Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Co kupic

Domyślnie

przed kupnem aparatu zwróć tylko uwagę, żeby współpracował z twoimi obiektywami, skoro chciałbyś ich używać. Jeśli masz szkła G, to nie podziałają z czysto manualnymi korpusami, a i z niektórymi AF będzie niepełna współpraca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    przed kupnem aparatu zwróć tylko uwagę, żeby współpracował z twoimi obiektywami, skoro chciałbyś ich używać. Jeśli masz szkła G, to nie podziałają z czysto manualnymi korpusami, a i z niektórymi AF będzie niepełna współpraca.
    To zadam pytanie inaczej...
    Szkla jakie posiadam widac w stopce, w najblizszym czasie nie planuje zmian, ani kupna nowych. To co mam dla moich potrzeb jest wystarczajace.
    W takim razie jakie konkretne modele mozecie polecic? Same symbole. Reszte o tych apratach doczytam i tak naprawde zdecyduje cena.
    www.mattromanow.com

| N65 | D50 | D200 |N18-70/3.5-4.5 | N70-210/4 | N50/1.8 | S24/2.8 | SB-800 |

Domyślnie

Może mi się oberwie ale co tam.
    Do bardzo amatorskich zdjęć możesz rozważyć zakup F60 lub F65 - współpracują z obiektywami G gorzej o bardziej zaawansowane możliwości (jak pomiar światła GO czy zmiana manualna czułości)
    Do nieco większej zabawy polecam F70 minus taki że z obiektywami typu G będzie tylko preselekcja czasu i programowe

Więc do pełnego wykorzystania możliwości twoich szkieł polecam albo F60/65 lub F75.

Ale z tego co widzę to masz obiektyw N18-55/3.5-5.6 a on chyba jest typowo do cyfrówek, więc jak zapniesz do analoga to możesz mieć np. mocną winietę

(mam nadziej że nie polecą baty w moją stronę od forumowiczów ale F60 to wdzięczna maszynka dla amatora)
    D80 F100 i parę słoików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matromanow Zobacz posta
    To zadam pytanie inaczej...
    Szkla jakie posiadam widac w stopce, w najblizszym czasie nie planuje zmian, ani kupna nowych. To co mam dla moich potrzeb jest wystarczajace.
    W takim razie jakie konkretne modele mozecie polecic? Same symbole. Reszte o tych apratach doczytam i tak naprawde zdecyduje cena.
    Nikkor 18-55 odpada, bo nie kryje pełnej klatki!
    Nikkor 70-300 to za pewne wersja G, więc bez pierścienia przysłon, a co za tym idzie potrzebujesz analoga, który będzie z tym współpracował w pełni. Zostaje, z tych tańszych, F75, f65, F55, F80. Z tego zdecydowanie polecam F80 inne MZ marne.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

F801
    F601

Mają AF. nie wiem ja ceny, być może ze względu na kultowość są drogie.
    niestety raczej z G też nie działają w pełni....
    Ostatnio edytowane przez galu44 ; 11-07-2008 o 09:24
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Rycerz
    Gość

Domyślnie

a ja bym nie uzależniał kupowania określonego body od posiadanych obiektywów...z doświadczenia wiem, jak łatwo zmieniają się nam gusta a przede wszystkim potrzeby i za kilka tygodni lub miesięcy możesz miec zupełnie inne szkła...co wtedy?
    ja bym zadał zasadnicze pytanie: w jakim celu chcesz nabyc analog?
    rozumiem, że nie po to by powielac fotki wykonane cyfrą! więc do innego celu...jakiego? czym się mają różnic jedne zdjęcia od drugich? bo jak będziesz podpinał te same szkła do dwóch różnych body: cyfrowego i analogowego to po co ???
    a może uzywaj wszystkich szkieł do cyfry a kup sobie analog z jakimś niecodziennym szkłem? np. super hiper szerokokątnym lub super hiper portretowym...
    niech cyfra służy ci do tego co teraz a analog "szlachetnie"
    i wtedy F801 ! i manualne szkiełko fisza...lub 35 na street foto... i jesteś gośc
    kupowac byle jakiego analoga, byle był, żeby trzaskac nim negatywy? szybko się znudzisz, szybko wrócisz do cyfry i tylko kasiorę niepotrzebnie wyrzucisz...
    zrobisz jak zechcesz - ale niech to ma ręce i nogi! co sądzicie?

Domyślnie

Jest to tak niebanalna odpowiedz, ze lepsze uzyskac nie moglem
    Co sadze? Dokladnie tak jak mowisz... Nie wiem jeszcze w jakim celu chce analoga. Napewno zeby sie JEGO nauczyc obslugiwac. Zeby zdjecia przestaly mi z czasem wychodzic przypadkowe...
    Szkla... Pisalem o tych co mam tylko dlatego, ze je ma... Poprostu.
    Mam nikona i nikona analoga tez szukam.

Pomysl podejscia do tematu taki jak zaprezentowales nie jest zly. Powiem, ze wrecz bardzo dobry !
    Nie mowie ze obowiazkowo chce podpinac te szkla, ale je mam to pomyslalem ze bede na poczatek...
    Fakt mam je do cyfry i ten zakres, te obiektywy byly kupowane pod tym do czego potrzebowalem...

Do analoga jezeli faktycznie ugryze temat tak jak mi prezentujesz to dopasuje osobne szkla.

Co o tym mysle? Mysle ze to dobry pomysl.

Czyli reasumujac - F801 ?!
    W jakich cenach moge go znalezc? Na allegro jest jedna sztuka.
    Nie wiem jaki jest poziom cene tego apratu. Szkla moge dokupic osobno bo jest tego troche na allegro.
    www.mattromanow.com

| N65 | D50 | D200 |N18-70/3.5-4.5 | N70-210/4 | N50/1.8 | S24/2.8 | SB-800 |

Domyślnie

Witam

masz Sigmę 24/1.8 i nikkora 50/1.8 - obydwa sie dobrze nadaja do analoga, obojetne czy weźmiesz F60 (miałem i sobie chwaliłem) czy F75 czy też F801 czy się troche wykosztujesz i zakupisz F80 to będziesz zadowolony. Ja obecnie posiadam F80 i w obsłudze jest prawie identyczny z D50, przypięty jest na stałe 50/1.8 a w środku zapakowany Kodak ProFoto BW400.
    Ma racje Rycerz - powielanie kadrów na cyfrze i analogu nie jest sensowe, ja osobiście nastawiłem się na portrety na kliszy no i mam chętną do pozowania modelkę (żonę). Drugie zastosowanie dla mnie to krajobrazy w górach na slajdach. I taka drogę z analogiem wybrałem.

pozdrawiam i życze słusznego wyboru.
    Marcin
    D200/N28-80 1:3.3-5.6G/N70-300G/SB600 /N17-55:2.8/S10-20:4-5,6/Fodor 135:2.8/N85:1.8/ F80+MB-16/ Tamrac Expedition 5

Domyślnie

Gawronik,wyobraż sobie,że korzystam z tego samego zestawu i prawie dokładnie w ten sam sposób
    Mam D50,jakiś czas temu kupiłem F80+batterypack,założyłem 50/1.8,nawinąłem ProFoto400 i na portretowanie mojej faworyty na spacerach już nie widze innej opcji!
    A jeśli chodzi o kupno analoga to radze poczekać,może Ci przejdzie,a może znajdziesz niezły sprzęt w przystępnej cenie.
    Ja postanowiłem,kupiłem i jestem bardzo zadowolony.
    D200+F80

Domyślnie

Witam.
    Ja mam do sprzedania Nikon_FA: www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=64971
    Zapraszam.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów