Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okon Zobacz posta
    Mam prośbę - możesz napisać jaką funkcją/w jaki sposób zrobiłeś tą "wirtualną blendę"?
    Pewnie jest parę sposobów ale w tym wypadku podoba mi się efekt i chciałbym wiedzieć dokładnie...

Pozdrawiam,
    hmm, trzy u-pointy w NXie z dopasowanymi wartościami (jasność na plus, kontrast na plus, lekka korekcja odcienia - wartości nie pamiętam dokładnie), ten sam efekt można uzyskać poprzez selekcję obszaru i nałożenie warstwy z kryciem ok. 25-30% i trybem mieszania screen (ekran)

pozdrówka
    maruda

PS aktualnie ten rozdział się pisze, tj. wirtualna blenda w NXie - jescze tylko ok. 120-150 stron i gotowa kniga będzie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Nikon Capture NX do szybkiej (nie w przypadku masowych ilości) i wygodnej obróbki zdjęć z aparatu, wywoływania NEFów itd oraz Adobe Photoshopa/ Corel Photopainta do większej obróbki w stylu malowanek, wycinania, fotomontaży itd (niestety oba dość drogie).
    NEF'y możesz też wygodnie obrabiać w Photoshop Elements 6 - za ok. 270zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avallardi Zobacz posta
    NEF'y możesz też wygodnie obrabiać w Photoshop Elements 6 - za ok. 270zł.
    Czy wygodnie - to zależy, za dużo już miałem pytań jak uzyskać w ACR takie kolory jak w Capturze/ jak w aparacie. Teraz się to może zmienić do Adobe udostępniło profile, ale jeszcze trzeba wiedzieć jak z nich skorzystać. Dlatego moim zdaniem wygodniejszy dla amatorów jest Capture NX.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź!
    Właśnie męczę CNX2 (testuję) i U-pointy jednak wymiatają przy takich szybkich poprawkach...

Pozdrawiam,
    D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com

Domyślnie

zdjęcia d40 z błyskiem najlepiej wykonywać z balansem bieli ustawionym na "błysk" - wychodzą wtedy ciepłe,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam_SZ Zobacz posta
    Take wiem erie że można to obrobić . Ale mi chodzi aby tego nie obrabiać. Jak focić tym d40 z lampą przy słońcu aby nie było tego efektu. I proszę nie komentować jaki d40 jest a jaki nie jest. Na lepsze nie mam więcej kasy. Na jaki balans bieli mam ustawić aparat aby wszystko wyszło ok?
    ja "zawsze" fotografuję na / -2 czyli 5.800K
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów