Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Oczywiście!! Tyle, że ja jakoś nie przepadam za automatyką jak robię pejzaże, więc w zasadzie sam sobie dobieram parametry. Generalnie jest tak jak mówisz.
    ale nawet w trybie M korzystasz chyba ze światłomierza i drabinki ?
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    ale nawet w trybie M korzystasz chyba ze światłomierza i drabinki ?
    Oczywiście, że tak!!

Domyślnie

Pomiar właśnie uwzględnia filtr (2EV) ale nie uwzględnia siły polaryzacji. Minimalna korekta na + powinna pomóc.
    czyli dokladnie tak, jak wyszlo z moich przemyslen... w zasadzie to co napisales odpowiada calkowicie temu co napisalem w drugim akapicie punktu 3ciego czyli:

probowalem roznych ustawien i najlepsze efekty uzyskuje sie przy zdaniu sie na swiatlomierz ze stala korekta ale na + (!!!)
    w zasadzie ta opcja wydaje sie najlepsza z punktu widzenia uzyskanych efektow koncowych. probowalem sobie uzmyslowic skad lepsze efekty z korekcja na +, mimo poprawnego dzialania swiatlomierza uwzgledniajacego nalozony filtr. nie pomyslalem o sammym czynniku polaryzacji, ktory rzeczywiscie moze wplynac na koncowy pomiar. przynajmniej tak to wyglada po testach, ktore na wlasne potrzeby sobie przeprowadzilem

reasumujac. w szybkich sytuacjach zdjeciowych - nie dajacych mozliwosci precyzyjnych ustawien ekspozycji, wzglednie powtorzenia zdjecia w przypadku zle dobranych parametrow w trybie M, mozna zdac sie na swiatlomierz w trybie A z korekta na + w okolicach +0,7 - 1EV w zaleznosci od kierunku padania swiatla...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    czyli dokladnie tak, jak wyszlo z moich przemyslen... w zasadzie to co napisales odpowiada calkowicie temu co napisalem w drugim akapicie punktu 3ciego czyli:

w zasadzie ta opcja wydaje sie najlepsza z punktu widzenia uzyskanych efektow koncowych. probowalem sobie uzmyslowic skad lepsze efekty z korekcja na +, mimo poprawnego dzialania swiatlomierza uwzgledniajacego nalozony filtr. nie pomyslalem o sammym czynniku polaryzacji, ktory rzeczywiscie moze wplynac na koncowy pomiar. przynajmniej tak to wyglada po testach, ktore na wlasne potrzeby sobie przeprowadzilem

reasumujac. w szybkich sytuacjach zdjeciowych - nie dajacych mozliwosci precyzyjnych ustawien ekspozycji, wzglednie powtorzenia zdjecia w przypadku zle dobranych parametrow w trybie M, mozna zdac sie na swiatlomierz w trybie A z korekta na + w okolicach +0,7 - 1EV w zaleznosci od kierunku padania swiatla...
    Czemu sobie tak komplikujesz sprawę?? Przecież widzisz efekt działania polara w wizjerze. Ustawiasz sobie siłę polaryzacji, oceniasz wynik i wprowadzasz odpowiednią korektę tak jak to się robi bez polara. Polar nie jest dobrym filtrem do "szybkich" zdjęć. Wystarczy że zmienisz kąt, już wprowadzona korekta nie będzie dobra. A co jak zmienisz kadr z poziomego na pionowy??

Domyślnie

zależy też jaki masz korpus - D70s ma tendencję do niedoświetlania, D80 odwrotnie, d200/d2 najczęściej w punkt
    przy krajobrazie zwykle mam tryb A a dobór czasu pozostawiam światłomierzowi, również z filtrem
    obraz z filtrem jest inny pod względem jasności i kolorystyki, ale też po to go zakładam, tylko wyjątkowo dla wygaszania odbić
    CPL przyciemnia niebo więc można sobie pozwolić na trochę prześwietlenia, ale kosztem mniej żywych kolorów - co kto lubi
    nie widziałem dotąd potrzeby korekcji ekspozycji, chyba że ktoś używa CPL w innym, nieznanym mi celu
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Pozwole sobie odswiezyc watek - a jak mierzyc (jaka korekte dawac) jesli fotografuje sie krajobraz aparatem majacym tylko tryb M, bez pomiaru TTL a mierzac tylko zewnetrznym swiatlomierzem padajace swiatelko lub punktowo? Wystarczy na slajdzie wspominane tutaj +2EV?

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spinner Zobacz posta
    Wystarczy na slajdzie wspominane tutaj +2EV?
    Ja używam korekcji 1,7 EV. Zapewne zależy to trochę od samego filtra (producenta), sądzę, że poszczególne filtry mogą się trochę różnić.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

1,7????????????

Domyślnie

to była rada dla spinnera. Przy pomiarze w manualu, bez filtra, po założeniu filtra ja daje 1,7 EV.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

sporo...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów