Close

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 74 z 74

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez B.S. Zobacz posta
    Może nie całkiem w temacie ale męczy mnie takie pytanie:
    Jeżeli przy obróbce NEF można zrobić ze zdjęciem prawie wszystko to po co kupujemy
    dobre obiektywy?
    Bo to "wszystko" nie obejmuje:
    1. ostrosci,
    2. "plastyki obrazu", bokehu, itd.
    3. aberracji chromatycznej (jest do usuniecia raczej w minimalnym zakresie, a nie w takim, jak to wychodzi czasami przy super-mega-zoomach za "pincet" zlotych).

Poza tym, soft do obrobki NEFow nie potrafi:
    -- szybko ustawic ostrosci podczas fotografowania
    -- zabezpieczyc obiektywu za "pincet" zlotych przed kurzem, woda, uderzeniami, itd.
    -- podnieść jasności obiektywu z 5.6 do 2.8 czy 1.4
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez B.S. Zobacz posta
    Może nie całkiem w temacie ale męczy mnie takie pytanie:
    Jeżeli przy obróbce NEF można zrobić ze zdjęciem prawie wszystko to po co kupujemy
    dobre obiektywy?
    no wiesz.. jak jestes dobry a Paint'cie to po co w ogole aparat. przeciez mozesz sobie namalowac
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

mhornik
    Gość

Domyślnie

A może tak każda z naszych puszek może zapisywac zarówno NEF jak i JPG skoro karty są takie tanie to co za problem zapisywać obu plików ja tak robie.
    Zawsze mam porównanie między JPG i NEF, kupiłem 4 karty pamięci i mi starcza.
    Więc nie widze problemów, co do tematu dyskusji każdy robi jak uważa za dobre dla siebie, czasami obrabiam NEF a czasami starcza JPEG bez zmian.

Pozdrawiam Michał

Domyślnie

Choć większość zdjęć zdjęć zapisuję jako NEF, to zdarza mi się czasami zapisywać je także jako jpg M normal, lub czasem S normal, jeśli taka wielkość i jakość jest wystarczająca. Zwłaszcza fotografując w studio, choć nie tylko. Naprawdę często wprost z aparatu wychodzi dostatecznie dobry dla danego zastosowania obrazek. I NEF jest wtedy niepotrzebny!

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów