Szukaj
A oto budowa tych "takich samych" szkieł:
18-55mm VR - 8 grup / 11 elementów
stary 18-55mm - 5 grup / 7 elementów
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Co do krytyki D60 dotyczącej głównie braku śrubokręta: nie każdy go potrzebuje.
Dla wielu fakt, że się nie fotografuje stałkami takimi jak 28mm, 35mm czy 50mm to amatorszczyzna.
Można i tak.
Ja kupiłem D60 świadomy jego wad czyli m.in. braku śrubokręta czy bracketingu, bo to mnie nie interesuje.
Interesuje mnie tryb M, czasem A lub S oraz fotografowanie w RAW'ach.
I mam to czego potrzebuję.
Szkła, które chcę z czasem dokupić do D60 to:
- Sigma 10-20mm
- Nikkor Micro 60mm f/2,8G
- Nikkor 16-85mm VR
- Nikkor 55-200mm VR
- Sigma 30mm f/1,4
Pewnie to wstydliwa amatorszczyzna. No cóż...
Ostatnio edytowane przez avallardi ; 28-06-2008 o 17:27
Czytam ten watek i odnosze wrazenie, ze dumni posiadacze D80 wypowiadaja sie na temat D60tki, choc nigdy nie robili nim zdjec. Jak to sie nazywa? Siodmy zmysl, trzecie oko, przeczucie?
Umieram tez z ciekawosci jak dzieki D80tki mozna zrobic lepsze zdjecia sportowe? Szkla ze srubokretem sa szybsze od AF-S? A moze ja, prosty pstrykacz, czegos nie wiem? Moze.
D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści
sorry za zaśmiecanie forum, ale jestem 'ciemna' i mam jeszcze jedno (mam nadzieje że ostatnie) głupie pytanie
chce sobie kupić D60-ke, ale jest z obiektywem 18-55 i 18-55 VR... co to jest to VR?
jest to ok. 200 zł. różnicy, i zastanawiam się czy warto te 2 stówy dołożyć...;]
Obiektyw posiadajacy oznaczenie "VR" posiada wbudowana stabilizacje. Warto dolozyc, bo przydaje sie czasami. Szczegolnie w warunkach nienajlepszego oswietlenia.
D300, D40 + cztery szkla
18-55mm VR to nie to stary 18-55mm z dorzuconą stabilizacją. To zupełnie nowe szkło. Zdecydowanie warto je brać kupując D60-tkę.
Poczatkujacy posiadacz lustrzanki duzo szybciej i latwiej znajdzie nieostre zdjecie zrobione obiektywem bez VR niz roznice miedzy zdjeciami (w popularnych powiekszeniach typu 10x15) z szkiel 18-55 i 18-70. Ergo: jak juz nie stac nas na Tamrona 2.8, to bierzmy 18-55 ze stabilizacja [VRe-m].
D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści
Siemka
Ja okolo tydzien temu kupiłem sobie Nikona D60+AF-S DX 18-55 VR + AF-S DX 55-200 IF ED VR
jestem amatorem ale moim zdaniem warto jest wydac kase
VR - Vibration Reduction. Redukcja wibracji poprzez ruchomą grupę soczewek w obiektywie, kompensującą drgania wywołane przez podniesienie lustra oraz przez samego fotografa. W wersji II (VRII) umożliwia o max. 4 EV (max. 3 EV w wersji I) dłuższe czasy naświetlania, co często pozwala zrezygnować ze sztucznego oświetlenia. VR działa podobnie do systemu IS Canona.
jest to przydatna funkcja tych obiektywow mozna robic zdjecia z duza ogniskowa z wolnej ręki i nie beda one poruszone lub rozmazane... poza tym aparat super sie sprawuje bardzo krótki czas dostepu, i ma wiele fajnych funkcji
NA PRAWDE POLECAM !!!
Ja też będę brał taki zestawik
Miałem brać ze stanów, ale popatrzyłem, że w Polsce można wyhaczyć ten zestaw już za 2300zł. Za taką cenę to już naprawdę warto.
Wizja dopłacania za śrubokręt i bracketing w D80 od 500-1000zł mi się jakoś nie podoba.
Na razie Nikoś N80 (F80) + 28-80, 70-300. Wizja cyfrowego lustra się zbliża i będzie to D60 z dual kitem.
A ja, z Waszą pomocą, zakupiłam wczoraj nikona D60 z obiektywem 18-55 VR![]()
Jak dla mnie, na sam początek to może być ;] Czasami fotki sie rozmazują, i makro kiepsko wychodzi, ale nie narzekam![]()
Skontaktuj się z nami