Szukaj
Wiesz ja swój mam już 3 lata i na razie nie widać oznak rozkładuZa to czytałem o jakichś goldphoto które trzeba dokręcać zaraz po zakupie. A niektóre to sie rozpadają w rękach jeszcze w sklepie
Tak że chyba nie ma reguły co do trwałości.
I że by nie było że neguję zasadność droższych statywów. Sam mam zamiar zakupić coś wyższego ale to z czystego lenistwa bo po prostu nie chce mi sie schlaćanie dlatego że przy użyciu taniego statywu nie da sie wykonać fotek jakie robię.
loki_p - moze i masz troche racji tez fociłem troche d300 na hamie, jednak nie prowadź tu jakies wojny krzyżowej, bo wiekszosc "stad" po prostu nie poleci hamy czy innych tego typu - one po prostu są słabe i sie nie nadaja.. lepiej dołożyć, i być pewnym co się ma i jak to chodzi...
trochę złomu w dużym plecaczku.
loki_p -> sąsiadowi też bedziesz polecac malucha czy poloneza, bo ma 4 kółka, a jak cos sie stanie to powiesz ze "miało prawo" ?lepiej huhać na zimne i inwestować pieniądze dobrze, a nie marnować na rzeczy które są "półśrodkami"
![]()
trochę złomu w dużym plecaczku.
ale czy wydanie 300zł na coś z czego będę baardzo rzadko korzystał ma sens?
Jeśli kupie coś tańszego, a nie firmowego za 3x, 4x tyle to wiem po prostu że muszę jeszcze bardziej uważać na to i kontrolować czy wszystko jest ok.
Teraz pytanko poza tematem: w d80 w trybie "bulb" żeby mieć długi czas naświetlania (dłuższy niż 30s) to musi być spust cały czas wciśnięty prawda?
a jest jakiś sposób żeby było trochę inaczej tzn naciskam spust-zaczyna się naświetlanie puszczam i po czasie który mi odpowiada naciskam ponownie i naświetlanie się kończy?
jest to możliwe?
Z góry dzięki za odpowiedź na to pytanie i dziękuje za wyrażenie swoich opini w pytaniu głównym.
Pozdrawiam
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Do bulb - wężyk
Akurat jestem w podobnej sytuacji więc się wypowiem.![]()
Półtora roku temu chciałem kupić statyw. Oczywiście przeszukiwanie forum i we wszystkich wątkach to samo - duża kasa inaczej nie warto. Miałem wtedy hybrydkę - Fuji S5600. Mimo to, z okazji promocji w sklepie nie dla idiotów, kupiłem Hama 75. Tego, do którego podałeś link. I byłem mile zaskoczony. Nie chwiał się ni nic. "Snoby myślą, że każdy tak jak oni może wydać 500zł na statyw..." - myślałem.Ale przyszła zmiana na lusterko. Wypad na miasto wieczorem, podpinam D70 i Tamrona 55-200. Później D70 i Tokina 28-70 2.8 (ta troszkę waży bo metalowa). Fakt, że idealnego kąta odchylenia na bok nie mogłem uzyskać pominę.
Po prostu sam się wyginał. Aha - idealnego pionu też nie - wygina się w prawo, a zdjęcie przekrzywia o jakieś 2 stopnie. Czasy rzędu 1/10-1s w sumie nieużyteczne. Mimo, że używam samowyzwalacza to i tak ~50% jest poruszonych. Przy wyzwalaniu od razu - ~90% poruszonych.
I mam podobny dylemat. Oglądam od około tygodnia różne statywy, jednak używam go tak rzadko, że szkoda mi wywalić ~200zł na niego. Z resztą pójdź do sklepu typu MM i rozstaw sobie taki statyw za ~50zł i taki za 200zł. Ogromna różnica. Aha - i nie polecam jednak Hama. Jak tak oglądałem je to w tej cenie inne firmy oferują lepszą jakość. Hama próbuje nadrabiać dodatkami - np. przymocowana plastikowa rączka.![]()
tak, jest możliwe przy pomocy pilota ML-L3: ustawiasz bulb + wyzwalanie za pomocą pilota, po naciśnieciu przycisku na pilocie otwiera się migawka, po powtórnym naciśnięcie tego samego przycisku migawka zamyka się i konczy sie ekspozycja. Nie ma ryzyka poruszen, bo nie dotykasz aparatu. Prosto, latwo i przyjemnie
taki bajer kosztuje w granicach stowki, ale na allegro mozna znalezc tansze zamienniki
i jeszcze jedno, po wlaczeniu w aparacie wyzwalania za pomoca pilota znika z wyswietlacza napis "bulb", jednak sama funkcja jest caly czas wlaczona![]()
Baw się świetnie absolutnie bez powodu.
dzięki o to mi właśnie chodziło
edit:
czym się różni oryginał od zamiennika poza ceną oczywiście?
http://allegro.pl/item410806520_n7_p...d40_f_vat.html
taki może być?![]()
Ostatnio edytowane przez mateo912 ; 12-08-2008 o 00:30
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Skontaktuj się z nami