Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Co kupic

Domyślnie

ja jednak na Twoim miejscu wybrłbym F801 (s) bo to prawdziwy półprofesjonalny sprzęt, produkowany razem z wieloma jeszcze manualnymi szkłami (prawie razem) i bardzo dobrze z nimi gra. F80 już nie koniecznie, poza tym jest dość plastikowy i tandetny (to oczywiście kwestia gustu, na dodatek mało znacząca).

f801s jak dobrze poszukasz to do ok. 350 zł kupisz, ale trzeba oczywiście uważać, jak przy każdym zakupie używki (polecam zza oceanu, sam kupiłem w Kanadzie F100 za śmieszne pieniądze i jest w świetnym stanie).

napisz co wybrałeś jak już kupisz
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

Mnie się właśnie udało nabyć F70 i tu uwaga ... za 60zł +przesyłka. Zobaczymy jak będzie działać
    Więc jeśli Ci się nie spieszy wybierz model i czekaj na okazje (niestety możne to być długo). Albo jak mawia mój kolega, wybierz sprzęt kup i po prostu rób zajęcia a potem dostrzeżesz wady tego co masz to wówczas może zdecydujesz się na zmianę
    D80 F100 i parę słoików

Rozmowny Awatar ptero
    Miasto
    Korków (dawniej Kraków)

Domyślnie

kolega w dziale giełda sprzedaje nikona FA którego gorąco polecam!!!!!!!11
    Innych mrok pogardy okryje-Jak oni sami w haniebnym milczeniu-ołtarze pradawne ojców porzucili-siebie,dzieci swoje i rasę-na zatracenie skazując-prochy wasze to już wiatr i niepamięć!

Domyślnie

Podepnę się pod wątek jeśli można. Od dawna chciałem zacząć foto na analogu. Aparat chciałbym kupić już na przyszłość aby w międzyczasie go nie zmieniać, ponieważ muszę zmienić jeszcze cyfrowe body (i to najbardziej "analogowe" cyfrowe body czyli S5Pro). Na Ebayu można dostać F100 za 500zł. Co myślicie o takim Body? Kusi mnie ogromny wizjer przede wszystkim. Szkło jakie chciałbym podpiąć to chyba tokina 24-70 2.6-2.8. Będzie wszystko grało?

BTW chciałem zapytać, ile tak na oko wyszło by mnie skompletowanie ciemni? Koreks, powiększalnik itp. Bardzo trudno się nauczyć samemu wywoływać zdjęcia?

Edit:
    Chyba ta aukcja to ściema. Wszystkie inne aukcje maja dużo wyższe ceny. To co polecacie do 500zł? F80? Dużo mniejszy wizjer ma?
    Ostatnio edytowane przez The Fly ; 16-07-2008 o 10:21

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
    chciałem zacząć foto na analogu. Aparat chciałbym kupić już na przyszłość aby w międzyczasie go nie zmieniać
    F5

a jeśli za drogo to przeczytaj prosze to http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57130
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 16-07-2008 o 10:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronik Zobacz posta
    Witam

masz Sigmę 24/1.8 i nikkora 50/1.8 - obydwa sie dobrze nadaja do analoga, obojetne czy weźmiesz F60 (miałem i sobie chwaliłem) czy F75 czy też F801 czy się troche wykosztujesz i zakupisz F80 to będziesz zadowolony. Ja obecnie posiadam F80 i w obsłudze jest prawie identyczny z D50, przypięty jest na stałe 50/1.8 a w środku zapakowany Kodak ProFoto BW400.
    Ma racje Rycerz - powielanie kadrów na cyfrze i analogu nie jest sensowe, ja osobiście nastawiłem się na portrety na kliszy no i mam chętną do pozowania modelkę (żonę). Drugie zastosowanie dla mnie to krajobrazy w górach na slajdach. I taka drogę z analogiem wybrałem.

pozdrawiam i życze słusznego wyboru.
    Marcin
    witajcie

owe f60 zakupiłem od Gawronika i w zasadzie wystarcza jeśli chcesz matromanow "liznąć" analogowej fotografii, ja kupiłem go z myślą o strzeleniu max 1 kliszy w miesiącu, nawet mniej, jeśli chcesz więcej zdjęć robić warto lepszy sprzęt zakupić taki jak koledzy radzą.

analog z 50mm 1.8 i kodakiem ProFoto BW400 rządzi

pozdrawiam
    mimikm
    moja kapela
    d50 f60 28-80(ciemny) / 50-150 2.8 / 50 1.8 / sb800

Domyślnie

Podepnę się pod wątek jeśli można. Od dawna chciałem zacząć foto na analogu. Aparat chciałbym kupić już na przyszłość aby w międzyczasie go nie zmieniać, ponieważ muszę zmienić jeszcze cyfrowe body (i to najbardziej "analogowe" cyfrowe body czyli S5Pro). Na Ebayu można dostać F100 za 500zł. Co myślicie o takim Body? Kusi mnie ogromny wizjer przede wszystkim. Szkło jakie chciałbym podpiąć to chyba tokina 24-70 2.6-2.8. Będzie wszystko grało?

BTW chciałem zapytać, ile tak na oko wyszło by mnie skompletowanie ciemni? Koreks, powiększalnik itp. Bardzo trudno się nauczyć samemu wywoływać zdjęcia?

Edit:
    Chyba ta aukcja to ściema. Wszystkie inne aukcje maja dużo wyższe ceny. To co polecacie do 500zł? F80? Dużo mniejszy wizjer ma?
    Co do f100 za 500zł, jeżeli faktycznie dostaniesz w dobrym stanie to bierz!!!

Jeżeli będziesz chciał pójść na maxa to polecam F5, jest genialne, choć waży swoje.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Na Ebayu można dostać F100 za 500zł. Co myślicie o takim Body?
    Moim zdaniem najlepsze body (no może poza F6 ) analogowe Nikona

A jak pisze Ken

The F100 is the world's second-best 35mm SLR camera. (...)As of 2007, I got an F6 which is a somewhat better camera, but way more expensive. If money matters, get a used F100 for a few hundred dollars and you'll have gotten the deal of the century.
    A jak kiedyś nabędziesz D200/D300/D700 to te body wyda Ci się dziwnie znajomo
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

[...] Na Ebayu można dostać F100 za 500zł. Co myślicie o takim Body? Kusi mnie ogromny wizjer przede wszystkim. [...]
    To co polecacie do 500zł? F80? Dużo mniejszy wizjer ma?
    Witam serdecznie,
    Jeśli ważna jest dla Ciebie jakość wizjera, to bierz F100. W osiemdziesiątce wizjer to raczej wypadek przy pracy biorąc pod uwagę jakość reszty konstrukcji Jest mały i ździebko za ciemny.

Jest jedna rzecz, o której nie wspomniałeś, a IMHO to najistotniejsza róznica w klasie tych aparatów: F100 ma znacznie mocniejszy silnik. Jeśli dużo korzystasz z szybkiego AF, ten parametr właściwie eliminuje F80 z rywalizacji.
    Do pomiaru szybkości ustawiania AF F80 np. z moim 35-70 wystarczy klepsydra, a nie stoper... A przecież to wcale nie najcięższe szkiełko.

Ale ja popełniam głównie widoczki i portrety, więc dla mnie to tylko ciekawostka...
    Poza powyższymi uwagami, gorąco polecam F80 - od paru dobrych lat macam różne puszki, a wciąż jestem wierny osiemdziesiątce.
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie

[QUOTE=mpwt;797825]Moim zdaniem najlepsze body (no może poza F6 ) analogowe Nikona

Jestem tego samego zdania, mam 801 i miałem F100 (do czasu aż mi go niedawno zaje......) z Tokiną AT-X proII, niesamowicie to pracowało.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów