Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Domyślnie Odp: AF D300 - ustawienia

Cytat Zamieszczone przez Orkaniusz Zobacz posta
    U mnie zadziałało to, co napisał "miszczu Rockwell": http://www.kenrockwell.com/nikon/d300/af-settings.htm

Robię zdjęcia dzieciaka na placu zabaw (baardzo ruchliwe stworzenie ) i mam prawie wszystkie zdjęcia ostre.
    to może napisz w kilku słowach jakie masz ustawienia, że tak celnie trafiasz
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Jeśli naprawdę myślicie, że MultiCAM 3500 aż tak często się myli, to zajrzyjcie tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62236
    Te dzieciaki na placu zabaw, aż takie szybkie chyba nie są.
    Jacek

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jeśli naprawdę myślicie, że MultiCAM 3500 aż tak często się myli, to zajrzyjcie tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62236
    Te dzieciaki na placu zabaw, aż takie szybkie chyba nie są.
    Jacku, wątek traktuje o ustawieniach AF w D300, a nie o samym przechwalaniu się
    napisz jakie ustawienia związane z AF miałeś przy tej serii
    wigi.pl

Nikt się nie przechwala, tylko pokazałem wam, że to działa tak jak trzeba, a AF spokojnie daje radę. Nic tak dobrze nie pokazuje prawidłowości działania sprzętu jak przykład.

O które parametry ci chodzi, bo jest ich dosyć dużo?
    Ostatnio edytowane przez JK ; 18-06-2008 o 14:18
    Jacek

ja ostatnio robiłem foty na MS Enduro 2008 AF w 3D i śledzenie, dwa szkła 85 i sigma 30, śledzenie sprawdza się rewelacyjnie zrobiłem jakieś 120 zdjęć z czego dosłownie kilka (3-4) nie było trafionych z czego dwa z mojej winy

kilka fotek z rajdu: http://life.lifeweb.pl/?/galeria/kat...DURO_2008.html

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    to może napisz w kilku słowach jakie masz ustawienia, że tak celnie trafiasz
    Przeklejam ze strony Kena Rockwella:

Front Focus Mode Switch:
    C, for AF-C, continuous tracking AF.
    Custom Setting Menu a1 (AF-C Priority selection): I set "Release + Focus."
    Custom Setting Menu a3 (Dynamic AF Area) to 51 Points (3D Tracking)
    Crosshair mode on the AF Sensor Mode Switch

Zastanawiam się, czy nie zrobić jeszcze autoiso, ale na razie odpuściłem. Pewnie spróbuję.

I wszystko to zapamiętane w jednym z banków, o nazwie np. Akcja. A jak strzelam np. pejzaże czy portrety "spokojnych" ludzi, to zmienię sobie na drugi bank ustawień, gdzie już nie będzie śledzenia 3d itd.
    Pozdrawiam, Piotr

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    O które parametry ci chodzi, bo jest ich dosyć dużo?
    o te mające największy wpływ na szybkość i celność (wg ciebie)
    wigi.pl

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    o te mające największy wpływ na szybkość i celność (wg ciebie)
    Tak prosto to nie ma. Najważniejszym parametrem zawsze jest głowa, a tu żadne "kopyta" i najlepsze ustawienia niestety się nie sprawdzają.

To: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62236 i to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62771 było robione na: AF-C (autofocus ciągły), 51 pól 3D, z priorytetem migawki, a "lock-on" był ustawiony na normalny. Natomiast to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62361 (wszystkie trzy zdjęcia) było robione na AF-S (autofocus pojedynczy), z użyciem AF-ON (w trybie, w którym spust nie ustawia ostrości - do zdjęć obiektów w ruchu mam tak ustawione zawsze). Za pomocą AF-ON ostrość była ustawiana na środek poprzeczki (ten napis POLANIK) zanim jeszcze skoczek ruszył z miejsca. W obu przypadkach zdjęcia były robione seriami. Skoczek w dal biega po prostej i praktycznie nie da się zrobić ostrych fotek inaczej, jak na autofocusie ciągłym. Skoczek wzwyż biega po łuku, czyli jeśli dobrze stoisz i głębia ostrości jest odpowiednio dobrana, to nie ma potrzeby używania AF-C. Ale trzeba to wiedzieć. Co więcej, jeśli używa się AF-S (autofocus pojedynczy), to nie da się "zgubić" ostrości podczas robienia takiej serii zdjęć skoczka skaczacego wzwyż, co przy AF-C może się czasem przytrafić. Przestawienie przycisku ustawiania ostrości tylko na AF-ON pozwala sprawnie i wygodnie ustawić ostrość za pomocą wybranego punktu AF i zapomnieć o problemie ostrości podczas skoku. Spust można przyciskać wielokrotnie, w dowolnym momencie, mierząc światło i robiąc zdjęcia skoczka, niezależnie od ustawiania ostrości.

Tu jest dużo różnych "patentów", zależnych od konkretnej sytuacji i charakterystyki ruchu. Nie ma jednego najlepszego ustawienia, bo parametr zwany "głowa na karku" jest zawsze najważniejszy. Kiedyś robiłem sporo takich zdjęć, jeszcze na manualu i wbrew pozorom, duża część tamtych "patentów" sprawdza się również dziś - w dobie AF.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 22-06-2008 o 23:46
    Jacek

Super! Bardzo dziekuje za ostatnie posty. To sporo wyjasnia i zacheca do cwiczen
    Moze jeszcze ktos zechce sie podzielic doswiadczeniem?
    pozdrawiam - carreras
    |D300|N12-24|N17-55|N70-200VR|

Oszczędny w słowach
    Miasto
    WODZISŁWA ŚL

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ad.2
    zależnie od wybranego trybu, górny wyświetlacz pokaże Ci ilość aktywnych pól, po naciśnięciu "klucza/pytajnika" zobaczysz podgląd na dużym LCD, ze wskazaniem które obecnie pola są aktywne (zawsze środkowe jest główne, a wokół są pomocnicze), we wizjerze zobaczysz położenie pola głównego.

ad.3
    Określa interwał czasowy co jaki AF stara się ponownie złapać ostrość w wybranych polach. Jeśli np. panoramujesz jakiś obiekt, to ustawiasz długą zwłokę, żeby AF nie przeskoczył Ci np. na przedmioty które chwilowo zasłonią Ci cel Twojego panoramowania. Jeśli miałbyś wyłączoną zwłokę, i w czasie panoramowania w zakresie pól AF znalazło się coś co jest bliżej niż Twój cel, AF natychmiast złapałby ostrość na tę przeszkodę.
    Co innego jeśli np. łapiesz ostrość na obiekt który porusza się w Twoją stronę. Wtedy wyłączasz zwłokę, ponieważ inne ustawienie, może spowodować że AF będzie zostawał z tyłu, za obiektem.

ad.3
    AF-ON można wykorzystać w wielu sytuacjach do realizacji różnych celów. poszukaj na forum, było opisanych wiele sposobów. A najlepiej, sięgnij po niego kiedy uznasz że jest Ci potrzebny a nie szukaj dla niego zastosowania
    Witaj mam pytanie w związku ilością pól aktywnych AF czy np 3D lepiej sprawdza się przy lanscapie a np 9 pól przy portrecie chodzi mi o praktyczne zastosowanie tej funkcji ...pozd

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów