Szukaj
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
mihow, nie zapominaj, że nie ma AF'a...a w przypadku dzieci to b.duże utrudnienie...
Wiecie co, zastanawiam się nad jednym: kiedyś przeczytałem słowa światowej sławy fotografa, który mówił o tzw. "decydujących momentach" , które stanowią sens fotografii jako takiej - uwiecznienie chwili, pewnej ulotności, zatrzymanie czasu. Wspominam sobie te słowa dosyć często, teraz w związku z d90 i jego następcami z jeszcze bardziej rozwiniętym trybem filmowania, naszła mnie pewna refleksja: Otóż możliwe, że niedługo będzie można nakręcić film np 10 minutowy z sesji z modelką w max rozdzielczości aparatu a później wybrać z tych tysięcy klatek taką, która spełnia nasze wymagania. Trochę mi to przypomina przyłowie "ślepa kura tez czasem w ziarno trafi".
Czyli reasumując: zrobienie dobrego zdjęcia przez zupełny przypadek będzie o wiele łatwiejsze niż teraz, nie wspominając już o czasach analogowych.
Fotografia, a w zasadzie wideofotografia niedługo przypuszczam może być czymś zupełnie normalnym i powszechnym i nie trzeba będzie wykazywać swoich umiejętności w np fotografii sportowej jaką widziałem ostatnio na igrzyskach czatując z okiem przy wizjerze na tą jedną, jedyną sytuację np. grymas twarzy zawodnika - będzie się kręciło filmik w full res i wyszukiwało takie klatki na kompie....
Dzis mialem po raz pierwszy okazję porównac RAWy z przedprodukcyjnej wersji D90 z tymi z D300. Nikon twierdzi, ze matryca w D90 i D300 nie jest ta sama.
To matryca 300tki
A to dziewiećdziesiątki
Po obejrzeniu RAWow, mogę wam powiedzieć ze to co rejestruje D90 na wysokim iso, jest lepsze od tego co daje D300. Nie ma tu jakiejsc przepaści, ale różnica jest zauważalna. I nie jest to też kwestia odszumiania. Ten aparat rejestruje po prostu więcej.
po porównaniu tych sampelków z d90 do d300 wydaje mi się że matryca w d90 jest znacząco poprawiona - zwłaszcza głębokość cieni i ich zaszumienie- widać przewagę już na iso1600 - w d90 znacznie mniej agresywne działanie NR, obraz bardziej albo porównywalnie gładki oraz zdecydowanie lepsza ostrość konturów. iso3200 i 6400 przewaga rośnie... Ci którym nie zależy na szybkości (trzeba brać pod uwagę że d90 będzie mimo wszystko będzie wolniejszy niż staruszek d200) powinni być zadowoleni z jakości obrazowania![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
dziwie się tym wszystkim wypowiedziom, nikt nie miał aparatu w ręku, kilka sampli w necie i już takie kategoryczne stwierdzenia, poczekajcie trochę, na testy a przede wszystkim na pierwsze D90 u użytkowników tego forum
pozdrawiam Piotr
Skontaktuj się z nami