Close

Strona 42 z 96 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Te filmiki zrobią większą furorę niż myslimy, wspomnisz moje słowa
    Szczerze powiem, że jak się dowiedziałem, że mają być te filmiki to trochę byłem zdołowany...

Ale obejrzałem parę sampli w necie i muszę stwierdzić, że przyda mi się taka opcja w aparacie - szczególnie teraz, gdy mam dorastające maleństwo

A miałem kupić kamerę
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

mihow, nie zapominaj, że nie ma AF'a...a w przypadku dzieci to b.duże utrudnienie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomtytus Zobacz posta
    mihow, nie zapominaj, że nie ma AF'a...a w przypadku dzieci to b.duże utrudnienie...
    Wiem, wiem - zdaję sobie z tego sprawę... Ale i tak kupię ten aparat - decyzna zapadła już dzisiaj...
    Teraz tylko poczekam, aż trochę kurz opadnie
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Wiecie co, zastanawiam się nad jednym: kiedyś przeczytałem słowa światowej sławy fotografa, który mówił o tzw. "decydujących momentach" , które stanowią sens fotografii jako takiej - uwiecznienie chwili, pewnej ulotności, zatrzymanie czasu. Wspominam sobie te słowa dosyć często, teraz w związku z d90 i jego następcami z jeszcze bardziej rozwiniętym trybem filmowania, naszła mnie pewna refleksja: Otóż możliwe, że niedługo będzie można nakręcić film np 10 minutowy z sesji z modelką w max rozdzielczości aparatu a później wybrać z tych tysięcy klatek taką, która spełnia nasze wymagania. Trochę mi to przypomina przyłowie "ślepa kura tez czasem w ziarno trafi".

Czyli reasumując: zrobienie dobrego zdjęcia przez zupełny przypadek będzie o wiele łatwiejsze niż teraz, nie wspominając już o czasach analogowych.

Fotografia, a w zasadzie wideofotografia niedługo przypuszczam może być czymś zupełnie normalnym i powszechnym i nie trzeba będzie wykazywać swoich umiejętności w np fotografii sportowej jaką widziałem ostatnio na igrzyskach czatując z okiem przy wizjerze na tą jedną, jedyną sytuację np. grymas twarzy zawodnika - będzie się kręciło filmik w full res i wyszukiwało takie klatki na kompie....

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Dzis mialem po raz pierwszy okazję porównac RAWy z przedprodukcyjnej wersji D90 z tymi z D300. Nikon twierdzi, ze matryca w D90 i D300 nie jest ta sama.

To matryca 300tki

A to dziewiećdziesiątki

Po obejrzeniu RAWow, mogę wam powiedzieć ze to co rejestruje D90 na wysokim iso, jest lepsze od tego co daje D300. Nie ma tu jakiejsc przepaści, ale różnica jest zauważalna. I nie jest to też kwestia odszumiania. Ten aparat rejestruje po prostu więcej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mihow Zobacz posta
    Szczerze powiem, że jak się dowiedziałem, że mają być te filmiki to trochę byłem zdołowany...

Ale obejrzałem parę sampli w necie i muszę stwierdzić, że przyda mi się taka opcja w aparacie - szczególnie teraz, gdy mam dorastające maleństwo

A miałem kupić kamerę
    a znalezliscie gdzies w necie filmiki lecz w duzym formacie?
    nie jakeis 400x300 lecz cos wiekszego z tego Nikona bo nie moge nigdzie znalezc....

Domyślnie

po porównaniu tych sampelków z d90 do d300 wydaje mi się że matryca w d90 jest znacząco poprawiona - zwłaszcza głębokość cieni i ich zaszumienie- widać przewagę już na iso1600 - w d90 znacznie mniej agresywne działanie NR, obraz bardziej albo porównywalnie gładki oraz zdecydowanie lepsza ostrość konturów. iso3200 i 6400 przewaga rośnie... Ci którym nie zależy na szybkości (trzeba brać pod uwagę że d90 będzie mimo wszystko będzie wolniejszy niż staruszek d200) powinni być zadowoleni z jakości obrazowania
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

df
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Po obejrzeniu RAWow, mogę wam powiedzieć ze to co rejestruje D90 na wysokim iso, jest lepsze od tego co daje D300. Nie ma tu jakiejsc przepaści, ale różnica jest zauważalna. I nie jest to też kwestia odszumiania. Ten aparat rejestruje po prostu więcej.
    Już zacieram ręce i liczę kasę ... na 90-tkę

Domyślnie

dziwie się tym wszystkim wypowiedziom, nikt nie miał aparatu w ręku, kilka sampli w necie i już takie kategoryczne stwierdzenia, poczekajcie trochę, na testy a przede wszystkim na pierwsze D90 u użytkowników tego forum
    pozdrawiam Piotr

df
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    dziwie się tym wszystkim wypowiedziom, nikt nie miał aparatu w ręku, kilka sampli w necie i już takie kategoryczne stwierdzenia, poczekajcie trochę, na testy a przede wszystkim na pierwsze D90 u użytkowników tego forum
    Jakoś tak nabrałem zaufania do firmy Nikon, że D90 mogę wziąść w ciemno.
    Od czasów F70 przeskakując na nowszy model nigdy nie byłem zawiedziony (F70, F90X, D70, D80 i teraz D90).

Strona 42 z 96 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów