co nie zmienia faktu ze to szklo niepelnoklatkowe choc bardzo ok do cropa
Szukaj
co nie zmienia faktu ze to szklo niepelnoklatkowe choc bardzo ok do cropa
Odpowiedż na pytanie 24 czy 28-70mm znajdziesz w tym wątku:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66199
MZ 28 jest sporo droższy (nowy) a większość opini potwierdza że jednak ustępuje nowemu 24-70mm. Jest między nimi jedna znacząca różnica 28-70 ma pierścień przysłon, 24-70 takiego już nie posiada.
D200 | FM3a | C645
Obiektywu bez pierścienia nie użyjesz ze starszymi analogami.
Czyli można powiedzieć, ze nie ma znaczenia.
L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...
"How do you feel about women's rights? I like either side of them."
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Hmmm a czy 85 nie jest wg Was ciut krótkawa do portretu? Pytam bo mi to spędza sen z powiek i nie wiem czy zbierać kaskę na D700 czy na D300. Jakie są wasze spostrzeżenia???
Jacku Z a co ty sądzisz na ten temat? Widzę że troche pofociłeś tandemem D700 + 85 1.4 w tych testach fotopolisowych.
+RIP+ Nikkor stopiątka tu spoczywa... wypadł z torby... tak bywa +RIP+
jest już nieco krótki. Przy ciasniejszych kadrach i zarazem z profilu bliższy policzek jest zauważalnie większy. Do szerszych kadrów, do zdjęć na wprost - jest OK.
Jestem ciekaw jakie nowe szkło teraz wypuszczą. Pewnie jednak 85/1.4 AF-S, a ja bym wolał by odnowili 105 albo 135/2 DC.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami