Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    ok, prezkonaj mnie do uzywania RAF, przykaldami zdjec tego samego ujecia w RAf i jpg. moze sie wreszcie zabiore do poznania tajnikow RAf
    Jesteś na forum NIKONA, tak więc nie RAF, tylko jak już, to RAW.NEF, albo po prostu NEF.

A co do porównań, to były już dokonywane, więc nie ma sensu ponownie tego robić.

Korzyści płynące z korzystania z tego formatu zapisu są tak oczywiste, że szkoda czasu na argumentowanie.

Użyj szukajki.

Domyślnie

ADAM1 - NEF daje Ci ogromne możliwości jeżeli chodzi o obróbkę zdjęcia... Dzięki odpowiedniemu oprogramowaniu możesz ze zdjęciem zrobić praktycznie wszystko - od ustawień kolorów, po ostrość itd itd itd... Możliwości są nieograniczone...
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mihow Zobacz posta
    ADAM1 - NEF daje Ci ogromne możliwości jeżeli chodzi o obróbkę zdjęcia...
    Mihow, jestem przekonany ze ADAM1 jest tego swiadom. Chyba nie tej osobie odpisales.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ups - sorki
    Masz rację...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Lans? No bo przeca skoro nie do zdjec, to do czego innego? :P
    czyli jak ktoś nie używa NEF-ów to już znaczy, że kupił sobie lustro dla szpanu.
    i JPGi to chyba jednak nie zdjęcia, czyli jednym słowem "NEF albo NIC"
    uwieczniam teraźniejszość nim stanie się przeszłością

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martuf Zobacz posta
    czyli jak ktoś nie używa NEF-ów to już znaczy, że kupił sobie lustro dla szpanu.
    i JPGi to chyba jednak nie zdjęcia, czyli jednym słowem "NEF albo NIC"
    To nie do mnie ale odpowiem, stig mnie też wyręczył.

Okazjonalnie można, nikt przecież nie mówi.
    Nawet w prasowej reporterce, stosuje się jotpegi, bo tu czas to pieniądz.

Niemniej hobbysta z pośpiechu robiący w jotpegach, to już dość dziwny widok i mało zrozumiały.

Domyślnie

Zgadza się. JPG można pstrykać, ale jeżeli w procesie postprodukcji chce się osiągnąć lepsze efekty to raczej tylko NEF...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Natomiast tlumaczenie krojenia wielkosci zdjec (i ich jakosci) ze wzgledu na pojemnosc dysku twardego, jest chyba najglupszym stwierdzeniem jakie ostatnio slyszalem. Dysk 500 GB kosztuje tyle, co dwie przecietne karty pamieci 8 GB. Tylko idiota bedzie na maksa kompresowal zdjecia (niszczac je), zeby mu wiecej na dysk wlazlo.
    Zgoda, jest to glupota. Tyle, ze ja znam delikwenta, ktory ma lapka z 80 GB, wolne kilka GB i upiera sie, ze teraz nie bedzie kupowal dysku. Kilka razy zwracalem mu na to uwage i tylko czekam az powie mi, ze wlasciwie to on nie potrzebuje najwiekszej jakosci zdjec. Wtedy pozostanie mi tylko zabic go smiechem...
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Takie proste pytanie a taka dyskusja się rozpętała. Wniosek z dotychczasowych wypowiedzi jest taki: jeżeli JPEG to fine. Dla jasności: na karcie 4G mogę zmieścić około 2.2k zdjęć normal lub 1.1k zdjęć fine. Około 716 NEF. Wiem, że obróbka NEF pozwala na wszystko. Tylko, że nie każdy ma PS (oficjalny) i odpowiedni sprzęt. Nie bez znaczenia jest dla zabieganego walką o byt amatora czas potrzebny na obróbkę. Może się mylę, ale biegłe posługiwanie się programami do obróbki wymaga niezłego szkolenia. W każdym razie niektóre oglądane pomoce są grubości książek telefonicznych.
    Programy do obróbki JPEG-ów są w wielu przypadkach, przynajmniej dla mnie, wystarczające. Myślę, że każdy ma nieco inne oczekiwania od zdjęć. Są tacy co po prostu lubią zabawę z NEF-ami a inni chcą trafić prosto z aparatu coś poprawnego.

Pozdrawiam,
    D300, 35 f/2, 50 f/1.8, 85 f/1.8, S 70-200 f/2,8 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotereks Zobacz posta
    ok, prezkonaj mnie do uzywania RAF, przykaldami zdjec tego samego ujecia w RAf i jpg. moze sie wreszcie zabiore do poznania tajnikow RAf
    Hopie , nie trzeba przykładów. Pokaz mi jpega który posiada w sobie zapisany WB. Większy zakres tonalny, więcej kolorów. Nie chodzi o jakość fotek w tych 2 formatach a o możliwości późniejszego kręcenia zdjęcia. Chciałbym zobaczyć jak sobie poradzisz w Photoshopie z zdjęciem w którym WB ci sie machoł na czerwień.
    >>
    D200 | AF-S NIKKOR 18-70 1:3.5-4.5G ED | AF-S NIKKOR 70-300 1:4.5-5.6G VR | SB-600 | PLAYSTATION 3

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów