaś przełomowa technologia by się przydała. albo przełom w marketingu i przestaną konkurować na mpx.. tiaa pomarzyć można

Strona 34 z 47 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów