Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Domyślnie

OK - sugerujecie usterkę karty - tak na marginesie Sandisk Ex III 30MB.
    A jak zapatrujecie się na fakt że na wyświtlaczu aparatu nie widać tych plamek?? Skoro byłoby to uszkodzenie karty to niebyłoby to widoczne na wyświetlaczu?
    Postawię raz jeszcze tezę ktorą stawiałem wczesniej. Czy nie ma to związku z tym że Nefy te zapisywane były w aparacie z tzw kompresją odwracalną?
    Może trzeba je wywoływać za pomocą np nikonowskiego Nv cature??
    Pozdrawiam - Rafał.
    Szaleniec z | D700 | D300 | N50/1.4G | N35/2 | N17-55/2.8 DX | S70-200/2.8 | SB900 | SB800 | + 1000 dziwnych pomysłów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafi127 Zobacz posta
    Osobiscie nie podejrzewalbym karty. Nie sadze, zeby blad na karcie wybieral sobie miejsce swojego wystapienia w taki sposob, zeby generowac syfy w pliku ze zdjeciem, akurat tam gdzie sa przepaly.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Osobiscie nie podejrzewalbym karty. Nie sadze, zeby blad na karcie wybieral sobie miejsce swojego wystapienia w taki sposob, zeby generowac syfy w pliku ze zdjeciem, akurat tam gdzie sa przepaly.
    Też mam podobne zdanie na ten temat - bo nie ukrywając sa to miejsca gdzie pojawiało się najwięcej światła.

Ale co to może być w takim razie.
    Pozdrawiam - Rafał.
    Szaleniec z | D700 | D300 | N50/1.4G | N35/2 | N17-55/2.8 DX | S70-200/2.8 | SB900 | SB800 | + 1000 dziwnych pomysłów

Domyślnie

IMHO problem wystepuje raczej na etapie matryca -- oprogramowanie aparatu. Chyba bez diagnozy serwisu sie nie obejdzie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Też mam podobne zdanie na ten temat - bo nie ukrywając sa to miejsca gdzie pojawiało się najwięcej światła.

Mówiłeś że na podglądzie nie widać, a czy próbowałeś powiększać podgląd zdjęcia na aparacie, tak żeby obejrzeć szczegóły?
    OK, zakładając że zdjęcia wyglądają prawidłowo na wyświetlaczu, to dla czego podejrzewacie kartę??? Przecież informacja na display body idzie z tej samej karty którą potem używamy do przeniesienia danych na komputer.
    Jacek twierdzi że to "coś" siedzi w pliku. Jeśli tak to jak możliwe że soft aparatu radzi sobie z tym dobrze a program komputerowy nie? Może jednak cały problem leży we właściwej konfiguracji aplikacji w komputerze?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    Może jednak cały problem leży we właściwej konfiguracji aplikacji w komputerze?
    Co masz na mysli? Jesli Ludzie ogladajacy NEFa na swoich programach, w ktorych nigdy wczesniej z tym problemem sie nie spotkali -- i ogladaja go tylko na zdjeciu autora watku, to co niby mozna jeszcze "wlasciwie skonfigurowac"?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    Mówiłeś że na podglądzie nie widać, a czy próbowałeś powiększać podgląd zdjęcia na aparacie, tak żeby obejrzeć szczegóły?
    OK, zakładając że zdjęcia wyglądają prawidłowo na wyświetlaczu, .....
    Tak, każde zdjęcie z tą "skazą" na wyświetlaczu w powiększeniu nie wykazuje ww przypadłości.
    Pozdrawiam - Rafał.

Domyślnie

sandiskom też może się w końcu cos przytrafiać.

A jak zapatrujecie się na fakt że na wyświtlaczu aparatu nie widać tych plamek?? Skoro byłoby to uszkodzenie karty to niebyłoby to widoczne na wyświetlaczu?
    podgląd w aparacie bazuje na jpgu, nawet gdy oglądasz RAW. W Raw jest zaszyty jpg.

Postawię raz jeszcze tezę ktorą stawiałem wczesniej. Czy nie ma to związku z tym że Nefy te zapisywane były w aparacie z tzw kompresją odwracalną?
    sprawdź, to tez jest możliwe, ale wątpię, stawiam na kartę.

Może trzeba je wywoływać za pomocą np nikonowskiego Nv cature??
    bez róznicy, otwierałem w NX 2 i C1 v4. w obu jest to samo. To nie sprawa konwertera, to już jest w pliku.

Dostałem NEFy i są one niedoświetlone. Tam nie ma przepałów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

IMHO jest efekt błędnej obsługi NEF-a. Wywołaj sobie to zdjęcie CNX.

Sorry, Jacek_Z mnie uprzedził
    Ostatnio edytowane przez zakwas ; 21-08-2008 o 13:02
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Co masz na mysli? Jesli Ludzie ogladajacy NEFa na swoich programach, w ktorych nigdy wczesniej z tym problemem sie nie spotkali -- i ogladaja go tylko na zdjeciu autora watku, to co niby mozna jeszcze "wlasciwie skonfigurowac"?
    Żebym wiedział co mam na myśli to bym napisał. Cały ten problem jest bardzo dziwny i jak dotąd jedynie w sferze domysłów. Zadałem jak widziałeś szereg pytań a nie sugestii. Na które nie dałeś żadnej odpowiedzi.

Jeśli jest błąd w NEFie jak twierdzi Jacek - to dlaczego nie widać tego na wyświetlaczu aparatu?
    A jeśli soft aparatu radzi sobie z tym "błędem" to dlaczego wszyscy widzą to w komputerze.

Może trzeba by jeszcze jeden test zrobić - włożyć kartę zapisaną zdjęciami do innego body i spróbować odczytać?

Widzę że jednak chyba Jacek dobrze kombinuje - jeśli faktycznie w NEFie jest "zaszyty" JPG - to faktycznie powstanie sytuacja że do podglądu jest pobierany JPG jako lżejszy i szybszy do przesłania.
    Ostatnio edytowane przez Rarog ; 21-08-2008 o 13:05

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów