Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Domyślnie

sam pisałeś, że filtr zabiera 2 EV, u mnie z praktyki wynika, że tylko 1,7. Czyli mniej niz ty pisałeś wczesniej, a teraz mówisz, że sporo?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ok, ale ustalilismy, ze w trybie automatycznym filtr jest uwzgledniony przez swiatlomierz... i do tego bedzie jeszcze 1,7EV to razem bedzie prawie 4EV

Domyślnie

Czytałes post spinnera na który odpowiadałem? W swoim poście 19 pisałem, że to jemu odpisuję. Widzę, że nie zwróciłeś uwagi na ten istotny szczegół.
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...4&postcount=16
    On mierzy zewnętrznym światłomierzem, nie TTL. Mierzy światło bez filtra.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-07-2008 o 14:01
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ok, sorki, ja zakladalem ten watek i rzeczywiscie odnioslem to do swojego pierwotnego pytania. jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.

Domyślnie

Dzieki Jacku... Wczoraj poprobowalem w domu z DSLRem i CPL... Ustawilem w manual na 0 i po przylozeniu filtra do obiektywu aparat pokazywal -1,0 do -1,7EV... W zaleznosci od sceny... Wyszlo mi wiec, ze "najbezpieczniej" bedzie mi dac +1,3EV korekty czyli majac film 100ASA swiatlomierz ustawic na 40ASA... Mam nadzieje, ze dobrze mysle... BTW - sprzet do mierzenia to Sekonic L-508 a aparat to Pentax 67 z pryzmatem bez pomiaru

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spinner Zobacz posta
    ..Ustawilem w manual na 0 i po przylozeniu filtra do obiektywu aparat pokazywal -1,0 do -1,7EV... W zaleznosci od sceny...
    no i trochę różnie będzie pokazywał w zalezności od przekręcenia filtra.
    zrób jeden film - slajd - i zobacz czy jednak 1,3 to nie za mało.

Domyślnie

Trzeba bedize tak zrobic - zreszta po co "wywazac otwarte dzrzwi" skoro wypraktykowales juz jednak 1,7EV?

Pzdr
    Spinner
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

To zależy jednak od filtra. Mamy zapewne inne . Popraktykuj. Większość ludzi daje jednak korekcje 2x. Zresztą o czym ja mówię - to było tyle lat temu. Od dawna mam wszystko z pomiarem przez obiektyw
    Wskazany jest bracketing, ale przy średnim formacie rozumiem, że trochę żal, gdy na filmie jest koło 12 zdjęć. Jednak na pierwszym filmie tak zrób. Klatka bez filtra, klatki z filtrem z wspólczynnikami 1,3x 1,7x i 2,0x. przy okazji zobaczysz co to ozbaczas skok 1/3 EV - czy to dla ciebie dużo czy mało. Znam skrajnie odmienne podejścia do tematu

Domyślnie

Tak, dobry pomysl - bez testow sie nie obedzie - najlepiej na slajdziku... Wlasnie rozmawialem z ALFem na ten temat i jednak kazdy polar moze inaczej zabierac swiatlo... A jak robisz z filtrami polowkowymi i pomiarem zewnetrznym swiatlomierzem - ot, powiedzmy krajobrazik jakis

Pzdr
    Spinner
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Ja jak wspominałem teraz już mierze tylko przez obiektyw, wszystko jest więc uwzględnione. Nawet w mamyi mam pryzmat z pomiarem.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów