Szukaj
dlaczego? Jak połowa forum tęskni za dobrym wysokim ISO to jest to normalne, akceptowalne, a jak jednostka za inną cechą, to nie? Ten tłum sie tez składa z jednostek, a każdy jest tak samo ważny dla siebie(i ma prawo wyrażać to na forum, wiem, nie mówimy o ograniczaniu wypowiedzi). Dla nikona ważne są ilości i to jest zrozumiałe, ale może to być powodem do nazwijmy to .... pewnej frustracji.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
ale to tez kosztuje. Chodzi mi o to, że pracując w Warszawie mam umownie hasela za 1 tys zł. U siebie mam go drożej. Bo albo odbiorę sam, zapłace za 2 dni, mam wydatek paliwo na 550 km, albo komuś każę go przywieźć, zapłace mu za fatyge i paliwo. Czyli w odróznieniu od warszawiaka ja mam to samo za 1,5 - 2,5 tys co on za 1 tys. A za zdjęcia ciężko mi dostac tyle samo, w dodatku sam wiesz gdzie siedzi więcej klientów z kasą (choć i konkurencja wśród fotografów większa, wiem). Moja kalkulacja ceny jest więc wynikowo wyższa, a klientów mam biedniejszych. Jest więc ciężęj się dogadać, takie zlecenia nie dochodzą do skutku.
Kończe OT, bo to watek o D90![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Sailor, teraz sobie jaja robisz.
Jak najbardziej jestem za tym, abys dostal potrzebna puszke.
Nie chce tylko pozbawiac n.p. siebie, puszki takiej,
jak D90 (w uproszczeniu - sympatycznej D80 z poprawionym obrazowaniem).
Z twojej wczesniejszej wypowiedzi mozna wywnioskowac zastrzezenia
do D90, w kwestii sensownosci jego powstania.
W zadnym wypadku nie chce pozbawiac ciebie narzedzi, ktorych niewatpliwie potrzebujesz.
Nie wyrazilem tekiej checi ani jednym slowem.
Prawda...?
"Jak połowa forum tęskni za dobrym wysokim ISO to jest to normalne, akceptowalne, a jak jednostka za inną cechą, to nie? "
Jacku, powyzej dokladniej wyjasnilem.
Mam nadzieje, ze juz sie rozumiemy.
Nie wystepowalem przeciw "jednostce", a w nieco innym aspekcie.
Ostatnio edytowane przez Seeker ; 28-08-2008 o 01:16
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
OK, źle przedtem to zrozumiałem![]()
chyba jednak wymienię moje D80 na D90jestem bardzo ciekaw tego ISO
Mateusz Książkiewicz
Canon & Nikon
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
Jak dla mnie, sens wypuszczania na rynek D90 jest znikomy.
Drażni mnie to, że lustrzanki cyfrowe coraz częściej stają się obiektem na równi np. z telefonem komórkowym. Mamy już GPS, nagrywanie filmów w HD, za chwilę ktoś wypuści lustrzankę z radiem, modułem GSM czy innym dziwactwem. Na cholerę to komu?
Chyba producent chce zgarnąć konkurencję, w postaci Canonowców, fotografujących EOSami w trybie AUTO.
3 miesiące temu kupiłem D80 i... spełnia moje oczekiwania. Wydawać 800zł więcej na nowszy aparat bym się nie ośmielił. Wolę sprawić sobie lepsze szkła i akcesoria. Poza tym, w moim przypadku, lepszym wyjściem byłaby przesiadka na D300.
D300, 10-24 mm f/3.5-4.5G, MB-D10, SB-900 i takie tam.
Gdyby nie to, że musiałem kupić aparat na początku sierpnia i kupiłem D80, to pewnie bym poczekał i kupił D90, bo jednak CMOS w dobrej cenie bardzo by mi sie przydał. Ale... D80 już własciwie na siebie zarobił. Teraz może zarobic na swojego nastepcęI po obejrzeniu sampli filmików jestem na TAK. Poczekam, cena będzie spadać, może się kupi. I nie ma sensu, moim zdaniem, dyskwalifikować aparatu tylko dlatego, że ma jedną funkcję więcej. Dajmy na luz i róbmy zdjęcia.
D90|T17-50 2.8|N18-105|S10-20|D610|N24-50 3.3-4.5|T28-75 2.8|N50 1.8|N35 1.8|S70-200 2.8|S70-300APO|SB900|2xSB600|
Skontaktuj się z nami