Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
W momencie gdy zaobserwowałem te anomalie - nie mając dostepu do forum - pobyt na mazurach, zacząłem sam kombinować. Wpadłem na pomysł że własnie może algorytm kompresji nefa coś szwankuje. Wyłaczyłem kompresje i zostawłem poprostu zwkłego nefa bez obróbki.
Teraz mam pytanie - bo mam wrażenie że zanikło to zjawisko, nie mogę go wywołać prześwietlając i niedoświetlając zdjęć. Test przeprowadzam na dwóch rónych kartach, kadrując identycznie raz na jednej i zaraz na drugiej. Chcę więc "cofnąć się w czasie" i przejżec nefy pod kątem sprawdzenia które są zapisane z kompresją, a które nie. I tu juz docelowe pytanie - czy jest gdzieś w nefie - EXIFie zapisane informacje o włączonej - wyłączonej kompresji?
Pozdrawiam - Rafał.
Szaleniec z | D700 | D300 | N50/1.4G | N35/2 | N17-55/2.8 DX | S70-200/2.8 | SB900 | SB800 | + 1000 dziwnych pomysłów
popatrz na wielkości plików. To ci powinno wyjaśnić który jest skompresowany, a które nie.
Na obu kartach masz te plamy? Jeśli tak, to wtedy nie karta. Jeśli przy kompresowaniu się pojawia - to coś z oprogramowaniem body. Jak nie pomoże wymiana softu to serwis.
Swoją drogą - watek na pare stron,a ty możesz sprawdzić sam co jest przyczyną robiąc kilkanaście zdjęć.
Napisz jakie były przyczyny jak już to wyjaśnisz.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Chyaba cos podczas kompresji się dzieje. Zaraz pozwole sobie wysłać Tobie 4 nefy 2 z kompresją, 2 bez. Oceń sam. Ja nie widzę nic niepokojącego na tych bez kompresji. Proszę nie ocniać jakości zdjęćsą zrobione byle jak z uwzglednieniem stytuacji które powodują tego typu anomalie. Choć dodam że kaleczą strasznie rzemiosło. Tak to jest jak chodzi się o kulach z połamana kostka i nie ma się cierpliwości stac w upale na balkonie
.
Na tych z kompresja widać małe plamki szczególnie w miejsach gdzie listki, galazki przysłaniaja niebo i jasne tło.
@ z NEFami wysłany do Jacek_Z
Pozdrawiam - Rafał.
Szaleniec z | D700 | D300 | N50/1.4G | N35/2 | N17-55/2.8 DX | S70-200/2.8 | SB900 | SB800 | + 1000 dziwnych pomysłów
Na plikach z kompresją masz plamki, na identycznych bez kompresji - plamek brak. Czyli to wina kompresji.
Wymień soft na nowszy i zobacz, czy to poprawiło sytuacje. Jeśli nie - serwis.
nie wiem jakie z ustawień są zerowane po aktualizacji, a jakie nie. Ale wg mnie to żaden problem - pamiętasz co zmieniałeś, zrób to ponownie. Po drugie - coś tam można wyeksportować na kartę CF i potem znowu wczytać. Nie wiem dokładnie co - kłania się instrukcja, a ja nie mam tego body.
Skontaktuj się z nami