Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

A oto jeszcze jeden wycinek z NEFa - tu juz znacznie bardzie widoczne.

Dodam że palmki na tym zdjęciu są dokładnie w miejscu gdzie pada światło. Nie widać jednak by całe zdjęcie było przepalone. Ono sprawia wrażenie niedoświetlonego.
    Ostatnio edytowane przez rafi127 ; 20-08-2008 o 14:17
    Pozdrawiam - Rafał.
    Szaleniec z | D700 | D300 | N50/1.4G | N35/2 | N17-55/2.8 DX | S70-200/2.8 | SB900 | SB800 | + 1000 dziwnych pomysłów

Domyślnie

Podobny efekt miałem gdy stosowałem "mocną" obróbkę na pliku RAW. Efekt pojawiał się w jasnych partiach obrazu.

Domyślnie

To coś jest od razu gdy się otworzy plik i obróbka wcale nie zmienia tych obszarów. Ekspozycja jaśniej czy ciemniej nic nie zmienia (w sensie obszaru jaki te plamy zajmują). Bawiłem się tymi nefami.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To coś jest od razu gdy się otworzy plik i obróbka wcale nie zmienia tych obszarów. Ekspozycja jaśniej czy ciemniej nic nie zmienia (w sensie obszaru jaki te plamy zajmują). Bawiłem się tymi nefami.
    Mówiłem tylko o moim przypadku jak kiedyś bawiłem się RAW'em to właśnie podobny efekt powstawał.
    A w tym przypadku o którym pisze autor wątku, prawdo podobnie jest to wynikiem błędu zapisu na karcie pamięci przez aparat.

Domyślnie

OK - sugerujecie usterkę karty - tak na marginesie Sandisk Ex III 30MB.
    A jak zapatrujecie się na fakt że na wyświtlaczu aparatu nie widać tych plamek?? Skoro byłoby to uszkodzenie karty to niebyłoby to widoczne na wyświetlaczu?
    Postawię raz jeszcze tezę ktorą stawiałem wczesniej. Czy nie ma to związku z tym że Nefy te zapisywane były w aparacie z tzw kompresją odwracalną?
    Może trzeba je wywoływać za pomocą np nikonowskiego Nv cature??
    Pozdrawiam - Rafał.
    Szaleniec z | D700 | D300 | N50/1.4G | N35/2 | N17-55/2.8 DX | S70-200/2.8 | SB900 | SB800 | + 1000 dziwnych pomysłów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafi127 Zobacz posta
    OK - sugerujecie usterkę karty - tak na marginesie Sandisk Ex III 30MB.
    Osobiscie nie podejrzewalbym karty. Nie sadze, zeby blad na karcie wybieral sobie miejsce swojego wystapienia w taki sposob, zeby generowac syfy w pliku ze zdjeciem, akurat tam gdzie sa przepaly.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Osobiscie nie podejrzewalbym karty. Nie sadze, zeby blad na karcie wybieral sobie miejsce swojego wystapienia w taki sposob, zeby generowac syfy w pliku ze zdjeciem, akurat tam gdzie sa przepaly.
    Też mam podobne zdanie na ten temat - bo nie ukrywając sa to miejsca gdzie pojawiało się najwięcej światła.

Ale co to może być w takim razie.
    Pozdrawiam - Rafał.

Domyślnie

W momencie gdy zaobserwowałem te anomalie - nie mając dostepu do forum - pobyt na mazurach, zacząłem sam kombinować. Wpadłem na pomysł że własnie może algorytm kompresji nefa coś szwankuje. Wyłaczyłem kompresje i zostawłem poprostu zwkłego nefa bez obróbki.

Teraz mam pytanie - bo mam wrażenie że zanikło to zjawisko, nie mogę go wywołać prześwietlając i niedoświetlając zdjęć. Test przeprowadzam na dwóch rónych kartach, kadrując identycznie raz na jednej i zaraz na drugiej. Chcę więc "cofnąć się w czasie" i przejżec nefy pod kątem sprawdzenia które są zapisane z kompresją, a które nie. I tu juz docelowe pytanie - czy jest gdzieś w nefie - EXIFie zapisane informacje o włączonej - wyłączonej kompresji?
    Pozdrawiam - Rafał.

Domyślnie

popatrz na wielkości plików. To ci powinno wyjaśnić który jest skompresowany, a które nie.
    Na obu kartach masz te plamy? Jeśli tak, to wtedy nie karta. Jeśli przy kompresowaniu się pojawia - to coś z oprogramowaniem body. Jak nie pomoże wymiana softu to serwis.
    Swoją drogą - watek na pare stron,a ty możesz sprawdzić sam co jest przyczyną robiąc kilkanaście zdjęć.

Napisz jakie były przyczyny jak już to wyjaśnisz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    popatrz na wielkości plików. To ci powinno wyjaśnić który jest skompresowany, a które nie.
    Na obu kartach masz te plamy? Jeśli tak, to wtedy nie karta. Jeśli przy kompresowaniu się pojawia - to coś z oprogramowaniem body. Jak nie pomoże wymiana softu to serwis.
    Swoją drogą - watek na pare stron,a ty możesz sprawdzić sam co jest przyczyną robiąc kilkanaście zdjęć.

Napisz jakie były przyczyny jak już to wyjaśnisz.
    Chyaba cos podczas kompresji się dzieje. Zaraz pozwole sobie wysłać Tobie 4 nefy 2 z kompresją, 2 bez. Oceń sam. Ja nie widzę nic niepokojącego na tych bez kompresji. Proszę nie ocniać jakości zdjęć są zrobione byle jak z uwzglednieniem stytuacji które powodują tego typu anomalie. Choć dodam że kaleczą strasznie rzemiosło. Tak to jest jak chodzi się o kulach z połamana kostka i nie ma się cierpliwości stac w upale na balkonie .

Na tych z kompresja widać małe plamki szczególnie w miejsach gdzie listki, galazki przysłaniaja niebo i jasne tło.

@ z NEFami wysłany do Jacek_Z
    Pozdrawiam - Rafał.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów