Szukaj
JA używam DiscWizardSetup od Seagate i jest po polsku.
Producentem programu jest Acronis i jest darmowy pod warunkiem wykrycia choćby jednego dysku firmy seagate.
Specjalnie przy zakupie kompa zwróciłem na to uwagę
Działa zajefanie, przywracanie systemu 20 GB trwa około 30 min
Także tworzy płyte botowalną.
PS: Aha ghost wykrywa sata pod warunkiem wpisania parametru /noide
Powyższy nie ma zadnego problemu z dyskami sata
A i uważał bym na Ghosta, bo lubi zrypać lustro gdy je kompresujemy.
Ostatnio edytowane przez p4oj ; 10-07-2008 o 13:27
Ja mogę polecić Nero BackItUp. Może nie jest darmowy ale wielu z nas ma na pewno pakiet Nero nie zdając sobie sprawy że jest w nim tak przydatne narzędzie. Ghost-a nie używałem, ale widziałem u kogoś. Wg mnie na pierwszy rzut oka Nero jest prostszy i bardziej intuicyjny w obsłudze...
Można w nim robić backup plików jak i całych partycji. Można zrobić bootowalne płyty (tyle ile potrzeba żeby wszystko zmieścić) i w razie awarii bezproblemowo można z płyt wszystko przywrócić. Sprawdzałem, działa sprawnie i prawie bez obsługowo. Przyszedłem po 45 min od uruchomienia i czekał mnie tylko restart komputera do przywróconego już systemu i całej partycji.
Inną opcją jest trzymanie katalogu z całym backupem na dysku (innej partycji) a do odpalania używać bootowalnej płytki CD, na której jest tylko program uruchamiający cały proces zajmujący ok 7 MB.
Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 10-07-2008 o 19:28 Powód: Lepiej nie zaczynać...
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Powiem tak: nie ma znaczenia w czym zrobisz obraz dysku, bo jak się dysk walnie to nie pomoże ani Ghost ani Paragon. Ostatnie 20h spędziłem na próbie odzyskania danych z partycji NTFS z dysku SATA. Miałem na niej system. Nie mogę niestety jej odtworzyć, gdyż są problemy z dyskiem, jako takim (bad sectory i inne). W zasadzie nie jest to wielki problem, bo zawsze można od nowa zainstalować, ale plików, które trzymałem na Pulpicie już nie odzyskam. Dobrze chociaż, że pocztę i dokumenty trzymałem na innej partycji niż standardowa systemowa.
Nie pomaga Hirens, Ultimate Boot CD nie chce się bootować, większość aplikacji w ogóle nie widzi dysku. Nawet nie da się uruchomić installera Windows. Płytki ratunkowe dołączane do gazet typu Chip i innych można spokojnie wyrzucić przez okno. Miałem na nim dwie partycje - jedną systemową a drugą z dokumentami. Na szczęście tą z dokumentami udało się uratować programem Active Partition Recovery - polecam ten program.
Chyba nie wiesz dokładnie o czym piszemy... W takich przypadkach oddajesz dysk do naprawy lub wyrzucasz i kupujesz nowy a system i wszystkie dane przywracasz z płyt DVd na których wcześniej utworzyłeś backup.
Przy takiej awarii dysku jak mówisz polecam jeszcze podpiąć inny dysk z systemem jako master, a ten uszkodzony jako drugi i spod Windowsa spróbować odzyskać coś z tego drugiego programem File Scavenger. Miałem taki problem, odzyskałem prawie wszystkie dane, a dysk poszedł do serwisu i chyba na przemiał bo nie dało się go naprawić i dostałem po 2 tyg nowy...
Fakt, że obraz pertycji cały czas mam i mogę go przywrócić na nowy dysk ale nie na ten. Chcę tylko uświadomić pytającego, że zrobienie obrazu nie zawsze jest lekarstwem na wszystko. System oczywiście można przywrócić na nowym dysku ale bez dokumentów zapisanych na Pulpicie od czasu ostatniego obrazu.
Najprostszym i najszybszym sposobem przywracania systemu jest spakowanie do samorozpakowujących archiwów bez kompresji (to ważne , bo wpływa na szybkość), folderów systemowych i trzymanie ich np. na innej partycji i jako zabezpieczenie na DVD.
W razie awarii odpalamy komputer z bootowalnej płytki i nadpisujemy istniejące foldery rozpakowując archiwa.
Sprawdzone i szybko działające.![]()
jest jeszcze jeden soft. nie jest freeware. Acronis True Image Home. cena niewielka. możliwości spore.
Skontaktuj się z nami