Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie D40 problem z balansem bieli

Witam wszystkich doświadczonych kolegów. Mój sprzęt to D40, AF-S nikkor 18-135 1:3.5-5.6 ED, speedlight sb-600. Podczas focenia na ostatniej komunii spotkała mnie nie lada niespodzianka. Zdjęcia które wykonywałem na zewnątrz przy pełnym nasłonecznieniu i wyzwalanej lampie błyskowej okazały się bardzo chłodne. Prawde powiedziawszy to moja wina bo nie sprawdziłem jak aparat sobie radzi w różnych warunkach z lampą. Nie było czasu bo kupiłem ją 2 dni przed imprezą. Bardzo mi zależało aby wszystko wyszło idealnie. No w końcu komunia twojego dziecka jest raz w życiu. Zdjęcia wykonywałem przy pełnej automatyce. Tryb zielony, oraz preselekcja przesłony. Nie miałem czasu aby bawić się i ustawiać tryb P. Pytanie dlaczego automatyka przy tych warunkach nie zadziałała? Jak należałoby wykonywać tego typu zdjęcia.

pebees
    Gość

Domyślnie

Za duże zdjęcie wstawiłeś. Chwila zabawy poziomami i jest tak:

Nie wiem, czy lepiej. Sam oceń

Domyślnie

1. korekta punktu bieli (wybrano nautralny punkt na ozdóbce na głowie)
    2. LCH i zmniejszenie saturacji niebieskiego
    3. lekka korekta poziomami

i dodatkowo "wirtualna blenda" w celu rozjaśnienia twarzy będącej w cieniu

Ostatnio edytowane przez Erie ; 02-08-2008 o 09:45
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Take wiem erie że można to obrobić . Ale mi chodzi aby tego nie obrabiać. Jak focić tym d40 z lampą przy słońcu aby nie było tego efektu. I proszę nie komentować jaki d40 jest a jaki nie jest. Na lepsze nie mam więcej kasy. Na jaki balans bieli mam ustawić aparat aby wszystko wyszło ok?

Domyślnie

Adam, to chyba oczywiste - ustawić inny balans bieli. Jaki dokładnie to trzeba sprawdzić, ale w tym przypadku by to było jakieś 6500-7000K (na oko). Jednakże jak sam już napisałeś - komunia jest (była) raz w życiu więc pokazujemy jak ratować to co jest.

Domyślnie

I jeszcze jedno pytanie jaki program polecacie do obróbki zdjęć. Ja obecnie posiadam zainstalowane wersje oryginalne. Picture Project, Nikon foto share, ACD see for Pentax.

Domyślnie

Poza komercja - UfRAW, RawTherapee... A do obrobki Gimp
    Ostatnio edytowane przez Seeker ; 02-08-2008 o 10:01
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam_SZ Zobacz posta
    I jeszcze jedno pytanie jaki program polecacie do obróbki zdjęć. Ja obecnie posiadam zainstalowane wersje oryginalne. Picture Project, Nikon foto share, ACD see for Pentax.
    Nikon Capture NX do szybkiej (nie w przypadku masowych ilości) i wygodnej obróbki zdjęć z aparatu, wywoływania NEFów itd oraz Adobe Photoshopa/ Corel Photopainta do większej obróbki w stylu malowanek, wycinania, fotomontaży itd (niestety oba dość drogie).

Domyślnie

Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    i dodatkowo "wirtualna blenda" w celu rozjaśnienia twarzy będącej w cieniu
    Mam prośbę - możesz napisać jaką funkcją/w jaki sposób zrobiłeś tą "wirtualną blendę"?
    Pewnie jest parę sposobów ale w tym wypadku podoba mi się efekt i chciałbym wiedzieć dokładnie...

Pozdrawiam,
    D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów