Szukaj
czyli dokladnie tak, jak wyszlo z moich przemyslen... w zasadzie to co napisales odpowiada calkowicie temu co napisalem w drugim akapicie punktu 3ciego czyli:Pomiar właśnie uwzględnia filtr (2EV) ale nie uwzględnia siły polaryzacji. Minimalna korekta na + powinna pomóc.
w zasadzie ta opcja wydaje sie najlepsza z punktu widzenia uzyskanych efektow koncowych. probowalem sobie uzmyslowic skad lepsze efekty z korekcja na +, mimo poprawnego dzialania swiatlomierza uwzgledniajacego nalozony filtr. nie pomyslalem o sammym czynniku polaryzacji, ktory rzeczywiscie moze wplynac na koncowy pomiar. przynajmniej tak to wyglada po testach, ktore na wlasne potrzeby sobie przeprowadzilemprobowalem roznych ustawien i najlepsze efekty uzyskuje sie przy zdaniu sie na swiatlomierz ze stala korekta ale na + (!!!)
reasumujac. w szybkich sytuacjach zdjeciowych - nie dajacych mozliwosci precyzyjnych ustawien ekspozycji, wzglednie powtorzenia zdjecia w przypadku zle dobranych parametrow w trybie M, mozna zdac sie na swiatlomierz w trybie A z korekta na + w okolicach +0,7 - 1EV w zaleznosci od kierunku padania swiatla...
侍
Czemu sobie tak komplikujesz sprawę?? Przecież widzisz efekt działania polara w wizjerze. Ustawiasz sobie siłę polaryzacji, oceniasz wynik i wprowadzasz odpowiednią korektę tak jak to się robi bez polara. Polar nie jest dobrym filtrem do "szybkich" zdjęć. Wystarczy że zmienisz kąt, już wprowadzona korekta nie będzie dobra. A co jak zmienisz kadr z poziomego na pionowy??
zależy też jaki masz korpus - D70s ma tendencję do niedoświetlania, D80 odwrotnie, d200/d2 najczęściej w punkt
przy krajobrazie zwykle mam tryb A a dobór czasu pozostawiam światłomierzowi, również z filtrem
obraz z filtrem jest inny pod względem jasności i kolorystyki, ale też po to go zakładam, tylko wyjątkowo dla wygaszania odbić
CPL przyciemnia niebo więc można sobie pozwolić na trochę prześwietlenia, ale kosztem mniej żywych kolorów - co kto lubi
nie widziałem dotąd potrzeby korekcji ekspozycji, chyba że ktoś używa CPL w innym, nieznanym mi celu
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Pozwole sobie odswiezyc watek - a jak mierzyc (jaka korekte dawac) jesli fotografuje sie krajobraz aparatem majacym tylko tryb M, bez pomiaru TTL a mierzac tylko zewnetrznym swiatlomierzem padajace swiatelko lub punktowo? Wystarczy na slajdzie wspominane tutaj +2EV?
Pzdr
Spinner
Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
SPINNERSTRAPS
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
to była rada dla spinnera. Przy pomiarze w manualu, bez filtra, po założeniu filtra ja daje 1,7 EV.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami