Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Morze

Ca
    Gość

Domyślnie Morze

Witam,

Moja pierwsza praca którą chciałbym zaprezentować do oceny. Wszystkie uwagi mile widziane.

Domyślnie

Rzadko komentuję zdjęcia, ale... Jak na pierwszy raz, to nie jest źle, a nawet jest dobrze. Nie jest sztampowo przede wszystkim jak na landszaft morza. A mewy tworzą to zdjęcie.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Domyślnie

jak na pierwszą pracę... to jestem pod dużym wrażeniem Wszystko bardzo dobrze ułożone w kadrze - widać, że zmysł estetyczny to masz.
    pozdrawiam, i byle tak dalej

Ca
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za komentarze. Z ostrością faktycznie jeszcze nie do końca panuje nad tym co bym chciał. Kwestia wprawy myślę

Domyślnie

Wszystko pięknie ... tylko ... hm ... gdzieś się kolory zapodziały ? No chyba, że czarno-białą kliszę założyłes . Sorry - ale ja nie mogę zrozumieć zdjęć bw - oczywiście kiedyś, kiedy wywoływanie zdjęć kolorowych było kłopotem, to tak. Ale teraz, gdy większość z nas robi zdjęcia aparatami cyfrowymi ? Przecież producenci aparatów prześcigają się w tym, żeby ich sensory jak najbardziej oddawały piękne kolory z których składa się otaczający nas świat. Świat jest piękny i kolorowy - i tak go powinniśmy pokazywać. Kupiłeś cyfrowy aparat, który rejestruje kolorowe obrazy - wykorzystaj to. Dokup sobie filtr polaryzacyjny i pokaż świat jeszcze piękniejszy niż jest. Wystarczy, że czasami nasze życie jest szare i byle jakie - niech zdjęcia będą kolorowe. Pewnie zaraz oburzą się fascynaci zdjęć BW. Ale co tam. Chyba po to jest forum, żeby była dyskusja.
    D80|Nikkor 18-135|Nikkor 18-200VR|Nikkor 70-300VR

Domyślnie

Mam tylko jedną uwagę.

Za krótki czas i mewy wyglądają jak przyklejone z innej fotografii.

Ciut dłużej i będzie minimalny efekt ruchu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peters Zobacz posta
    Wszystko pięknie ... tylko ... hm ... gdzieś się kolory zapodziały ? No chyba, że czarno-białą kliszę założyłes . Sorry - ale ja nie mogę zrozumieć zdjęć bw - oczywiście kiedyś, kiedy wywoływanie zdjęć kolorowych było kłopotem, to tak. Ale teraz, gdy większość z nas robi zdjęcia aparatami cyfrowymi ? Przecież producenci aparatów prześcigają się w tym, żeby ich sensory jak najbardziej oddawały piękne kolory z których składa się otaczający nas świat. Świat jest piękny i kolorowy - i tak go powinniśmy pokazywać. Kupiłeś cyfrowy aparat, który rejestruje kolorowe obrazy - wykorzystaj to. Dokup sobie filtr polaryzacyjny i pokaż świat jeszcze piękniejszy niż jest. Wystarczy, że czasami nasze życie jest szare i byle jakie - niech zdjęcia będą kolorowe. Pewnie zaraz oburzą się fascynaci zdjęć BW. Ale co tam. Chyba po to jest forum, żeby była dyskusja.
    Co Ty wygadujesz, przecież fotografia czaro-biala to środek wyrazu, kolor czasem może niepotrzebnie przesłonić to co chciał wyrazić autor.

Domyślnie

Nie każdy musi robić zdjęcia czarno-białe na kliszy. Kwestia tego czy autor akceptuje wady cyfrowego czarno-białego obrazu. Nie każdemu chce się bawić w wywoływanie, skanowanie i odbitki.

Ja się bawię, bo lubię. I widzę wyższość kliszy srebrowej, ale nie muszę od razu karcić innych za cyfrowy czarno-biały obraz.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ADAM1 Zobacz posta
    Mam tylko jedną uwagę.

Za krótki czas i mewy wyglądają jak przyklejone z innej fotografii.

Ciut dłużej i będzie minimalny efekt ruchu.
    A właśnie te kuriozalnie wyglądające mewy odcinające się od nieba najbardziej zwróciły moją uwagę i sprawiły, że to ujęcie mi się podoba.

Mam natomiast pytanie dotyczące nieba. Skąd ta ciemna plama? Może polar założony?
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Nie każdy musi robić zdjęcia czarno-białe na kliszy. Kwestia tego czy autor akceptuje wady cyfrowego czarno-białego obrazu. Nie każdemu chce się bawić w wywoływanie, skanowanie i odbitki.

Ja się bawię, bo lubię. I widzę wyższość kliszy srebrowej, ale nie muszę od razu karcić innych za cyfrowy czarno-biały obraz.
    Tu nie chodzi o ganienie, tylko o niewykorzystanie sprzętu, który się posiada. Oczywiście w niektórych przypadkach bw jest jak najbardziej na miejscu - ale trzaskanie wielokolorowych widoków, pejzarzy tryskających kolorami w bw - po prostu szkoda. To tak jakby kogoś było stać na najnowszy model Porshe, kupuje go i ... jeździ po autostradzie 20 na godzinę. Można. Oczywiście - ale taki samóchód został wyprodukowany do szybszej jazdy.
    D80|Nikkor 18-135|Nikkor 18-200VR|Nikkor 70-300VR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów