Close

Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 235

Wątek: statyw

Domyślnie statyw

Witam wszystkich
    Rozglądam się za statywem do swojego d80.
    Interesują mnie tylko i wyłącznie tani (lub nawet bardzo tani) statyw bo będzie on używany bardzo rzadko.

Znalazłem na stronie e-fotojoker 2 różne w tej samej cenie tj 59 zł
    Hama star 75
    First C-3512
    Który jest lepszy?
    ew jak moglibyście polecić jakieś inne w podobnej cenie to byłbym wdzięczny

Z góry dziękuje za wszystkie rady
    Pozdrawiam
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    ...Interesują mnie tylko i wyłącznie tani (lub nawet bardzo tani) statyw ...
    to lepiej sobie daj spokój ze statywem. Te bardzo tanie są baaardzo słabe.
    Lepiej pokombinuj z woreczkiem z grochem.

Domyślnie

miron ma rację - tanie lekkie statywy się nie sprawdzają w ogóle
    jeśli nie chcesz się zrazić do tego narzędzia, to albo kup coś używanego, ale stabilnego jednak, albo daj sobie spokój i zamiast gadżeta wykorzystaj woreczek z grochem/piaskiem/czymś...
    Trochę człowieka i technika się gubi...

Pozdrawiam, Ewa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    Witam wszystkich
    Rozglądam się za statywem do swojego d80.
    Interesują mnie tylko i wyłącznie tani (lub nawet bardzo tani) statyw bo będzie on używany bardzo rzadko.

Znalazłem na stronie e-fotojoker 2 różne w tej samej cenie tj 59 zł
    Hama star 75
    First C-3512
    Który jest lepszy?
    ew jak moglibyście polecić jakieś inne w podobnej cenie to byłbym wdzięczny

Z góry dziękuje za wszystkie rady
    Pozdrawiam
    Chcesz stawiać sprzęt za kilka tysięcy PLN na statywie za 59 PLN ? Statyw to podstawa i jak każda podstawa musi być solidny.

Na forum znajdziesz mnóstwo wątków o dobrych statywach, nie wszystkie są bardzo drogie. Warto poszukać.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

autograf
    Gość

Domyślnie

Ja również planuję zakup statywu - i po dłuższych lekturach okazuję się, że bez trzech stówek się nie ma co wybierać na zakupy.
    Koledzy dobrze Ci radzą.

Domyślnie

ehh no to w takim razie zakup statywu schodzi na dalszy plan.
    ale no nic dzięki wszystkim za rady
    pozdrawiam
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Za poprzednikami. Taka prawda... tani statyw nie będzie dobra podstawą.
    Z tańszych kompletów (statyw + głowica) i w miarę solidnych to takie coś:
    http://allegro.pl/item414427702_wyso...ka_gratis.html z głowicą 3D
    http://allegro.pl/item414427706_wyso..._2_plytki.html - z głowicą kulową

Kolega taki statyw posiada, wymacałem, potestowałem i muszę przyznać że bardzo solidnie zrobiony.
    Poniżej tej 'klasy' nie ma co schodzić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eef Zobacz posta
    miron ma rację - tanie lekkie statywy się nie sprawdzają w ogóle
    Ja proponuję nie słuchać moich poprzedników. Tani statyw sprawdza sie znakomicie pod warunkiem że nie będziesz używał długich szkieł. Wszystkie te opowiastki że tanie to sie nie nadaje należy włożyć między bajki. Osobiście używam jakiegoś silgora. Nie wiem nawet jaki to model wiem że kupowałem go jak miałem leciutki kompakt. Teraz mam D300 i bez problemów dalej kożystam z tego lecieutkiego statywu. Do D300 podpinam sigmę 10-20 lub tamrona 17-50. Zdjęcia ze statywu robię głównie pejzażowe, także te nocne. Są to ekspozycje od jednej sekundy po 30 minut. W przypadku zdjęć nocnych nakładam kilka ekspozycji na siebie. Pomiędzy zdjęciami często dotykam aparatu i nie mam problemów z poruszonymi zdjęciami. Używam wężyka oraz samowywalacza ustawionego na 2 sekundy. Statyw często stoi na gruncie który sie ugina pod moim ciężarem. Ostatnio robiłem zdjęcia na plaży i statyw stał na piasku podmywanym przez wodę. Używałem tylko samowywalacza i nie mam ani jednego poruszonego zdjęcia przy ekspozycjach rzędu 5-15 sekund.

Podsumowując. Jęśli nie kożystasz często ze statywu, nie masz długich szkieł, nie jesteś onanistą sprzętowym który nic poza manfroto nie widzi, to bierz śmiało któryś z tych tanich statywów.

Domyślnie

Pewnie... już samo wciskanie spustu powoduje bujanie całej konstrukcji... Chyba że na wyzwalaczu będziesz robił albo pilotem odpalał. Mam tani statyw to wiem jak to jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Pewnie... już samo wciskanie spustu powoduje bujanie całej konstrukcji... Chyba że na wyzwalaczu będziesz robił albo pilotem odpalał. Mam tani statyw to wiem jak to jest
    Po prostu da się. Nie trzeba mieć statywu za 1000 zl ważącego 4,5 kg żeby robić takie fotki:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68279
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68279
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=67985

Pewnie że było by bardziej komfortowo gdy ty był lepszy statyw. Pewnie też bardziej komfortowo by było jakbym miał D3 i szklarnie za 20 000. Było by tylko nie zawsze jest taka potrzeba. No chyba że dopisanie czegoś do stopki na forum jest ważniejsze...

Strona 1 z 24 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów