Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Co kupic

Domyślnie

Ja jeszcze dodam co do F100 jedną rzecz. Czaderski AF a w szczególności śrubokręt. Mam wrażenie, że szkłą AF są szybsze od AF-S (przynajmniej w części). Taka 50/1.4 czy 35/2 robi wrażenie jeśli chodzi o szybkość ustawiania ostrości.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta

Edit:
    Chyba ta aukcja to ściema. Wszystkie inne aukcje maja dużo wyższe ceny. To co polecacie do 500zł? F80? Dużo mniejszy wizjer ma?
    F100 za 500 zł przez kup teraz? to może być ściema. ja kupiłem za 900zł z bp i telekonweterem (nowym), ale chyba miałem szczęście. polecam cierpliwość i zadawanie pytań.

Jeśli chodzi o sam wizjer, to większy niż w F100 mam w....... F70 nieco mniejsze pole widzenia, ale lepsze powiększenie.
    Jeśli do tej pory robiłeś tylko na DX, to zaglądałenie w jakikolwiek wizjer analogowy Cię powali, nie będziesz obiektywnie mógł ocenić
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

Ja polecam Nikon FE2, cos podobnego do Nikon FM2 Jest niezniszczalny i pieknie pracuje mimo wieku .... jak cykasz to sychac te wszystkie mechanizmy az ciarki przechodza. To cos na poziomie FM2 tyle ze mniej wypromowany i z elementami elektroniki (preselekcja czasu i przeslony) czego w FM2 nie ma. FM2 nie ma żadnego wspomagania ale FE2 nie ustepuje jakości. I ta tytanowa migawka ....

Domyślnie

chce zakupic f100 na ebay.co.uk i ceny oscyluja pomiedzy 65-295 funtow
    ostatnio zeszlo kilka po 75 w tym jeden z gripem
    mysle ze to dobra cena ,ale trzeba do niej doliczyc koszt czyszczenia i regulacji(nie wiem ile ,ale lepiej zrobic to w polsce)

mam tez fm2 i jest to wyczad .niezniszczalny aparat
    D7000 _____ S10-20 ____ T17-50 ____ N50 ____ T90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slanting_eye Zobacz posta
    ale trzeba do niej doliczyc koszt czyszczenia i regulacji(nie wiem ile ,ale lepiej zrobic to w polsce)
    Nie trzeba. Ja pokazałem na Postępu, powiedzieli ile zrobił klatek, obejrzeli i powiedzieli że sprzęcik ok. Żeby nie było, 0 zł
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slanting_eye Zobacz posta
    mam tez fm2 i jest to wyczad .niezniszczalny aparat
    co do legendarnej niezniszczalności FM2 to niestety mam zastrzeżenia. Moja siostra rodzona kupiła NOWY, wprawdzie na giełdzie, ale sie popsuł. a dba o niego co najmniej tak dobrze jak ja o sprzęt, na pewno nie był zalany ani nie dachował. zacięła się migawka po prostu i tyle. serwis kilkaset złotych.

także każda legenda ma coś z życia, ale trzeba jednak brać to do końca jako legendę...
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galu44 Zobacz posta
    co do legendarnej niezniszczalności FM2 to niestety mam zastrzeżenia. Moja siostra rodzona kupiła NOWY, wprawdzie na giełdzie, ale sie popsuł. a dba o niego co najmniej tak dobrze jak ja o sprzęt, na pewno nie był zalany ani nie dachował. zacięła się migawka po prostu i tyle. serwis kilkaset złotych.

także każda legenda ma coś z życia, ale trzeba jednak brać to do końca jako legendę...
    ciekaw jestem jaki jest rok produkcji tego korpusu. Bo jeśli piszesz, że siostra kupiła go NOWEGO, to oznacza, że przynajmniej 10 lat sprzęt leżał nieużywany. Jak się czegoś nie używa, to takie są efekty. Kup sobie samochód od dziadka, który robił 1000km rocznie, a zobaczysz co się bedzie działo... Po zakupie trzeba było zanieść korpus na przegląd do serwisu. Za małe pieniądze zrobiliby smarowanie itp. i pewnie nie byłoby kłopotu
    Ostatnio edytowane przez bowie ; 21-07-2008 o 11:57
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

bowie, pewnie mas racje. a kupiła go chyba 8 lat temu (co najmniej 6)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bowie Zobacz posta
    ciekaw jestem jaki jest rok produkcji tego korpusu. Bo jeśli piszesz, że siostra kupiła go NOWEGO, to oznacza, że przynajmniej 10 lat sprzęt leżał nieużywany. Jak się czegoś nie używa, to takie są efekty.
    Może tak być, ale niekoniecznie. Bardziej chodzi chyba nie o to jak długo, lecz w jakich warunkach był przechowywany? Niespełna dwa lata temu kupiłem nówkę FM2, który przeleżał około 6 lat na półce w pewnym poważnym niemieckim sklepie foto i chodzi mi jak szwajcarski zegarek. Sprzedawca oświadczył mi przy zakupie, że zaopatrzyli się w większy zapas z ostatnich serii produkcyjnych i są spokojni, że dopóki istnieją klisze, dopóty zawsze znajdą nabywcę. A i potem zawsze jakiś kolekcjoner się trafi. Oprócz mojego egzemplarza mieli jeszcze co najmniej pięć, tyle widziałem na regale. Numer seryjny 87...., a więc rzeczywiście z bardzo późnej produkcji. O spuszczeniu z ceny w ogóle nie chciał gadać. Trzeba było się więc trochę wykosztować. No ale czego się nie robi, aby posiąść wymarzoną zabawkę dla dużych chłopców.

F801s używam od 1992 r. i też mam wrażenie, że jeszcze moje ewentualne wnuki będą mieć z niego satysfakcję.
    Oba modele jak najbardziej godne polecenia dla kogoś, kto chce posmakować "prawdziwego" Nikona z dawnych dobrych czasów.
    F100 - na miejscu jednego z przedmówców - też brałbym w ciemno.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 22-07-2008 o 17:18

Rycerz
    Gość

Domyślnie

ja szaleńczo lubię F90x...i polecam!
    jakoś mi tak najlepiej leży w rękach i obsłudze z wszystkich Fxx

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów