Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Morze

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Ca
    Gość

Domyślnie Morze

Witam,

Moja pierwsza praca którą chciałbym zaprezentować do oceny. Wszystkie uwagi mile widziane.

Domyślnie

Rzadko komentuję zdjęcia, ale... Jak na pierwszy raz, to nie jest źle, a nawet jest dobrze. Nie jest sztampowo przede wszystkim jak na landszaft morza. A mewy tworzą to zdjęcie.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Domyślnie

jak na pierwszą pracę... to jestem pod dużym wrażeniem Wszystko bardzo dobrze ułożone w kadrze - widać, że zmysł estetyczny to masz.
    pozdrawiam, i byle tak dalej

Ca
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za komentarze. Z ostrością faktycznie jeszcze nie do końca panuje nad tym co bym chciał. Kwestia wprawy myślę

Domyślnie

Wszystko pięknie ... tylko ... hm ... gdzieś się kolory zapodziały ? No chyba, że czarno-białą kliszę założyłes . Sorry - ale ja nie mogę zrozumieć zdjęć bw - oczywiście kiedyś, kiedy wywoływanie zdjęć kolorowych było kłopotem, to tak. Ale teraz, gdy większość z nas robi zdjęcia aparatami cyfrowymi ? Przecież producenci aparatów prześcigają się w tym, żeby ich sensory jak najbardziej oddawały piękne kolory z których składa się otaczający nas świat. Świat jest piękny i kolorowy - i tak go powinniśmy pokazywać. Kupiłeś cyfrowy aparat, który rejestruje kolorowe obrazy - wykorzystaj to. Dokup sobie filtr polaryzacyjny i pokaż świat jeszcze piękniejszy niż jest. Wystarczy, że czasami nasze życie jest szare i byle jakie - niech zdjęcia będą kolorowe. Pewnie zaraz oburzą się fascynaci zdjęć BW. Ale co tam. Chyba po to jest forum, żeby była dyskusja.
    D80|Nikkor 18-135|Nikkor 18-200VR|Nikkor 70-300VR

Domyślnie

Mam tylko jedną uwagę.

Za krótki czas i mewy wyglądają jak przyklejone z innej fotografii.

Ciut dłużej i będzie minimalny efekt ruchu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peters Zobacz posta
    Wszystko pięknie ... tylko ... hm ... gdzieś się kolory zapodziały ? No chyba, że czarno-białą kliszę założyłes . Sorry - ale ja nie mogę zrozumieć zdjęć bw - oczywiście kiedyś, kiedy wywoływanie zdjęć kolorowych było kłopotem, to tak. Ale teraz, gdy większość z nas robi zdjęcia aparatami cyfrowymi ? Przecież producenci aparatów prześcigają się w tym, żeby ich sensory jak najbardziej oddawały piękne kolory z których składa się otaczający nas świat. Świat jest piękny i kolorowy - i tak go powinniśmy pokazywać. Kupiłeś cyfrowy aparat, który rejestruje kolorowe obrazy - wykorzystaj to. Dokup sobie filtr polaryzacyjny i pokaż świat jeszcze piękniejszy niż jest. Wystarczy, że czasami nasze życie jest szare i byle jakie - niech zdjęcia będą kolorowe. Pewnie zaraz oburzą się fascynaci zdjęć BW. Ale co tam. Chyba po to jest forum, żeby była dyskusja.
    Co Ty wygadujesz, przecież fotografia czaro-biala to środek wyrazu, kolor czasem może niepotrzebnie przesłonić to co chciał wyrazić autor.

Ca
    Gość

Smile

Cytat Zamieszczone przez peters Zobacz posta

Specjalnie zdjęcie zrobiłem jako BW a to dlatego że akurat zaliczam się do ludzi którym fotografia BW jest bliska.
    Nie uważam aby fotografię pejzażową można było stosować tylko w kolorze. Zobacz zdjęcia np. Macieja Duczyńskiego. Na tym etapie mojego życia nie mam na tyle czasu aby wygrzebać z piwnicy koreks i niestety muszę się pogodzić z niedoskonałością cyfry w tym zakresie co wcale nie zmienia faktu aby robić tylko kolor.
    Z drugiej strony uwierz mi akurat to zdjęcie w kolorze było by banalne.

Uprawnienia umieszczania postów