Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    ok, prezkonaj mnie do uzywania RAF, przykaldami zdjec tego samego ujecia w RAf i jpg. moze sie wreszcie zabiore do poznania tajnikow RAf
    Nie ma sensu przekonywanie kogoś, komu się nie chce myśleć. Rób te swoje JPEGi i ciesz się. Albo poczytaj książki, poszukaj w necie (choćby na tym forum), poucz się, to sam się przekonasz, że jednak warto.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    ok, prezkonaj mnie do uzywania RAF, przykaldami zdjec tego samego ujecia w RAf i jpg. moze sie wreszcie zabiore do poznania tajnikow RAf
    Ale jak Jacek ma Cię przekonać do wykorzystywania RAFów? On fotografuje Nikonem.

Domyślnie

dobra, ale po jakie licho siedzieć na zdjęciami zrobionymi w NEF kilka godzin (tyle to zajmuje na moim aktualnym sprzęcie ) jeżeli zdjęcia będą oglądać znajomi i to tylko w internecie gdzie jeszcze dodatkowo zdjęcie jest psute ? (no i dodatkowo znajomi i tak nie widzą różnicy między jpg a nef ) ja tam wolę zrobić te zdjęcia w jpg, i zostawić sobie więcej czasu na obrabianie zdjęć na których mi zależy

edit
    a no i dodam, że ja to bym wywalił większość tych zdjęć tak z 99% szczególnie te na których starają się pozować no i w sumie tak robię, wrzucę na serwer a potem won z dysku
    Ostatnio edytowane przez who ; 13-07-2008 o 18:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Nie ma sensu przekonywanie kogoś, komu się nie chce myśleć. Rób te swoje JPEGi i ciesz się. Albo poczytaj książki, poszukaj w necie (choćby na tym forum), poucz się, to sam się przekonasz, że jednak warto.
    no coz poprobuje.
    Takie tam starocie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez who Zobacz posta
    dobra, ale po jakie licho siedzieć na zdjęciami zrobionymi w NEF kilka godzin (tyle to zajmuje na moim aktualnym sprzęcie ) jeżeli zdjęcia będą oglądać znajomi i to tylko w internecie gdzie jeszcze dodatkowo zdjęcie jest psute ? .....
    Dodaj do tego jeszcze inne pytania. Po co ci do tego internetu lustrzanka? Po co wydałeś tyle kasy? Kupiłeś lustrzankę, a nie masz kasy na sensowny komputer? Po co ci taki sprzęt, jeśli nie masz czasu na swoje hobby? Może zacznij od odpowiedzi na te pytania.
    Jacek

Domyślnie

Dodaj do tego jeszcze inne pytania. Po co ci do tego internetu lustrzanka? Po co wydałeś tyle kasy? Kupiłeś lustrzankę, a nie masz kasy na sensowny komputer? Po co ci taki sprzęt, jeśli nie masz czasu na swoje hobby? Może zacznij od odpowiedzi na te pytania.
    gdybym miał kasę na komputer oprócz aparatu to bym kupił ... lepszy aparat albo szkło.
    nie każdy obrabia tak zdjęcia, że potrzebuje NEF-y, a lustrzankę wybrałem z innych powodów
    uwieczniam teraźniejszość nim stanie się przeszłością

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martuf Zobacz posta
    a lustrzankę wybrałem z innych powodów
    Lans? No bo przeca skoro nie do zdjec, to do czego innego? :P
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Lans? No bo przeca skoro nie do zdjec, to do czego innego? :P
    Pewnie do obrony przed zbójcami.

A tak w ogóle, to duże jest piękne.

Domyślnie

ale dlaczego cytujesz tylko część wypowiedzi ??

na obróbkę zdjęć na których mi zależy mam czas, i zdjęcia te robię w NEF
    ale zdjęcia które przeważnie są strzałami na szybko z kolejnego wyjścia do baru ze znajomymi robię w .jpg

Domyślnie

Proponuję NEF'a, ale jeżeli nadal chcesz pozostać przy JPG to oczywiście tylko i wyłącznie najlepsza jakość.
    Teraz już nie oszczędza się na miejscu na karcie bo karty są bardzo tanie...
    Wg mnie powinna panować zawsze jedna zasada: zdjęcia z aparatu powinny wychodzi w jak najlepszej rozdzielczości...

Wg mnie pytanie trochę bez sensu...
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów